Twee redenen waarom de Samsung Galaxy S4 eerder dan verwacht op de markt zou kunnen komen

Laat één ding duidelijk zijn: ik geloof helemaal niets van de eindeloze stroom geruchten (zoals deze, en deze, of deze) dat Samsung af gaat wijken van haar vaste, jaarlijkse releasecyclus en de Galaxy S4 al in februari, maart of april gaat onthullen of op de markt brengt. Sterker nog: eerder beloofde ik mijn pet op te eten als het toestel al in februari onthuld wordt. En ik méén het. Maar wát als…

 

samsung-galaxy-s4-vroege-releasedatum

 

Nee, niet ‘wat als ik een pet opeet’ – dat zien we dan wel weer. Maar wat als Samsung inderdaad van haar jaarlijkse schema afwijkt, en de Galaxy S4 eerder op de markt brengt dan ze tot nu toe deed met haar topmodel smartphones – vóór mei, dus. Dan is de terechte vraag: ‘waarom?’ Twee redenen lijken enigszins (ahum) plausibel.

 

samsung-galaxy-s4-full-hd-vergelijk

Resolutierace onder de microscoop (afb: Gizmodo)

 

Het beeldscherm

Hoewel Samsung een naam heeft hoog te houden betreffende hun technologische voorsprong op de concurrentie, was het HTC die als eerste op de proppen kwam met een smartphone met een 1080p full HD beeldscherm: de HTC J Butterfly (in Japan) a.k.a. Droid DNA (in de VS) a.k.a. Butterfly (elders maar niet in Europa). Als de Galaxy S4 pas in mei in de winkels ligt, lopen de Koreanen bijna een half jaar achter op de Taiwanezen – in ieder geval op het gebied van full HD smartphones.

Wil Samsung dus niet achter de haarscherp weergegeven feiten aanrennen is het vervroegd uitbrengen van de Galaxy S4 een optie. De vraag blijft of Samsung écht wakker ligt van een dergelijke ‘achterstand’. Er gaan dagelijks heel wat meer Galaxy toestellen over de toonbank dan HTC’s, en de populariteit van een toestel hangt met heel veel meer dingen samen dan alleen de schermresolutie. Maarja, mócht Samsung besluiten tot een versnelde release zou dit een reden kunnen zijn.

 

samsung-galaxy-s3-iphone-5

 

De wedloop met Apple

Nee hoor, ik denk absoluut niet dat Samsung zich onder druk voelt om een toestel op de markt te brengen dat de concurrentiestrijd met de iPhone 5 aankan – een korte blik op de Top 5 verkooplijstjes bij de meeste winkels leert dat de Galaxy S3 deze ‘strijd’ prima voert. Een veelgelezen conclusie in menig review is dat de iPhone 5 Apple’s ‘achterstand’ weer teniet doet. Maar het duurde wél vier maanden voordat Apple zover was. Stel, je kunt als Samsung deze ‘kloof’ met een maand of drie vergroten door de Galaxy S4 vervroegd uit te brengen, dan zet je je grootste concullega (Apple ja) onder druk.

Maar er is ook het tegenovergestelde scenario. Er circuleren namelijk wilde geruchten dat Apple de iPhone 5S – opvolger dus van de iPhone 5 – al in maart zou willen lanceren (uhm, right!). Dit zouden dan redenen kunnen zijn voor een vervroegde release – maar het is toch wat vérgezocht.

 

Vergezocht ja?

Nogal. Ik kan me amper voorstellen dat de bovenstaande afwegingen een rol spelen voor een gigant als Samsung. De Galaxy S3 is ontzettend succesvol, terwijl menig concurrerend toestel helemaal niet zo ver achterloopt qua specificaties. En juist omdat de Galaxy S3 zo succesvol is, is er geen enkele reden om deze nu al in de schaduw te stellen van een nieuw model. Tel daarbij op dat ieder nieuw Galaxy topmodel voorafgegaan wordt door de meest wilde geruchten over de releasedatum (waarna Samsung ‘m ieder jaar weer in mei uitbrengt), en het lijkt gewoon zó onlogisch dat we straks in februari al een Galaxy S4 gaan zien. Maar mócht het gebeuren, weet je nu waarom 😉 Zie ik nog redenen over het hoofd?

 

Laat wat van je horen

*