Samsung Galaxy S4: eerste indrukken + wat zijn de jouwe?

Zo. Het stof is langzaam opgetrokken, en de eerste gebruikers zijn in het bezit van hun spiksplinternieuwe Samsung Galaxy S4. Zelf behoor ik helaas – net als velen, zo te lezen – tot de mensen die nog even moeten wachten op hun eigen exemplaar.  Wél heb ik al heel even met de Galaxy S4 kunnen spelen. Tijd dus om wat eerste indrukken neer te typen, voornamelijk over het scherm, de bouwkwaliteit, de snelheid en de interface – en belangrijker: jou te vragen naar jouw eerste gebruikerervaringen.

samsung-galaxy-s4-pocket

Bouwkwaliteit en design

Er is nogal wat geschreven over Samsung’s materiaalkeuze voor de Galaxy S4. In de praktijk voelt het toestel eigenlijk gewoon erg solide aan – een hele verbetering ten opzicht van de Galaxy S3 in ieder geval, en ook een stap vooruit ten opzichte van de Galaxy Note 2. Voelt de S4 minder solide dan een iPhone of een ander metalen toestel? Hoewel smaken uiteraard verschillen, ben ik toch geneigd te zeggen: neen.

Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo heel goed waarom er door zoveel mensen op gehamerd wordt dat de Galaxy S4 er bijna hetzelfde uitziet als de Galaxy S3. Natuurlijk, ik ben geen doorsnee gebruiker en zal wel wat beter op details letten, maar de verschillen zijn toch echt behoorlijk. Oké, het is geen totáál ander ontwerp, maar om nou te zeggen dat de S4 er nagenoeg hetzelfde uitziet is nogal kort door de bocht.

Beeldscherm

Ook veelbesproken is het 1080p full HD beeldscherm van de Samsung Galaxy S4, en inderdaad: wauw! Met name met het scherm in de Film modus is de weergave ongekend – de combinatie van ‘zwart = zwart‘ met de natuurlijke kleurweergave is ronduit indrukwekkend. En ja, door de hoge resolutie is het beeld gewoon haarscherp. Ik vermoed dat het scherm ook op langere termijn de meeste aantrekkelijke feature van het toestel zal blijken te zijn.

Snelheid

Gek eigenlijk: een jaar geleden was snelheid nog echt iets waar je op moet letten, bij een nieuwe smartphone. Anno 2013 is dit wat mij betreft toch een wat minder in het oog springende issue. Ja, de Galaxy S4 is snel. Om te zeggen dat ‘ie veel sneller aanvoelt dan mijn Note 2… nou nee. Soepel is soepel. Natuurlijk is de hardware van de S4 een stuk krachtiger, maar deze extra power wordt logischerwijs voornamelijk gebruikt door de veel hogere schermresolutie, of om de camera met de hogere resolutie snel te houden. In de praktijk is de snelheidslimiet wel bereikt. En dat is prima zo.

Overigens heb ik weinig gemerkt van de lag waar sommige reviews en gebruikers het over hebben – maar mijn kennismaking met het toestel was dan ook vrij beknopt.

Interface

Over de vernieuwde interface van de Galaxy S4 zal ik meer schrijven zodra ik het toestel daadwerkelijk langer in de praktijk heb gebruikt. Mijn eerste indruk: er is vééél. En hoewel mijn nerdy kant zich dan verheugd (opties! mogelijkheden!), kan ik me voorstellen dat het voor sommige gebruikers echt even zoeken zal zijn.

Air View en Air Gesture lijken mij leuke gimmicks, en ik ben dan ook erg benieuwd of ik ze straks in de praktijk echt ga gebruiken. Functies zoals Slim Pauzeren en Slim Scrollen kon ik wegens te weinig licht (en tijdgebrek) niet uitproberen – en ik ben bang dat dat eerste al een beetje aangeeft hoe praktisch die features in het dagelijks leven zullen blijken te zijn.

