TouchWiz/Nature UX op de Samsung Galaxy S4: meer of beter?

Natuurlijk, net als andere toestellen in dezelfde serie zal ook de Samsung Galaxy S4 gewoon draaien op het immens populaire Android besturingssysteem. En net als altijd, zal Samsung hier haar eigen interface aan toevoegen – de interface die we eerste kenden onder de naam TouchWiz, en sinds de Galaxy S3 als TouchWiz Nature UX. Wij vroegen ons af welke kant Samsung met haar interface op zal gaan in de Galaxy S4.

Nature UX op de Galaxy S3

In feite zijn er twee ‘richtingen’ waar Samsung voor kan kiezen om haar Nature UX interface te ontwikkelen. Deze richtingen laten zich kort beschrijven als ‘meer’, en ‘beter’. De ‘meer’ variant houdt in: nóg meer, functies, features, en mogelijkheden. In Nature UX op de Galaxy S3 maakten we kennis met geinige features zoals Direct Call en Smart Stay, en mogelijkheden zoals het maken van een screenshot door je hand over het scherm te vegen. Zal de Galaxy S4 nog meer van dit soort handigheidjes brengen?

Die kans is groot. Tenslotte zijn we dat Samsung op de Galaxy Note 2 alweer méér van dit soort functies heeft toegevoegd, zoals Multi Window (multi tasken met verschillende apps tegelijk op het scherm) en Smart Rotation (schermrotatie past zich aan, aan hoe je ernaar kijkt en baseert zich niet alleen op hoe je het toestel vasthoudt). En wie weet wat Samsung nog meer kan bedenken?

Als de geruchten over de processor van de Galaxy S4 kloppen, kunnen we stellen dat het toestel zo krachtig zal zijn dat er allerlei voorheen ondenkbare mogelijkheden ontstaan – hoewel het lastig is om te bedenken wat deze ondenkbare mogelijkheden dan zou kunnen zijn. Maar duidelijk is dat er nog genoeg ‘ruimte’ is voor méér originele en potentieel handige features.

Maarrr… zo futuristisch als alle innovatieve nieuwigheidjes ook zijn, perfect werken ze nog niet. Smart Stay (het scherm van het toestel blijft aan zolang je ernaar kijkt) werkt soms wel en soms niet – of in ieder geval niet goed genoeg. En dus zien we naast ruimte voor ‘meer’, ook zeker ruimte voor ‘beter’. Als Samsung erin slaagt om alle innovatieve features van de Galaxy S3 en Galaxy Note 2 in de Galaxy S4 te integreren op een manier die simpelweg wérkt, zou het al een enorme stap voorwaarts zijn. En is het niet eens nodig om een stapel volledig nieuwe opties toe te voegen.

Natuurlijk is onze bovenstaande verhandeling een beetje zwart-wit. Samsung heeft niet de keuze uit ‘meer’ OF ‘beter’ – ‘meer’ EN ‘beter’ is net zo goed mogelijk. En waarschijnlijk de meest logische optie. Sinds de Galaxy S2 is Samsung flink aan het ontwikkelen geslagen met de software die ze zelf aan Android toevoegt, en er is weinig reden om aan te nemen dat dit bij de Galaxy S4 anders zal zijn.

We hopen van harte dat Samsung zich niet alleen blijft inzetten om nieuwe features te bedenken, maar dat ze bestaande mogelijkheden ook zal perfectioneren. En laten we niet vergeten dat een aantal innovaties wel degelijk vanaf het begin prima werken: Multi Window is nu eenmaal één van de indrukwekkende features op de Galaxy Note 2 – en dat is niet alleen omdat het idee goed is, maar omdat het prima werkt.

We zijn benieuwd wanneer we de eerste informatie zien uitlekken over de software en features van de Samsung Galaxy S4, en niet alleen maar over het scherm en de processor!

Reacties

 1. hallo, ik weet nog een goede optie voor samsung galaxy 4 !!!
  het is al mogelijk om een screenshot te maken van het scherm van je telefoon,
  maar zou het niet geweldig zijn om een video te kunnen opnemen over wat er zich
  op dat moment op het scherm plaats vind met een simpele druk op een toets.
  een screen video maken met je galaxy s4 !!!

  gr eric

 2. Hallo iedereen, ik heb nu sinds een paar dagen een galaxy s4, en toen ik hem kreeg heb ik een update gedaan voor de firmware. Maar nu werkt bij mij de schermrotatie niet meer. Wat kan ik er aan doen? Opnieuw opstarten en kal ibreren

Laat wat van je horen

*