2013 wordt een goed jaar: Samsung Galaxy S4 vs HTC ‘M7’ vs Sony ‘Odin/Yuga’ vs LG Optimus G2

De snelheid waarmee smartphones zich de laatste twee jaar hebben ontwikkeld is indrukwekkend. Twee jaar geleden speculeerden we nog over de eerste toestellen met een dualcore processor, en nu zijn we inmiddels volledig gewend aan smartphones met een quadcore system-on-a-chip (SoC). Wat brengt ons 2013, en welke toestellen moeten het op de waanzinnig competitieve (Android) smartphone markt gaan opnemen tegen de Samsung Galaxy S4?

 

htc-m7

 

HTC M7

Het toestel waar momenteel veel over geschreven wordt is HTC’s volgende topmodel. Nee, niet de Butterfly, waarvan we inmiddels weten dat deze niet naar Europa gaat komen, maar een mysterieus toestel met de codenaam M7. Deze M7 komt voor HTC is op een cruciaal moment. Het Taiwanese bedrijf heeft een moeilijke tijd achter de rug, waarin het aan de ene kant fantastische toestellen op de markt bracht, maar op één of andere manier er niet in slaagde hier grote verkoopsuccessen mee te behalen. Uiteraard zal het de M7 moeten zijn die hier verandering in brengt.

En laten we eerlijk zijn: de uitgelekte specificaties liegen er niet om: een 1,7 GHz quadcore Snapdragon processor, 2 GB RAM, 32 GB opslagcapaciteit, en een 1080p full HD beeldscherm met een diagonaal van 4,7 inch. En inderdaad, dan hebben we het over een pixeldichtheid van 468 pixels per inch – Apple’s befaamde Retina scherm blijft steken op een ‘magere’ 326 pixels per inch. Om het plaatje compleet te maken, moet de M7 ook nog eens gaan beschikken over een 13 megapixel camera, en Sense 5.0, de nieuwste versie van HTC’s eigen interface. Verder lijkt het erop dat HTC haar Beats Audio feature verder ontwikkelt, van een softwarematige verbetering, naar een heuse hardwarematige oplossing middels een Beats Audio versterker – die we dan uiteraard in de M7 terugvinden.

Hoewel er niks over bekend is, verwachten we de M7 – of hoe het toestel écht gaat heten – te zien op de Mobile World Congress, eind februari.

 

sony-yuga-2

Uitgelekte foto van de Sony Yuga (afb: Android-Schweiz.ch)

 

Sony Odin/Yuga Xperia Z

Update: inmiddels is weten we dat de Yuga en Odin begin maart op de markt zullen komen, respectievelijk onder namen Xperia Z en Xperia ZL.

HTC is niet de enige die – naast Samsung – grootse plannen heeft voor 2013. Sony bevrijdde zich in 2012 van Ericsson, en sloeg met een vernieuwde Xperia serie een nieuwe weg in. En waar de Xperia S ten opzichte van de toenmalige concurrentie nog op een ruime achterstand lag, is de recente Xperia T al een stuk meer bij de tijd. Maar het echte vuurwerk van de Japanners moet nog komen, in de vorm van één of meerdere toestellen met de codenamen Odin en Yuga.

Het is op dit moment niet helemaal duidelijk wat precies welk toestel is, maar dat er een model met een quadcore processor tussen zit is zo goed als zeker. Van de Yuga en de Odin wordt beweerd dat deze voorzien zijn van Qualcomm’s Snapdragon S4 Pro SoC met een kloksnelheid van rond de 1,5 GHz (hoewel er ook geruchten gaan Sony een smartphone met een Exynos processor – van Samsung ja – op de markt gaat brengen). Sony gaat met deze smartphones mee in de ‘resolutie race’, door de toestellen te voorzien van een 5 inch 1080p full HD scherm. Hiervoor zou Sony dan weer gebruik maken van de eigen ‘White Magic’ technologie, die we al kennen van de Xperia P. Verder zijn ook hier 2 GB RAM geheugen, en 32 GB opslagcapaciteit de norm.

Sony zou Sony niet zijn als er geen indrukwekkende camera mee aan boord zou zijn, en dus horen we geruchten over 12 en 13 megapixel modellen, uiteraard met een Exmor sensor. In tegenstelling tot de HTC M7 hebben we van tenminste Sony’s Yuga ook al foto’s. Deze tonen een écht high end toestel, met wat lijkt op een glazen achterkant. Erg mooi, maar natuurlijk ook een tikje kwetsbaar.

Wanneer we de nieuwe lichting Xperia smartphone zullen gaan zien weet nog niemand, maar Sony kennende is er een kans dat we het toestel gaan zien op de Consumer Electronics Show die begin januari van start gaat in Las Vegas.

 

lg-optimus-g2

LG’s Optimus G2: een Optimus G met 1080p scherm?

 

LG Optimus G2

Inderdaad, LG”s Optimus G is in ons land nog niet eens op de markt, en we hebben het al over de Optimus G2. De reden hiervoor is duidelijk: de Optimus G is in sommige werelddelen nu al te koop, en hoewel het technisch een erg mooie smartphone is, is het ook voor LG duidelijk dat er méér nodig zal zijn om de competitie met Samsung tot ver in 2013 vol te houden. Vandaar dus de G2.

