De duivel in de details: de grafische processor van de Exynos 5 Octa (PowerVR?)

Het is weer tijd voor een ontzettend nerdy stukje over technologische details. Je bent gewaarschuwd!

Hoe ontzettend snel het ook mag klinken om een ‘octacore’ processor met acht – of twee keer vier, om precies te zijn – in je telefoon te hebben, de écht snelheid staat of valt ook een beetje met de gebruikte grafische processor. En hoewel de details hierover nog onbekend zijn, wijzen nieuwe geruchten op een PowerVR SGX GPU van Imagination Technologies.

samsung-galaxy-s4-exynos-5-octa-gpu-powervr

Het leek me toch zó ontzettend logisch. Samsung en ARM zijn tenslotte twee handen op één buik. De Exynos processor lijn gebruikt de ontwerpen van de tweede, zowel voor het ‘normale’ rekenwerk, als voor de grafische power. Tenminste, dat was het geval bij de Exynos 4212, 4412 en 5250 – ook bekend als Exynos 4 Dual, Exynos 4 Quad, en Exynos 5 Dual. De eerste twee (en zelfs eerdere Exynos modellen) gebruiken de Mali 400 GPU van ARM, de laatste de Mali T604. En stuk voor stuk zijn ze meer dan snel genoeg om mee te spelen in de eredivisie van de smartphonecompetitie.

En omdat één plus één meestal gewoon twee zijn, dacht ik – en (excuseer voor de platte drogredenering) velen met mij – dat de Exynos 5 Octa gewoon netjes een Mali T604, 658, 624 of 628 GPU aan boord zou hebben.Maar nee hoor, de beste mensen van Anandtech – die tot overmaat van ramp bijna altijd gelijk hebben – komen nu aan met het vermoeden dat Samsung voor haar nieuwe processor een PowerVR GPU van Imagination heeft gekozen.

Oké, tijd om even te relativeren. Zou dit dan erg zijn? Nee, natuurlijk niet. Imagination’s PowerVR SGX processoren zijn echt heel, héééél snel. Apple heeft dit al jaren door, en stopt ze bijvoorbeeld in haar iPads met Retina schermen. Zo is de SGX554MP4 met enige afstand de snelste (quadcore) GPU die in een mobiel apparaat te koop is op dit moment. In de allernieuwste iPad wel te verstaan. We hebben het dan ook over drie á vier of zelfs meer keer zo snel als de GPU van de Samsung Galaxy S3, bijvoorbeeld, en twee keer zo snel als de Mali T604 van Google’s Nexus 10 tablet.

Dus, hoewel we nu een stapje dichter zijn bij De Waarheid over de Exynos 5 Octa – en dus waarschijnlijk over de GPU van de Samsung Galaxy S4 – heb ik Anandtech’s vermoedens nog nergens gespecificeerd gezien. Met andere woorden: zolang het niet bekend is wélke PowerVR SGX GPU gebruikt is, kan ik nog steeds niks zinnigs zeggen over hoe snel of hoe krachtig de Galaxy S4 op grafisch gebied zal blijken te zijn. En dát is uiteindelijk waar iemand die SamsungGalaxyS4.nl leest – jíj! waarvoor dank! – op zit te wachten.

Maar réken maar dat ik het nieuws in de gaten hou als een torenvalk het zacht wuivende korenveld (of zoiets, maar dan met minder dodelijke bijbedoelingen).

(via 1, 2)

Reacties

  1. je hebt echt een super cool blog met elke keer weer de nieuwste feitjes en dingen. ik kijk elke dag even om te zien of er al meer bekent is over de s4. Ga zo door!!!

Laat wat van je horen

*