Verrassend: kleurweergave Super Amoled scherm Samsung Galaxy S4 zeer natuurlijk

Samsung’s Galaxy S4 is – net als de vorige Galaxy S smartphones – uitgerust met een scherm van het Amoled type. Amoled schermen staan bekend om hun felle kleuren en het waanzinnige contrast. Maar ook om hun niet zo accurate kleurweergave. De Adapt Display functie van de Galaxy S4 moet ervoor zorgen dat dit ‘probleem’ tot het verleden behoort. En uit een schermvergelijking tussen de Galaxy S4, de iPhone 5 en de HTC One blijkt dat dit inderdaad zo is.

schermvergelijking-samsung-galaxy-s4-iphone-5-htc-one-3

Welk toestel heeft de accuraatste kleurweergave?

Traditioneel gezien bieden LCD schermen – inderdaad, zoals die van de iPhone 5 en de HTC One – een veel natuurlijker kleurweergave dan Samsung’s Amoled technologie. Dit ging zeker op voor de HTC One X en de iPhone 4S en 5 in vergelijking met de Galaxy S3. Maar volgens een Russische test is het de Galaxy S4 die – met het scherm in de Movie of Adobe RGB modus – kleuren het meest natuurlijk weergeeft. Inderdaad, beter dan het scherm van de One en de iPhone.

schermvergelijking-samsung-galaxy-s4-iphone-5-htc-one-2

Op schermgebied geldt 6500 Kelvin als de ideale kleurtemperatuur. De Galaxy S3 zat hier nog bijna 1500 boven – de HTC One X zat er vorig jaar bijna exact bovenop. Hieronder is te zien is dat iPhone 5 tussen de 7000 en 7500 Kelvin slingert, en de HTC One zelfs tussen 7500 en 8000. Maar het is de Galaxy S4 waarvan de weergave akelig dicht tegen de ideale 6500 Kelvin aanzit. En dat dus met een heus Super Amoled scherm.

kleurtemperatuur-samsug-galaxy-s4kleurtemperatuur-iphone-5kleurtemperatuur-htc-one

(klik voor grote weergave)

In de praktijk zou je kunnen zeggen dat de het scherm van de Galaxy S4 dus niet alleen zwart écht weergeeft als zwart (één van belangrijkste eigenschappen van de Amoled technologie), maar wit dus ook nog eens als echt wit. Daarvoor moet je het scherm dan wel instellen op de Movie of Adobe RGB modus, maar dat is natuurlijk een fluitje van een cent.

schermvergelijking-samsung-galaxy-s4-iphone-5-htc-one-1

Al met al lijkt het erop dat Samsung’s Amoled technologie volwassen begint te worden. De nadelen van een Amoled scherm worden weggepoetst, zodat op termijn alleen de voordelen overblijven. Maar het grootste voordeel blijft natuurlijk de mogelijkheid om de weergave precies aan je eigen voorkeur aan te passen.

Zelf gebruik ik mijn Galaxy Note 2 niet eens in de meest natuurlijke weergave modus, ondanks het feit dat ik me bewust ben van de onnatuurlijke kleuren die dit oplevert. Dat is ook juist de charme van Amoled – veel gebruikers houden nu eenmaal van de felle, contrastrijke weergave en verkiezen deze, net als ikzelf dus, boven meer accurate kleuren. Maar dát het nu mogelijk is om een natuurgetrouwe weergave te combineren met het contrast en de scherpte van een 1080p full HD Super Amoled scherm, kan nog wel eens één van de sterkste kanten van de Galaxy S4 blijken te zijn.

(via)

 

Reacties

 1. Omnius zegt:

  Ik hou ook van de felle constrast rijke weergave, ook al weet ik dat dit niet altijd dicht bij de realiteit is, dat flashy hou ik juist wel van, realisme zie ik al genoeg als ik om mij heen kijk.

 2. Floris zegt:

  Als natuurkundige schrok ik toch wel een beetje van dit artikel. Er staat namelijk een paar keer ‘graden Kelvin’ en dat is incorrect. De grootheid van Celsius wordt gegeven in graden, terwijl die van Kelvin geschreven zonder graden.

  Ik zou aanraden dit te veranderen wat het is uitermate amateuristisch, zeker als het over kleurtemperaturen gaat.

  Maar ga vooral zo door! Jullie hebben altijd artikelen van geweldige kwaliteit! 😉

 3. een kind zegt:

  komt er ook een s3 plus uit
  en als s4 in nederland is wat gaat de s3 dan kosten
  s4 mini gaat toch 550 euro kosten?

  • Marvin zegt:

   De S3 Plus komt er denk ik wel… maar dat kan rustig nog een half jaar of langer duren (de S2 Plus is er ook pas sinds een paar maanden). De S3 is nu al een stuk goedkoper dan de S4, en het lijkt me stug dat de S4 Mini 550 euro gaat kosten – ik denk minstens 100 euro daaronder, en mogelijk nog meer.

Laat wat van je horen

*