Volgens de geruchten zal de G2 beschikken over 5,5 inch beeldscherm (sommige bronnen hebben het over ‘maar’ 5 inch), met niet geheel verrassend een 1080p resolutie. Een groter scherm betekent in principe een lagere pixeldichtheid, en dus minder scherp beeld, maar laten we realistisch blijven: met dit soort resoluties maakt dat echt niet meer zoveel uit. Uiteraard zal er een quadcore processor aan boord zijn, mogelijk een Snapdragon model, net als in de eerste Optimus G.

Wanneer LG de Optimus G2 uit gaat brengen is niet bekend, maar omdat het toestel écht het topmodel van 2013 moet worden, zal dit niet heel laat in het jaar gaan gebeuren.

 

samsung-galaxy-s4-concept

Samsung Galaxy S4 concept (afb: concept-phones.com)

 

Samsung Galaxy S4

Tja, en dan het toestel waarvan iedereen stiekem toch wel een beetje verwacht dat deze hét toestel van het jaar zal gaan worden: Samsung’s Galaxy S4. En korte blik op de geruchten rond dit toestel – 1080p display van 5 inch, een quadcore Exynos 5440 SoC, en mogelijk een 13 megapixel camera – laat zien dat het niet ontzettend ver zal voorlopen op de hierboven beschreven concurrenten.

Wél zijn de verwachtingen rond de quadcore Exynos 5440 SoC hoog: een heuse ARM Cortex A15 processor in een quadcore configuratie, die mogelijk ook nog eens wordt bijgestaan door vier Cortex A7 kernen die voor een drastische energiebesparing zorgen.

Daarnaast heeft Samsung, zoals altijd met de Galaxy S serie, nog een troefkaart: het Amoled scherm. Er is heel wat afgespeculeerd over of het nu wel of niet mogelijk is om een Amoled scherm te fabriceren met een pixeldichtheid hoog genoeg om een 1080p display in een smartphone te stoppen. Maar iedereen lijkt het er inmiddels over eens: ja, het is mogelijk – en Samsung zal het doen. Alle bovengenoemde toestellen zijn voorzien van een LCD scherm, waarvan het beeld zonder twijfel fantastisch is, maar wat simpelweg niet het oneindige, indrukwekkende contrast biedt van een Amoled scherm.

Over het uiterlijk van de Galaxy S4 is op dit moment nog helemaal niks bekend, en Samsung kennende zal het een prioriteit zijn om dit tot de onthulling zo te houden. Sommigen hopen op een overstap naar een aluminium body, maar het valt moeilijk te ontkennen dat de Koreanen met de Galaxy S2 en S3 twee uiterst solide kunststof toestellen hebben gebouwd.

Over de onthulling en releasedatum van de Galaxy S4 wordt inmiddels druk gespeculeerd. Onze eigen inschatting: een release in mei, voorafgegaan door een onthulling eind april.

 

samsung-galaxy-s4-sony-odin-yuga-lg-optimus-g2-htc-m7

 

Een goed jaar, 2013

In 2012 was Samsung heer en meester op de (Android) smartphone markt, en het is aan HTC, Sony, en LG om hier verandering in te brengen. Duidelijk is dat de fabrikanten hard aan de weg timmeren, en met toestellen zullen komen die hun huid duur zullen verkopen. Maar waar is Apple dan, horen we je nu wel zo’n beetje vragen? Tja, Apple zal wel ergens in 2013 met de iPhone 5S komen. Maar over dit toestel is nog zo weinig bekend (oké, het scherm zou een hogere resolutie kunnen krijgen), dat we hem maar uit deze vergelijking hebben gelaten.

Zoals we hier al eerder schreven, zijn smartphones technologisch inmiddels zó ver doorontwikkeld, dat een voorsprong op dat gebied niet meer voldoende is om aan de top van de markt te komen of te blijven. Welke van de bovenstaande toestellen in 2013 het populairst zal blijken hangt van meer factoren af. Veel meer. Naast de gebruikerservaring en de juiste PR, is er wat ons betreft één factor waarmee een fabrikant dik zou kunnen scoren in 2013: batterijduur. De eerste die een high end toestel maakt waarmee je met gemak twee dagen doet zonder op te laden (en dan bedoelen we met intensief gebruik) heeft een enorme troefkaart in handen. Helaas is hierover van de bovenstaande toestellen in feite nog maar weinig echt bekend.

Voor de liefhebber valt er in ieder geval genoeg te genieten, komend jaar. De techniek maakt wéér een flinke sprong: van 720 naar 1080p schermen, van Cortex A9 naar Cortex A15 SoC’s, van acht naar twaalf of dertien megapixel camera’s. En er doen weer veel fabrikanten écht mee, in tegenstelling tot het afgelopen jaar waarin zowel HTC, Sony, en LG eigenlijk een rol in de marge hadden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg ons dan hier op Samsung Galaxy S4 . nl, op Facebook, Google+, of op Twitter!

Reacties

  1. Ik heb nu een S2 en ga zeker voor de S4 als die uitkomt il vond de S3 ook al super maar mn abo liep nog niet af

  2. Ik schat de kans groot dat ik ook voor een Galaxy s4 ga maar die nieuwe HTC klinkt wel heel interessant. Het wordt inderdaad spannend!

Laat wat van je horen

*