Dus…

Nee, ik kan natuurlijk nog geen conclusies trekken. Eigenlijk zijn mijn eigen eerste, beknopte indrukken hier alleen maar een voorzetje voor de vraag naar de jouwe. Hoe bevalt jouw Galaxy S4 tot nu toe? Wat valt jou op? Wat vind jij het tofst? En het minst tof? Kun je iets zeggen over de batterijduur? Of over de camera?

(foto via)

Reacties

 1. Ik kreeg hem, boven mijn verwachting, zaterdag bezorgd en ben helemaal happy! Eindelijk weer terug naar een Samsung en absoluut geen spijt. Supersnel, superlicht en gemakkelijk te bedienen!

 2. Jesper zegt:

  Was zaterdag de nummer 32 van de 100 bij de phone house kakverstraat. Absoluut geen spijt van . Heerlijk snel en mooi toestel. Mijn Mijn vriendin met iphone 5 is zelfs verliefd op dit toestel geworden. Al met al alle lof voor Samsung.

 3. Ik had de eerste dag bij Hi voorbesteld. Krijg hem waarschijnlijk pas 2 mei…

 4. Over wat voor lag heb je het?

  • Marvin zegt:

   Goeie vraag, ik merkte er niets van 🙂 Maar in sommige reviews wordt er geschreven dat er hier en daar lag op zou treden, vandaar dat ik er specifiek op heb gelet – en dus zo gauw niets kon vinden.

   • Ik ben na 2 dagen 1 lag tegengekomen. Ik probeerde mijn telefoon te ontgrendelen maar hij reageerde nergens meer op. Batterij eruit gehaald en weer opgestart…

   • Willy Wonka zegt:

    Ik ben het al wel tegen gekomen. Vooral bij het openen en sluiten van apps en af en toe tijdens het scrollen. Ik kan het goed zien aan de animatie van het openen en sluiten van de camera app. Overigens is het scherm echt super, alleen in zonlicht zie je bijna niets ook niet met de brightness vol open. Maja ff je hand ervoor et voila. Het swipe to scroll is grappig maar in praktijk niet handig. Stel je hebt je muziekspeler open en je beweegt de phone opzij dan denkt het toestel dat je met je hand langs het scherm swiped en speelt het volgende nummer af. Op het toetsenbord mis ik de functie om bv. een key ingedrukt te houden voor een vraagteken maar dat is ff wennen denk ik. Ook valt de batterij me wat tegen, deze raakt heel snel leeg bij een middelmatig gebruik. Misschien komt er binnenkort nog een update die de levensduur wat verbeterd. De camera is overigens super en mega scherp, overigens wel jammer dat de 13MP in 4:3 ratio is ipv 16:9. Indien je 16:9 foto’s wil die het scherm vullen gebruik je geen 13MP maar 10MP wat nog steeds veel is…maar toch jammer. Het instellen van een beltoon uit je muziek biblioteek is mogelijk, echter je kan geen beginpunt kiezen voor de beltoon wat een gemis is. De bouw van het apparaat is wel goed en licht goed in de hand. Overigens zou ik wel een case om het toestel gooien want het polycarbonaat plastic op de acherkant is erg glad waardoor je een grote kans hebt dat het toestel uit je hand glipt als je even niet oplet. Het geluid van het toestel klinkt uitstekend. Je kan tijdens een gesprek zelfs een filter ‘helder’ gebruiken voor een nog duidelijker gesprek. Ook het volume van de speaker is erg luid en vol, gooi hier nog oordopjes tegenaan met een woofer en tweeter en je hebt een fantastisch multi media apparaat die zelfs virtuele 7.1 audio kan afspelen tijdens films. Al met al een erg mooi apparaat waar ik nog makkelijk twee jaar mee vooruit kan.

 5. heb hem vandaag binnen en meteen top telefoon had eerst de s plus dus dit is veel beter echt mooi ding en hoe die er uit ziet vind ik (persoonlijk) gewoon mooi ja het is plastic maar hij voelt wel fijn aan (vind ik) iniedergeval bedankt voor deze site (die ik elke dag bekeek) echt bedankt altijd beste en snelste nieuws thnx !!!!!

