Processor geruchten rond de Samsung Galaxy S4: quad core Cortex A15

Één van de centrale vragen – voor gadget enthousiastelingen althans – bij iedere nieuwe Samsung Galaxy topsmartphone gaat over de processor van het toestel. In feite weten we op dit gebied nog niets over de Galaxy S4, op een vaag gerucht na, maar vandaag vingen we een veelzeggende, cryptische tweet op die de indruk wekt dat Samsung in 2013 met een quad core ARM Cortex A15 processor op de markt gaat komen.

Samsung’s Exynos 5 Dual

 

De huidige Galaxy S3 is zoals bekend voorzien van de Exynos 4 Quad processor, ook bekend als de Exynos 4412 System-on-a-Chip (SoC). Dit is een processor die gebaseerd is op ARM’s Cortex A9 architectuur. Echter, het is aftellen tot de eerste smartphones op de markt gaan komen die gebaseerd zijn op de Cortex A15 architectuur – een flink snellere, nieuwere processor architectuur.

Op dit moment zien we al flink wat toestellen die voorzien zijn van Qualcomm’s Snapdragon S4 chip, bijgenaamd ‘Krait’. En hoewel deze niet gebaseerd is op een ‘zuiver’ Cortex A15 ontwerp, zijn de overeenkomsten groot. Dit zorgt ervoor dat toestellen met deze ‘Krait’ – bijvoorbeeld HTC’s One S, maar ook bijna alle nieuwe Windows Phone toestellen zoals Nokia’s Lumia 920 en Samsung’s Ativ S – qua prestaties behoorlijk goed meekunnen met de quad core Cortex A9 processoren zoals Samsung’s Exynos 4 Quad. En in dezelfde lijn staat de Snapdragon S4 Pro in de startblokken te trappelen – een quad core versie van deze S4 SoC. Zoals we inmiddels uit de benchmark resultaten van bijvoorbeeld de LG Optimus G weten, is deze S4 Pro ont-zet-tend snel.

En dus is de vraag: hoe gaat Samsung ervoor zorgen dat de Galaxy S4 volgend jaar tóch weer hét toestel zal zijn op hardware gebied? We weten dat de Koreanen al een SoC hebben die wel gebaseerd is op een ‘zuivere’ Cortex A15 architectuur: de Exynos 5250, a.k.a. Exynos 5 Dual. Maar wil Samsung niet alleen mee gaan met de competitie, maar deze een stap of twee voorblijven is deze SoC hoogstwaarschijnlijk niet krachtig genoeg – in ieder geval niet ten opzichte van de Snapdragon S4 Pro.

Quad Eagle = quad core ARM Cortex A15 SoC

Vandaag echter dook een bericht op Twitter op van de hand van één van ’s wereld’s best ingelichte insiders. De context van het bericht is een discussie over de snelheid van o.a. de Snapdragon S4 Pro – de Krait dus, en Samsung’s mogelijke antwoord hierop: ‘Quad Eagle’. En jawel: ‘Eagle’ was de codenaam voor ARM’s Cortex A15 architectuur vóór de onthulling ervan in 2010. Een ‘Quad Eagle’ is dus een quad core Cortex A15 SoC – een Exynos 5450, of Exynos 5 Quad. Niet zo lang geleden filosofeerden we al over deze mogelijkheid, maar dit is de eerste bevestiging dat de Samsung Galaxy S4 inderdaad wel eens over een quad core Cortex A15 SoC zou kunnen beschikken.

De moraal van dit verhaal: als wij op dit moment een gokje moeten wagen wat de processor in de Samung Galaxy S4 zal zijn, zeggen we met steeds meer overtuiging: een Exynos 5 Quad (5450). Een quad core Cortex A15 SoC dus. De kloksnelheid ervan is dan eigenlijk minder interessant – alleen al op basis van de bovenstaande informatie is de kans groot dat de Galaxy S4 minstens twee keer zo krachtig zal zijn als de Galaxy S3.

Dat kon nog best wel eens een aardig toestelletje blijken te zijn, die Galaxy S4 😉

Reacties

 1. phoenix19861 zegt:

  samsung galaxy s4
  – Exynos 5450 2.0 Ghz (28nm)
  – Mali T658
  – LPDDR3 3GB Ram
  – eMMC Pro Classe 1500
  – 16 mp 1080p camera
  – 5″ display ClorOled (358 ppi)
  – battery 3200 mAh
  Lte/Lte advanced

Laat wat van je horen

*