Een betere camera in de Samsung Galaxy S4: wat te verwachten

Een nieuwe telefoon, een volgende technologische sprong – zo gaat dat tegenwoordig, en het lijkt zo normaal. Maar wat kan er eigenlijk beter? En wat is een realistische verwachting? Vandaag kijk ik eens rond naar mobiele mogelijkheden op cameragebied – en wat er zoal te verwachten valt van de camera van de Samsung Galaxy S4.

camera-verwachtingen-galaxy-s4

Allereerst is er natuurlijk het – inmiddels overbekende – gerucht dat de Galaxy S4 een 13 megapixel camera zal krijgen. Nadat mobiele camera’s al twee generaties lang bij een acht megapixel resolutie zijn blijven ‘steken’, lijkt dit jaar het jaar van de volgende sprong te zijn. Bijna iedere high end smartphone – van HTC’s M7 tot Apple’s iPhone 5S – zal dit jaar een 13 megapixel camera krijgen, zo vertellen ons onbevestigde geruchten.

Helemaal uit het niets komen deze geruchten overigens niet. Een aantal belangrijke producenten van mobiele cameramodules – waaronder Sony en Samsung zelf – kunnen dit jaar grote aantallen van deze nieuwe generatie cameramodules leveren. Vorig jaar wilde Samsung de Galaxy Note 2 er al van voorzien, maar dit plannetje strandde toen nog door de beperkte leverbaarheid van zulke modules.

Maar… een hoger aantal megapixels is gelukkig niet de enige verbetering die ons dit jaar te wachten staat. Meer megapixels wil tenslotte absoluut niet zeggen dat de foto’s beter zullen zijn.

Eén toffe feature waarvan ik hoop dat deze ook naar de Galaxy S4 zal komen, is al te zien in de Sony Xperia Z: dit toestel kan 1080p HDR video opnemen. HDR staat voor High Dynamic Range, en zorgt ervoor dat ook contrastrijke situaties mooi worden vastgelegd. Voorbeeld: je fotografeert je familie hartje zomer tegen een zonovergoten achtergrond. Zonder HDR is de kans groot dat de heldere achtergrond ervoor zorgt dat je familie er wat donkertjes op staat. Mét HDR zullen ook de donkere plekken – lees: je familie – er mooi helder op staan.

hdr-voorbeeld-galaxy-s4

Links zonder, rechts mét HDR

Nu is het kunnen maken van HDR foto’s inmiddels lang en breed standaard op iedere betere smartphone. Maar HDR video opnemen op 1080p full HD resolutie? Nee, dat niet. Tenminste, nóg niet, want ik hoop dat de Galaxy S4 – net als Sony’s Xperia Z – er de spreekwoordelijke hand niet voor zal omdraaien.

Naast 1080p HDR video, is er nog iets waarvan ik hoop dat de camera van de Galaxy S4 het zal doen: Panorama foto’s maken met de maximale resolutie van de camera.  Het maken van Panorama opnamen op Android smartphones kan al jaren, en is dus niets nieuws. Maar om bewerking en opslag ervan enigszins binnen de perken te houden wordt er in bijvoorbeeld de Galaxy S3 flink beknibbeld op de resolutie van zulke foto’s.

Natuurlijk zijn er genoeg apps te vinden die wél panorama foto’s kunnen maken met een hoge resolutie, maar eigenlijk moet dit gewoon standaard in de Galaxy S4 aanwezig zijn straks – of nou, móet… ik zou er blij mee zijn in ieder geval.

En dan zijn er nog twee dingetjes waarvan ik ontzettend hard hoop dat we deze ooit in de Galaxy S serie zullen tegenkomen: een fysieke camera knop, en een Xenon flitser in plaats van de gebruikelijke LED flits. Maar realistisch gezien zijn dit features die tot nu toe nog nooit binnen het ‘Galaxy plaatje’ opdoken, en waarvan ik ook niet verwacht dat Samsung ze opeens in de Galaxy S4 zal stoppen. Dit is ergens gewoon jammer, aangezien de camera van de Galaxy S3 één van de allerbeste is die je in een smartphone kunt tegenkomen – en een échte camera knop en een échte flits hadden dit nog eens dubbel en dwars onderstreept.

Zijn er nog meer fancy snufjes die je graag in de camera van de Galaxy S4 zou zien en die ik hier over het hoofd zie?

Reacties

  1. Wat dacht Samsung van een flipcover die een gat heeft op de plek van de camera wanneer deze is opengeklapt. Want laten we wel wezen: zo’n flap die aan je telefoon hangt als je een foto maakt is gewoon lelijk en onhandig. Al zou er een doorzichtige cover komen, dan is het niet optimaal om daar doorheen een foto te maken.

Laat wat van je horen

*