Wordt de Samsung Galaxy S4 wéér een stukje groter?

Als een verrassing kwam het niet, maar door de opgedoken afbeelding van Samsung’s nieuwe generatie Full HD Amoled display lijkt het zeker dat de Galaxy S4 een 4,99 inch beeldscherm zal hebben. En dus zijn het niet alleen Samsung’s verkoopaantallen die gestaag groeien, maar ook de grootte van hun beeldschermen. Hiermee is echter niet gezegd dat de Galaxy S4 groter wordt dan bijvoorbeeld de Galaxy S3.

schermgrootte-samsung-galaxy-s4-vergelijk-5-inch

Om dit een beetje te visualiseren ben ik gaan hobbyen met Photoshop, en mijn ernstige gebrek aan skills verhinderde het ontstaan van bovenstaande afbeelding gelukkig niet. Wat je ziet is een 4,99 inch schermgrootte met een aspect ratio van 16:9 geprojecteerd op de Galaxy S3 (links) en op de Galaxy S2 (rechts). En hoewel een plaatje meer zegt dan duizend woorden licht hem toch graag toe.

Je ziet dus dat het heel goed mogelijk is om een 4,99 inch scherm te stoppen in een smartphone ter grootte van de Galaxy S3. Het enige wat Samsung moet doen is de randjes langs het scherm een fractie dunner te maken – technisch gezien geen makkelijke opgave, maar ik heb zo’n vermoeden dat dit geen enkel probleem is voor de Zuid-Koreanen.

Sterker nog: het is allesbehalve onmogelijk om een 4,99 inch beeldscherm te stoppen in een veel kleiner toestel, zoals de Galaxy S2. Daarvoor zullen de randen aan weerzijde van het scherm wel nagenoeg moeten verdwijnen. Ook zal de Home knop óf ophouden te bestaan – zoals op bijvoorbeeld de Nexus smartphones – of hij zal een stuk smaller moeten worden, bijvoorbeeld zoals op de Galaxy S3.

De grote vraag is dus: hoe dun kan Samsung de randen langs het scherm maken? Mijn antwoord: geen idee, maar het is bekend dat Samsung achter de schermen al geruime tijd knutselt aan een toestel zonder randen – of zoals dat zo sjiek heet: zonder bezel.

Natuurlijk wéét ik niet of de Samsung Galaxy S4 al dan niet groter zal worden dan zijn voorganger. Maar iedereen die nu denkt ‘potver, nóg groter’ kan beter nog even wachten met het trekken van conclusies. De bovenstaande afbeelding laat zien dat een 4,99 inch scherm prima past in een behuizing die niet groter is dan we tot nu toe zagen in de Galaxy S serie.

Reacties

 1. Kan iemand mij even uitleggen waarom het zo moeilijk is die randen om het scherm dunner te maken?

 2. Pyronick zegt:

  @Mitch: Omdat de randen van de OLED/LCD matrix geen werkende pixels hebben. Met de vouwbare OLED schermen kunnen ze misschien de randen iets omvouwen dat het een millimeter (of minder) scheelt.

  Overigens hoop ik juist dat die knop weggaat, die gaan altijd als eerst stuk en verhogen de kostprijs van de telefoon.

  • Hah, je was me voor 😉 Daarnaast bieden randen ook een stukje stevigheid aan de gehele constructie, plús er is een goede (software) methode nodig om toevallige aanraking aan de rand van het scherm te negeren, omdat je hand al snel het scherm raakt als er geen bezel is.

 3. Hoihoi,

  Wanneer komt die Samsung Galaxy S4 nou uit !!!!!

  Ik ga meteen naar de winkel als ie uit is !!

Laat wat van je horen

*