Onder de loep: Smart Pause en Smart Scroll op de Samsung Galaxy S4

De Samsung Galaxy S4 zit – zoals je van een Samsung smartphone kunt verwachten – weer tjokvol unieke features. Met Smart Pause en Smart Scroll worden twee functies toegevoegd aan de reeds bestaande Smart Stay (het scherm blijft aan zolang je er naar kijkt) en Smart Rotation (weergave past zich aan de stand van jouw hoofd, niet aan de stand van het toestel).

onder-de-loep-samsung-galaxy-s4-smart-pause-smart-scroll

 

Smart Pause

De Smart Pause feature is in feite ontzettend simpel. Zodra je wegkijkt van het scherm van de Galaxy S4 pauzeert het toestel de weergave van een video. En zodra het toestel ‘ziet’ dat je weer terugkijkt, gaat hij weer verder met afspelen.

samsung-galaxy-s4-smart-pause

 

Smart Scroll

Smart Scroll is misschien net iets minder voor de hand liggend, maar het werkt als volgt. Stel, je bent een wat langere tekst aan het lezen – webpagina, eBook, email, etc. – en je komt bij de onderkant van het scherm, dan hoef je alleen maar jouw S4 licht te kantelen om de tekst omhoog, of omlaag, te laten scrollen. Op zich is er helemaal niets nieuws aan het bedienen van een smartphone door het toestel te kantelen. Maar de Galaxy S4 orienteert zich hierbij niet zozeer naar de positie van het toestel in de ruimte, maar ten opzichte van jouw gezicht. En dát is dan weer wel uniek.

samsung-galaxy-s4-smart-scroll

 

Handig?

Hoe handig Smart Pause en Smart Scroll écht zijn moet straks natuurlijk in de praktijk blijken. Op de Galaxy S3 bleek – naar mijn mening – de Smart Stay functie meer een geinige gimmick dan een echt nuttige toevoeging. Smart Rotation vind ik juist weer wél onzettend prettig. Fijn dus, dat ook deze gewoon op de Galaxy S4 aanwezig is.

Het is in ieder geval kenmerkend voor Samsung dat er iedere keer weer allerlei nieuwe snufjes bedacht worden. Welke écht baanbrekend blijken te zijn, en welke de gimmick status nooit zullen ontstijgen blijkt altijd pas naar verloop van tijd. En dat is – wat mij betreft – helemaal prima. Zo heb je als gebruiker zelf de keuze welke mogelijkheden bij jou passen, en welke je liever gewoon uitschakelt.

Overigen hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat Samsung’s eigen functies – Smart Scroll, Pause, Stay en Rotation – de enige manieren zijn waarop de technologie zal worden toegepast. Zo duiken nu al de eerste game developers op die interesse tonen in de technologie. Misschien dat we in de loop van de tijd dus ook de eerste games gaan zien, speciaal voor de Galaxy S4, die gebruik maken van deze interessante mogelijkheden.

(via 1, 2)

Laat wat van je horen

*