‘Samsung Galaxy S4 vanaf februari 2013’ (volgens ons niet)

Kijk, zo gaat dat: Apple heeft nét haar iPhone 5 onthuld en húp, op naar de volgende smartphone hype, de Samsung Galaxy S4. Volgens een hoog geplaatste Samsung official zal de opvolger van de succesvolle Galaxy S3, de Galaxy S4, in februari op de Mobile World Congress in Barcelona onthuld worden. Het toestel zal dan vanaf maart in de winkels moeten liggen.

De Samsung Aurora – een soort Galaxy S4 concept ontwerp dat niet van de hand van Samsung zelf komt (maar wél een leuk plaatje biedt)

Volgens deze official zal het scherm van de Galaxy S4 een diagonaal hebben van 5 inch en van het Amoled type zijn, terwijl het toestel wederom draait op een quad core Exynos processor. De Galaxy S4 zal de krachtigste smartphone van Samsung ooit zijn.

Het is natuurlijk geen toeval dat dergelijke geruchten nú de wereld in worden geslingerd. Samsung wil, na de lancering van de iPhone 5, zo snel mogelijk de aandacht op de Galaxy S4 vestigen. Toen de Galaxy S3 een paar maanden geleden werd gelanceerd, waren er consumenten die nog even wachtten met de aanschaf om te zien wat de iPhone 5 zou brengen. Mogelijk zijn er nu mensen die nog even geen iPhone 5 bestellen om nog even de Galaxy S4 af te wachten.

Wat ons betreft zit er erg weinig opzienbarende substantie in de bovengenoemde geruchten. Dat de Galaxy S4 een Amoled scherm zal hebben laat zich raden – Amoled schermen zijn tenslotte een standaard feature van de Galaxy S serie. Dat het scherm in S4 wederom groter wordt dan dat van zijn voorganger is ook geen verrassing. Samsung is al lang bezig met allerlei manieren om de rand rond het scherm kleiner en kleiner te maken. De verwachting is dus dat de Galaxy S4 inderdaad een groter scherm zal hebben dan de Galaxy S3, maar dat het toestel zelf niet groter wordt.

En eerlijk gezegd geloven we er ook weinig van dat het toestel op de Mobile World Congress zal worden onthuld. Tenslotte is Samsung met de Galaxy S3 juist een weg ingeslagen waarbij belangrijke toestellen getoond worden op een eigen evenement, in plaats van op een beurs waar alle andere fabrikanten óók hun nieuwe toestellen tonen.

Ook de logica van een vervroegde release ten opzichte van de gebruikelijke produktcyclus – de Galaxy S2 en S3 kwamen in mei op de markt – ontgaat ons enigszins. En ook over de Galaxy S3 werd een jaar geleden gespeculeerd dat deze in februari zou worden onthuld, met een release in maart of april. Maar ook bij de Galaxy S3 hield Samsung gewoon vast aan een jaarlijkse produktcyclus, hoe graag fans van de toestellen ook een vroege release hadden gezien.

Het meest curieuze onderdeel van het opgedoken nieuws is het gerucht over een quad core Exynos processor. Dé grote technologische sprong die we vanaf eind 2012 in mobiele apparaten gaan zien is de sprong naar processoren met ARM’s Cortex A15 architectuur. Afgeleiden hiervan – semi-A15 SoC’s, zeg maar – zien we nu al in legio toestellen, van de iPhone 5 tot Nokia’s Lumia 920, maar ook al maanden terug in bijvoorbeeld HTC’s One S. Dit zijn echter zonder uitzondering dual core processoren. Qua prestaties zijn ze ongeveer vergelijkbaar met quad core Cortex A9 SoC’s, zoals Samsung’s Exynos 4412 in de huidige Galaxy S3. Echter, een ‘zuivere’ Cortex A15 SoC zoals Samsung’s Exynos 5250 laat nog even op zich wachten.

Een quad core processor in de Galaxy S4 kan dus op twee verschillende manieren gerealiseerd worden. Óf het is een Cortex A9 quad core SoC vergelijkbaar met de Exynos 4412 – een wat ons betreft matige keus voor een toptoestel in 2013, hét jaar van de Cortex A15 SoC’s. Óf, en dit zou wel heel interessant zijn, Samsung zal de Galaxy S4 gebruiken om hun eerste quad core Cortex A15 SoC te introduceren, een Exynos 5450. Van deze laatste weten we dat deze in ontwikkeling is, maar veel details zijn er niet over bekend.

Er werd een tijd lang geroepen dat een quad core Cortex A15 processor simpelweg té krachtig is voor een smartphone – en de vraag of het nog wel zinvol is, is zeker gerechtvaardigd. Aan de andere kant zien we nu al de eerste toestellen aan de horizon verschijnen met een quad core versie van Qualcomm’s Snapdragon S4 processor, de S4 Pro. Zo zal LG’s Optimus G erover beschikken, evenals de Chinese Xiaomi Mi-Two. Het zou dus niet zó vreemd zijn als Samsung wel degelijk mee gaat in deze ‘race’, en inderdaad komt met een eigen quad core A15 SoC.

Dit laatste biedt natuurlijk ook PR-technische voordelen: hoe leg je aan de gemiddelde consument uit dat de Galaxy S3 een quad core processor had, maar de Galaxy S4 een dual core model? De Samsung Galaxy S4 voorzien van een quad core Cortex A15 SoC biedt dus op allerlei fronten voordelen. Maar dan moet Samsung er wél voor zorgen dat de batterijduur van het toestel niet lijdt onder dit processor geweld – wij zijn benieuwd!

(via ZDNet, Anandtech 1 & 2, Concept-Phones)

 

 

Reacties

 1. phoenix19861 zegt:

  samsung galaxy s4
  – Exynos 5450 2.0 Ghz (28nm)
  – Mali T658
  – LPDDR3 2GB Ram
  – eMMC Pro Classe 1500
  – 16 mp 1080p camera
  – 4,5″ display oled (350 ppi)
  – battery 3200 mAh
  Lte/Lte advanced

Laat wat van je horen

*