 6. Yanick zegt:

  Even een vraagje, ik heb de S view Cover erbij. Maar deze sluit niet goed, moet dit even wennen of hoe zit dat? Hij sluit namelijk niet goed aan met mijn telefoon waardoor hij niet helemaal dicht gaat.

 7. Yanick zegt:

  Huh, zo raar. Las overal dat dat wel zo was. Erg slecht dit, hoop dat hij nog zal rekken anders heb je er niks aan.

  • Willy Wonka zegt:

   Op youtube had ik al reviews gezien vd smart cover waar al duidelijk werd dat er geen magneet in zit om het flapje dicht te houden.

 8. Sharona zegt:

  Ik heb mijn S4 sinds zaterdag en ik vind hem súper!
  Ik had hiervoor de eerste Galaxy S dus ik ben giga vooruit gegaan kwa toestel :-).
  Camera super, snel, ligt lekker in de hand en de opties zijn groot.
  Heb alleen nog niet uitgevonden hoe je een Screencaputere/shot moet maken.. Iemand enig idee?
  De home knop tegelijk met de off toets, zoals het bij de S3 gaat volgens Google, werkt niet.

  Al met al een fijn toestel wat keihard iPhones ass gekickt heeft!

  • Je kan ergens instellen dat wanneer je met de zijkant van je hand over het scherm veegt, er een screenshot wordt gemaakt.

  • Danielle zegt:

   Bij mijn s2 is screenshot sinds de laatste update, onderste volumetoets + aan/uit knop. Weet het nog niet bij de s4,heb hem helaas nog niet.

 9. Op de 1 of andere manier heb ik air gesture nog niet werkend gekregen 🙁 Ik heb het aanstaan en wapper me gek, langzaam, snel…niets… Is er een manier om de sensor te testen ?

  • Gelukt. Moet ik wel bij instellingen DOORklikken en de juiste zaken ‘aan’ zetten. Alleen snel aanzetten in de icoontjes bovenin het scherm is niet voldoende 🙂

 10. Omnius zegt:

  Ik heb hem sinds zaterdag. Meest opvallende is toch dat scherm. Het is een goddelijk mooi scherm. Daarom raad ik hem ook aan iedereen aan, want uiteindelijk kan het omhulsel wel leuk zijn maar het scherm is hetgene waar je iedere keer naar kijkt als je aan het appen, surfen, mailen, foto’s aan het bekijken, filmpjes downloaden, etc bent.

 11. Ik heb regelmatig bij openen of afsluiten van app,of intypen van tekst, dat die hapert. Hebben daar meerdere mensen last van? Graag reactie

  • Willy Wonka zegt:

   Jup. De home knop ingedrukt houden en memory legen of apps afsluiten helpt wel wat. Zal nog wel gefixt worden.

  • Elisa zegt:

   Ik heb inderdaad ook last van haperingen. bijv. als ik whatsapp open of de camera, dit gaat niet erg vlot. Ook als ik op de home knop druk of mijn scherm ontgrendel gaat dit niet helemaal vloeiend.
   Hopelijk komt er snel een update.

 12. het is niet leuk om te horen dat de samsung op sommige gebieden tegenvalt, en dat sommige dingen niet zo goed werken als dat samsung je wijs wil maken 🙁 ikheb de s4 nog niet maar ben van plan hem te kopen en sparen is echt vervelend, dus het is echt vervelend om te horen dat sommige dingen het niet goed doen. zal het later zo goed werken als samsung zei of hoe zit dat nou?

 13. Dat zaken niet werken heb ik nog meegemaakt, dat mensen gelijk generaliseren is mij een raadsel. Maakt mij ook niet uit, ik vind het een perfect toestel.

