Een Samsung Galaxy S4 – maar dan anders

Jaja, de Samsung Galaxy S4 is een populaire smartphone, en ja, het Android besturingssysteem waarop het draait domineert de smartphonemarkt. En tóch is het af en toe leuk om verder te kijken dan de bekende succesverhalen, want er is genoeg te zien – voor wie het interesseert natuurlijk. Zie daar dus de Samsung Galaxy S4. Zónder Android, maar mét het Tizen besturingssysteem.

samsung-galaxy-s4-tizen-1

Tizen dus. Een besturingssysteem dat begonnen is als samenwerking tussen Intel en Nokia, die respectievelijk hun Meamo en Moblin systemen samenvoegden, waaruit het Meego systeem werd geboren. Nadat Nokia besloot zich op Microsoft’s Windows Phone te storten, nam Samsung de fakkel over en bracht haar eigen Bada besturingssysteem mee. Het resultaat van de nieuwe samenwerking tussen Samsung en Intel is sinds een tijdje omgedoopt tot Tizen.

samsung-galaxy-s4-tizen-5

Wat Samsung precies van plan is met Tizen is het onderwerp van flinke hoeveelheden analyse en speculatie. Op lange termijn zou Tizen een manier voor Samsung zijn om zich onafhankelijk te maken van Google, dat nog altijd de touwtjes in handen heeft als het om de ontwikkeling van Android gaat.

samsung-galaxy-s4-tizen-3

Natuurlijk bevindt Samsung zich wat dit betreft in een paradoxale positie: onafhankelijkheid van Google en Android zou meer controle over de ontwikkeling van haar eigen smartphones betekenen. Aan de andere kant kán het bijna niet zijn dat Samsung haast heeft om een grote sprong in het diepe – naar Tizen dus – te wagen, en daarmee haar succesvolste productserie ooit te vergokken.

samsung-galaxy-s4-tizen-2

Het zal dus geen enorme vaart lopen met de ontwikkeling van Tizen in combinatie met eventuele high end smartphones zoals de Galaxy S4. En toch geeft de gekiekte S4 met Tizen een blik op de mogelijke toekomst van ’s wereld’s populairste telefoonmaker. Voor nu lijkt Tizen een beetje op een kruising tussen Android en Windows Phone: strak, simpel, en misschien zelfs wat overzichtelijker dan Android’s interface.

samsung-galaxy-s4-tizen-4

Overigens zullen de eerste op Tizen gebaseerde smartphones uit de koker van Samsung mogelijk nog voor het einde van dit jaar, of anders begin volgend jaar geïntroduceerd worden. Uit eerder opgedoken specificaties blijkt dat deze toestellen waarschijnlijk niet vergelijkbaar zullen zijn met de Galaxy S4. Het doel van deze toestellen zal dan ook niet direct grootschalig commercieel succes zijn – denk eerder aan de spreekwoordelijk teen om te voelen welke temperatuur het water heeft. Wat daarna gaat gebeuren is anybody’s guess

Feit blijft dat ik ‘m best zou willen uitproberen, die hierboven getoonde Galaxy S4 met het Tizen besturingssysteem (vooropgesteld dat ik de taalinstellingen kan vinden).

(via 1, 2)

Laat wat van je horen

*