Samsung Galaxy S4 versus de Galaxy S3

Een tijdje geleden kon je hier al een vergelijking tussen de hypothetische Samsung Galaxy S4 en de Galaxy S3 lezen. Nu de Galaxy S4 daadwerkelijk onthuld is, is het tijd voor een échte vergelijking. Wie twijfelt tussen beide toestellen, vindt hier hopelijk een klein beetje houvast bij het maken van een geïnformeerde beslissing.

samsung-galaxy-s4-versus-galaxy-s3-vergelijk

 

Hardware

Hoewel ik vergelijkingen die puur gebaseerd zijn op een opsomming van technische specificaties normaal gesproken vrij overbodig vind, doet zich hier de opvallende situatie voor dat het best informatief is. De Galaxy S4 is namelijk een échte doorontwikkeling van de Galaxy S3, en op veel punten vertonen de toestellen grote overeenkomsten – een blik op de bovenstaande afbeelding laat dit al zien.

Galaxy S4Galaxy S3
Galaxy S4Galaxy S3
Beeldscherm5 inch Super Amoled
1080 x 1920
441 pixels per inch
4,8 inch Super Amoled
1280 x 720
306 pixels per inch
ProcessorKrait 300
Quadcore @ 1,9 GHz
Cortex A9
Quadcore @ 1,4 GHz
Camera'sAchter: 13 megapixel
Voor: 2 megapixel
Achter: 8 megapixel
Voor: 1,9 megapixel
Batterij2600 mAh2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
136.6 x 69.8 x 7.9mm
130 gram
136.6 x 70.6 x 8.6 mm
133 gram
Air Gesture interfaceJaNee
Stappenteller, thermometer, IR zenderJaNee

De belangrijkste verschillen tussen de Galaxy S4 en de S3 in een tabel

In gewone taal wil de bovenstaande tabel dus het volgende zeggen: de Galaxy S4 is een stuk sneller dan de S3, het scherm is iets groter, en het beeld een veel scherper. De camera heeft een hogere resolutie, en de batterij een grotere capaciteit. Verder heeft de Galaxy S4 met name één feature wél, die de S3 niet heeft: de Air Gesture/Air View interface, waardoor het mogelijk is om allerlei dingen te doen zonder het scherm zelf aan te hoeven raken.

 

Software

Toch is het belangrijk om te vermelden dat een hoop andere nieuwe functies van de Galaxy S4, zoals de oogbesturing dankzij features als Smart Pause en Smart Scroll, op een later tijdstip ook naar de Galaxy S3 zullen komen. Speciale apps als de vernieuwde S Voice en S Translator zijn straks ook op de S3 beschikbaar, en het zou me niets verbazen als een aantal van de nieuwe camera features van de S4 óók naar de S3 zullen komen.

Wat betreft de ‘kerntaken’ van een smartphone – bellen, emailen, browsen, video kijken, Facebook, Twitter, Whatsapp – is er weinig verschil. Beide toestellen zijn méér dan capabel om dit soort bezigheden op hun sloffen uit te voeren.

samsung-galaxy-s4-naast-s3-preorders

Links de S4 met zijn duidelijk grotere scherm

 

En dus?

Je zou dus kunnen zeggen dat de Galaxy S4 en de S3 broers zijn: uiterlijk zijn er sterke overeenkomsten, en uiteindelijk kunnen ze bijna net zoveel. Wat overblijft is natuurlijk het veel mooiere scherm van de S4, en de camera met de hogere resolutie. Oké, en de uitgebreidere, op gebaren gebaseerde interface. En de stappenteller en de thermometer. En de infrarood features. Hmm.

Eigenlijk was mijn punt dat de Galaxy S4 gewoon een S3 is met een veel beter scherm en een betere camera. In grote lijnen klopt dit ook, als je in gedachten houdt dat veel van de nieuwe features later ook naar de S3 komen, en dat beide toestellen sowieso erg snel en prettig werken. Maar stiekem is de lijst met mogelijkheden waarover de S4 wél, en de S3 níet beschikt toch ook behoorlijk.

Natuurlijk zie je deze verschillen terug in de prijs van de toestellen. De Galaxy S3 was bij de introductie in mei 2012 ongeveer even duur als de Galaxy S4 nu. Echter, in een jaar tijd is prijs van de S3 al behoorlijk wat gedaald, waardoor hij nu een stuk goedkoper is dan de S4.

Voor de bestelmogelijkheden van de Galaxy S4 kun je op onze overzichtspagina terecht (HIER) – een prijsoverzicht van de Galaxy S3 vind je HIER.

Reacties

 1. Richardo1992 zegt:

  Volgens mij staan de gegevens van de processor verkeerd om!

 2. S4 is ge pre-orderd! Weet iemand hoe het nu zit met die sd kaart? Wat moet ik er voor doen?

  • Marvin zegt:

   Ik weet het ook nog niet zeker. Normaal gesproken bestaan Samsung’s acties uit een preregistratie (zoals via http://www.onzetroonopvolger.nl), waarna je als je je toestel eenmaal hebt een formulier moet opsturen met daarbij een kopie van de factuur/bon en het IMEI nummer van jouw telefoon. Maar, zoals gezegd, zo gaan die acties normaal gesproken. Of het deze keer ook zo verloopt, blijkt binnenkort denk ik.

 3. laurens zegt:

  nu het design van de s4 bekend is kunnen we ook wel wat inschatten hoe de note 3 eruit komt te zien.

  S4, maar dan een Slagje groter
  pennetje erbij
  200 euro duurder
  klaar.

 4. Recardo1992 begint met omdraaien van gegevens. 🙂
  Dan zou ik ook 1920 x 1080 noteren i.p.v. 1080 x 1920 , toch?

Laat wat van je horen

*