 14. Ik stond ook in de rij bij the phonehousel was een goede deal. Had het toestel ook nog 27 april in handen. Ik had hiervoor een s2, hierdoor zie ik dat het design erg vooruit is gegaan. Ik vond de design van de s3 maar niks, ik had die dus overgeslagen ( wel alle respect voor de specs uiteraard). De s4 lijkt eigenlijk helemaal niet op de s3 het is toch een apart beestje. Die vergelijking die steeds wordt gemaakt vindt ik erg irritant. De afwerking is meer volwassen en eigenlijk zakelijk. Ik heb de s view cover direct meegenomen. Een mooie aanvulling, verwacht echter geen bescherming van de rand van je telefoon. Je kan helaas ook geen goed sluitende cover verwachten. De cover blijft gewoon op een ‘kier’ staan, dat had ik eigenlijk niet verwacht voor de prijs!
  Het toestel hapert inderdaad hier en daar. Wees daar niet te bang voor, samsung zal hier zeker updates voor uitbrengen. Verder is de afwerking de beste in de s lijn tot nu toe, de batterij cover van plastic ziet er eigenlijk niet uit. Ik heb de black mist versie. Hier heb je eigenlijk geen last van omdat je immers naar de voorkant van het toestel kijkt en je waarschijnlijk een hoesje om het toestel heen zal doen. De ‘nieuwe’ gimmics zijn veel, ik moet er nog aan wennen. Ik heb eigenlijk geen nieuwe features gezien waar ik kapot van ben. Het toestel maakt wel een zeer degelijke indruk en de camera is natuurlijk top!

 15. L Schotanus zegt:

  Ik heb dan zeker de enige goede S IV want ben geen onvolkomenheden tegengekomen toestel werkt perfect, je moet wel de tijd nemen om alles goed in te stellen.

 16. hmm..
  ikdenk dat ookal zouden niet alle dingen perfect werken, samsung nog steeds beter is dan de rest
  ik ben gewoon gewend met samsung, iphone bv is zo saai en simpel en verandert nooit

 17. heeft iemand hier schermproblemen?

 18. dennis zegt:

  Iemand ook last dat als je typt je toetsenbord achterloopt?
  ik typ snel (zoals de meesten) maar hij blijft dan achter en je krijgt dan tekens als ß of puntjes boven je letters (wanneer dit niet moet) heeft iemand een idee hoe ik dat eruit krijg?

 19. Het kompas op de Galaxy s4 raakt van slag wanneer je de S-view cover gebruikt, en dat is lastig bij navigatieapps. Blijkbaar is’ie dan toch magnetisch. Verder vind ik de volumetoetsen lastig te bedienen met die flipcover ervoor. Tot slot – indien mijn vermoeden juist is dat ‘ie magnetisch is – moet je ook je bankpasjes niet tegen je telefoon aan in je zak of tas stoppen. Kan je ze binnen no time weggooien.

 20. Het S4 toestel volgt mijn S2 op.
  Is er een hulpmiddel om te schrijven op de S4?

 21. Henderikus zegt:

  Heb eeb S view cover aangeschaft. Zoals ik uit de specificaties begrijp zou tijd en nog wat info permanent zichtbaar moeten blijven voor het schermpje in de cover. Bij mij gaat hij echter binnen 10 sec op zwart. Moet hier iets voor inesteld worden om het permanent zichtbaar te houden?
  Bij inkomende gesprek komt er overigens wel beeld.

 22. Kijk eens naar je batterij: als die iets bol staat of vergroot is dan past je hoesje niet goed. Is schijnbaar bekend probleem volgens de winkel. De flipcover hoort goed aan te sluiten.

 23. sandra zegt:

  Ik heb ook sinds een week de s4 en moet er nog steeds erg aan wennen.
  Prachtig toestel helder beeld en maakt prachtige foto’s en video’s.
  Maar ik heb ook wat problemen.
  Ten eerste idd het typen van een tekst dan hapert hij. Ook bij schollen.
  Ten tweede mijn batterij is om het hutje leeg .terwijl ik niet constant achter mijn telefoon zit moet ik m wel twee keer per dag opladen. Ik had een galaxy 2 en daar kon ik de hele dag mee.
  Ten derde ik heb alles ingesteld voor de air view zowel bij de instellingen als voor maar hoe ik ook wapper niks doet het. Moet ik misschien nog meer aan zetten.? Heb wel alles uitgeschakeld want anders liep mijn telefoon nog sneller leeg

Laat wat van je horen

*