Hoeveel sneller wordt de Samsung Galaxy S4? (t.o.v. de Galaxy S3)

Hoewel er nog niets zeker is, zijn verschillende bronnen het erover eens: de Samsung Galaxy S4 wordt – na de Galaxy S3 – wederom een ‘quadcore smartphone’, en wel met vier ARM Cortex A15 rekenkernen al dan niet in een big.LITTLE configuratie. En ja, die is sneller dan de quadcore processor van de Galaxy S3. Maar hoeveel sneller kan de Galaxy S4 precies worden?

(Als je jezelf een hoop droog geneuzel wil besparen kun je ook gelijk naar beneden scrollen naar het kopje ‘En dus…‘)

samsung-galaxy-s4-exynos-5440-snelheid

Dat is een simpele vraag, waarvan het antwoord uiteraard minder eenvoudig is. Ten eerste omdat we nog te weinig weten over de Exynos 5440 processor die vermoedelijk in de Galaxy S4 te vinden zal zijn – met name de kloksnelheid blijft een grote onbekende op dit moment. En ten tweede, omdat er natuurlijk allerlei factoren meespelen zoals de gebruikte grafische processor, en andere factoren waar we hier niet eens ruimte hebben om er op in te gaan. Beschouw het onderstaande dus als een ‘ruwe indicatie’.

 

CPU

In ieder geval weten we van ARM zelf – de ontwikkelaar van de Cortex A15 architectuur – dat een A15 kern bij gelijke omstandigheden ongeveer 40% meer rekenkracht heeft dan een A9 rekenkern. Mocht Samsung dus kiezen voor een kloksnelheid van 1,4 GHz – dezelfde als die van de Galaxy S3 – zal de Galaxy S4 in ieder geval 40% sneller zijn dan de Galaxy S3.

samsung-galaxy-s3-cortex-a15-diagram

Echter, in de Nexus 10 tablet die over een dualcore Cortex A15 SoC beschikt én door Samsung wordt geproduceerd vinden we een kloksnelheid van 1,7 GHz. Bij een dergelijke kloksnelheid loopt de ‘snelheidskloof’ tussen de S3 en de S4 al op tot zo’n 70%. Mocht Samsung écht in een wilde bui zijn en kiezen voor een 2,0 GHz kloksnelheid dan is de Galaxy S4 exact twee keer zo snel als de Galaxy S3.

Of dit laatste een goed idee is uit het oogpunt van energiebesparing is natuurlijk maar de vraag. De energiebesparing die een big.LITTLE configuratie oplevert is weleenswaar significant, maar bij stevige toepassingen – games, full HD video – zijn juist A15 kernen actief waardoor deze besparing teniet kan worden gedaan.

 

GPU

Minstens zo interessant is een vergelijking tussen de grafische processoren van de Galaxy S3 en van de Galaxy S4. Hoewel we het nog niet 100% zeker weten, is de kans groot dat de Exynos 5440 Soc – net als de Exynos 5250 SoC – beschikt over ARM’s Mali T-604 GPU.

samsung-galaxy-s4-mali-t-604

Volgens ARM zelf is de Mali T-604 zo’n vijf keer sneller dan zijn voorganger, de Mali 400 die we in de Galaxy S3 vinden. De daadwerkelijk snelheidswinst hangt ook hier dus weer sterk samen met de gebruikte kloksnelheid. De Mali 400 in de Galaxy S3 loopt op 400 MHz.  Dus zelfs al kiest Samsung ervoor om de Mali T-604 in de Galaxy S4 op, bijvoorbeeld, 333 MHz te laten lopen is de snelheidswinst nog steeds ruim een factor vier.

Dit klinkt spectaculair, maar vergeet niet dat – als de geruchten kloppen – de Galaxy S4 een hoop méér beeldpunten moet aansturen. Om precies te zijn 2,25 keer zoveel (S3: 1280 x 720 = 921.600, S4: 1920 x 1080 = 2.073.600). Het netto resultaat is dat de Mali T-604 bijna 80% sneller is dan de Mali 400 (vier keer zoveel rekenkracht om 2,25 keer zoveel pixels aan te sturen).

 

En dus…

Gebaseerd op het bovenstaande kunnen we ervanuit gaan dat de Galaxy S4 dus zo’n 40 tot 70% meer pure rekenkracht zal hebben dan de Galaxy S3, terwijl het toestel grafisch bijna 80% sneller zal zijn (gecorrigeerd voor de hogere schermresolutie dus). Maar – zeker, een dikke máár zelfs – dit is natuurlijk allemaal theoretisch geknutsel gebaseerd op ruwe aannames. Hoe dit alles in de praktijk uitpakt zal te zijner tijd blijken. Wél zijn deze getallen aardig om eventuele verwachingen enigszins realistisch te houden – de Galaxy S4 wordt een stuk sneller dan de S3, maar géén factor twee, drie of vier.

Reacties

  1. Why not Mali T-624? Should be ready early next year.

  2. En de s5 wordt nog sneller dan de s6 , zo kan je bezig blijven.

Laat wat van je horen

*