Samsung toont werking Exynos 5 Octa processor

Nerd alert! Als je niet heel erg geïnteresseerd bent in de werking van de processor die vermoedelijk in de Samsung Galaxy S4 te vinden zal zijn – de Exynos 5 Octa – raad ik je aan dit artikel met bijbehorende video maar even over te slaan. No hard feelings 😉

samsung-galaxy-s4-exynos-5-octa-uitgelegd

Het is alweer eventjes geleden dat Samsung de Exynos 5 Octa processor onthulde, maar nog steeds zijn er niet overdreven veel details bekend over deze system-on-a-chip die mogelijk het kloppend hart van de Galaxy S4 zal vormen. En dus toog Samsung Semiconductor naar YouTube om daar de werking van deze nieuwe Exynos-telg toe te lichten.

Op het gemak wordt er getoond hoe de taken die de processor moet uitvoeren netjes verdeeld worden tussen de quadcore Cortex A7 cluster – de zuinige – en de quadcore Cortex A15 cluster – de krachtige, zeg maar. Helaas beschikt de testopstelling die in de video wordt gebruikt niet over een grafische processor, waardoor grafische taken direct lijken te worden uitbesteed aan de A15 kernen – iets dat in het eindproduct niet gebeurt, omdat er dan een krachtige GPU aan boord is die deze op zijn sloffen af kan handelen.

Al met al is dit een leuk maar eigenlijk weinigzeggend filmpje. We zien hoe de Exynos 5 Octa netjes taken kan verdelen, maar eerlijk gezegd ging ik er toch wel vanuit dat Samsung dit voor elkaar zou kunnen krijgen. Het blijft afwachten hoe de combinatie van zuinige en krachtige rekenkernen in de praktijk leidt tot een processor die enorm krachtig is, maar over de hele linie genomen toch energiezuinig genoeg blijft. En ik ben vast niet de enige die stiekem had gehoopt een glimp op te vangen van de gebruikte GPU.

Ook met de vraag óf de Exynos 5 Octa straks in de Galaxy S4 te vinden zal zijn blijven we – niet geheel verrassend – zitten. Want hoewel het mij, en vele anderen, een logische zet lijkt, heeft Samsung zelf nog nooit écht gezegd dat dit inderdaad het geval zal zijn. Het is natuurlijk wel opvallend dat Samsung haar nieuwe processor zo sterk loopt te promoten, en ik ga er vanuit dat dit niet zomaar gebeurt.

‘Zien jullie deze ontzettend kráchtige, maar superzuinige processor?!’

‘JAA! Wauw!’

‘Ja, die komt dus NIET in onze volgende telefoon’

‘…?’

Lijkt met niet, toch? (Of maak ik mezelf weer eens zomaar wat wijs?)

(via)

Laat wat van je horen

*