Samsung’s productcyclus en de Galaxy S4: tijd voor verandering

Een nieuw hoofdstuk in Samsung’s Galaxy S smartphone serie – de Galaxy S4 – komt eraan, hoewel het nog wel een half jaar duurt voordat het zover is. Inmiddels weten we dat de kans groot is dat de Galaxy S4, evenals de S4, van een quad core processor zal zijn voorzien, en waarschijnlijk een 1080p Full HD beeldscherm – mogelijk met een diagonaal van 5 inch. Als we dan de verschillende Galaxy S modellen op een rijtje zetten, vallen ons een aantal dingen op.

Het eerste punt dat aandacht verdient, is het feit dat de Galaxy S2 en S3 op veel punten vergelijkbare toestellen zijn. Natuurlijk is de Galaxy S3 voorzien van een quad core processor, maar de basis – ARM’s Cortex A9 architectuur – is dezelfde als die in de Galaxy S2. Ook de GPU – de grafische processor – is in essentie dezelfde.

Op schermgebied had de S2 een display met een RGB subpixel matrix, terwijl de S3 hier zelfs een ‘stapje terug’ doet, naar de oudere Pentile layout. Echter, door de flink hogere resolutie is er wel degelijk sprake van een scherper beeld in de Galaxy S3.

Technologisch gezien was de sprong van de eerste Galaxy S naar de S2 eigenlijk een stuk groter: een nieuwe CPU architectuur en een nieuwe grafische processor – vergelijkbaar met de verwachte sprong van de S3 naar de Galaxy S4. Als we kort-door-de-bocht alvast wat conclusies willen trekken over de Galaxy S4, zouden we kunnen zeggen dat deze – relatief gezien – een veel vooruitstrevender smartphone zal zijn dan de Galaxy S3. Met andere woorden: de Galaxy S4 zou ten opzichte van de S3 dát zijn, wat de S2 destijds was ten opzichte van de Galaxy S. Volg je ‘m nog?

Met de Galaxy S2 lanceerde Samsung een toestel dat bijna een jaar lang zonder échte concurrentie was. Natuurlijk, er waren toestellen die op papier technisch vergelijkbaar waren, maar in de praktijk duurde het erg lang voordat de S2 zijn absolute koppositie begon te verliezen. De Galaxy S3 is verreweg de populairste Android smartphone ooit, maar de voorsprong op andere toestellen is kleiner.

Als we de bovenstaande feiten op een rijtje zetten, lijkt het erop dat Samsung met de Galaxy S4 weer een smartphone gaat lanceren die geen stapje vooruit maakt – zoals de S3 dit jaar – maar een échte, gróte sprong.

Laat wat van je horen

*