Tip: handigheidjes in de videospeler van de Samsung Galaxy S4 (deel 2)

Een tijdje geleden kon je HIER al lezen hoe je tijdens het video kijken makkelijk de helderheid van het scherm en het volume kunt aanpassen. Maar de videospeler heeft nog meer kleine, ingebakken handigheidjes. Zo kun je het scherm blokkeren tijdens het afspelen, of inzoomen in een video. En dan zijn er nog Popup Play, een ingebouwde ‘screencapture’ functie, en een snelheidsregelaar.

samsung-galaxy-s4-videospeler-scherm-blokkeren

Dit is misschien een bekend scenario voor mensen met kinderen: je geeft ze jouw telefoon om een film op te kijken, en binnen de kortste keren zitten ze aan het scherm, is de film gestopt, en zijn ze totaal andere dingen aan het doen met jouw Galaxy S4. Om dit (grotendeels) te voorkomen, druk je tijdens het afspelen van de film één keer op de Aan/uit knop, om het scherm en de andere toetsen aan de voorkant van het toestel te blokkeren. Er verschijnt dan even een ‘slotje’ in beeld (1), ter indicatie dat de vergrendeling actief is. Er kan nu gewoon, zonder afleiding, film gekeken worden – tenminste zolang ze niet zelf op de Aan/uit knop drukken, waardoor de blokkering weer wordt uitgezet.

samsung-galaxy-s4-videospeler-inzoomen

Verder is het mogelijk om óók in een video in te zoomen, net zoals je dat kunt doen met een foto. Er verschijnt dan een vierkantje in beeld om aan te geven welk deel van het grote geheel je nu ziet (2). En net zoals bij het bekijken van een foto kun je het beeld verschuiven – dit alles terwijl de video gewoon doorspeelt.

samsung-galaxy-s4-popup-playEen functie die al langer op Samsung smartphones aanwezig is, en waar ook de Galaxy S4 over beschikt is Popup Play: tik in de videospeler op het bijbehorende symbool (3), en de video wordt in een apart venster geopend dat boven de rest van de interface ‘zweeft’. Zo kun je video kijken, én andere dingen doen. En inderdaad, je kunt dit óók nog combineren met de Multiwindow functie, om zo multitasken op je smartphone een geheel nieuwe dimensie te geven.

samsung-galaxy-s4-multitasking

Omdat het kán: video kijken, browsen, Whatsappen. Tegelijk.

En als ik toch bezig ben: je kunt ook de afspeelsnelheid van een video aanpassen – en heel simpel afbeeldingen uit een video vastleggen. Tik hiervoor tijdens het afspelen op de Menu toets, en kies Instellingen (4). Activeer Opname (5) om met één tik op het speciale symbool een scene uit een video op afbeelding vast te kunnen leggen (7). Of kies Afspeelsnelheid (6)  om – jaja – de snelheid van het afspelen te regelen (8).

samsung-galaxy-s4-videospeler-opties
galaxy-s4-videospeler-afspeelsnelheid-screenshots

Je merkt het: wat een droge, simpele app lijkt om video’s mee af te spelen, is in feite een behoorlijk flexibele, veelzijdige videospeler. En ook hier geldt weer: je zult alle opties lang niet altijd nodig hebben – bijna nooit, zelfs. Maar voor die ene keer dat je denkt: ‘hey, dát zou nú net even handig zijn’ weet je dat het dus kan.

Reacties

 1. yavuz zegt:

  Dat weten we allemaal !!!! Wanneer komt die update waarbij je apps naar je sd kaart kan verplaatsen ik heb geen ruimte meer…voor lucht 64 gb sd-kaart gekocht. ..!!!!!!!

 2. Desmond zegt:

  Hallo Yavuz,

  Volgens mij is die update al voor de meeste binnen hoor, check je toetsel-info en dan software update.

 3. berno zegt:

  Hallo,

  Samsung galaxy 4 active problemen met video bastanden terug afspelen .
  Deze haperen en er komt dan op het scherm ; kan bestand niet afspelen ????

  WAT IS hier het probleem ? update in orde

 4. Kristel zegt:

  Hoi,
  Ik heb precies hetzelfde probleem als Berno.
  ik heb meerdere filmpjes gemaakt van een examen van een sport van mij vriend die hik heel graag zou willen zien, maar video blijft aangeven: ” kan bestand niet afspelen”.
  Ik heb dit nog nooit eerder gehad, wat is er aan de hand, wie kan mij aub helpen???

 5. berno zegt:

  hoi Kristel,

  heb fabrieks reset gedaan , zonder resultaat .

  Nu alle filmpjes verwijderd van apparaat, en ook dropbox.
  Tot hier to heb ik nu terug 4 filmpjes uitgetest , en ze werken zonder te haperen . en nu hopen dat het zo blijft ?????

  Ook had ik een andere videoplayer geinstaleert,, maar nu kon ik niets meer aspelen , alleen maar klank en beeld vol met strepen .

 6. Als ik een filmpje afspeel vertraagt het en mijn toestel speelt geen geluid meer af? Zelfs als gebeld word hoor niks meer weet iemand hoe dat kan is vanzelf gebeurd toestel is niet gevallen niks

Laat wat van je horen

*