Het ene 1080p full HD scherm is het andere niet: LCD versus Amoled

Ow ow ow, wat ontwikkelt mobiele technologie zich toch ontzettend snel de laatste jaren. Het ene moment zit je monochroom te ‘Snaken‘ op je Nokia mobieltje, en voor dat je het weet kijk je films op je smartphone in een 1080p full HD resolutie. Toestellen van merken als Sony en HTC bieden binnenkort of nu al schermresoluties van 1080 bij 1920 pixels, en van de Samsung Galaxy S4 verwacht ik geen pixel minder. Het grote verschil tussen de eerste twee, en de laatste: het type display – LCD versus Amoled. Maar maakt dit nog wel wat uit tegenwoordig?

samsung-galaxy-s4-amoled-scherm-zwart

Samsung’s Galaxy S smartphone serie is inmiddels synoniem geworden met het Amoled scherm – Active Matrix Organic Light Emitting Diode, om precies te zijn. In gewone-mensen-taal wil dit zeggen dat het de pixels zélf zijn die licht geven. Er is dus geen extra verlichting nodig om het scherm zichtbaar te maken, zoals dit wel het geval is bij de LCD schermen van Sony of HTC. In de praktijk betekent dit één ding: LCD schermen geven altijd licht, ook als ze de ‘kleur’ zwart weergeven. Amoled schermen geven bij het weergeven van zwart gewoon géén licht.

Wie denkt dat dit verschil klein is, raad ik aan een blik op de bovenstaande foto te werpen, die de gezaghebbende website PhoneArena maakte. Helemaal rechts zie je Sony’s gloednieuwe Xperia Z, mét 1080p full HD TFT LCD scherm. Met je neus er recht voor zal het beeld ongetwijfeld haarscherp zijn, maar het contrast is niet al te best. HTC’s One X Plus (tweede van links) is een stuk beter, maar ook daar kun je zwart amper zwart noemen. Wél echt zwart is het zwart op het beeld van de Galaxy S3 (twee van rechts), tevens het enige Amoled scherm in het rijtje.

Natuurlijk is de bovenstaande foto onder een wat lullige hoek genomen, zodat de verschillen nog eens dubbel en dwars uitvergroot worden. Maar verschil ís er, dat lijkt me meer dan duidelijk.

Al met al is mijn punt eigenlijk de volgende: ook al hebben meer toestellen straks een scherm met dezelfde ontzettend hoge resolutie als de Galaxy S4, er zal er maar één zijn met een Amoled scherm (in ieder geval totdat Samsung besluit deze technologie ook aan concurrenten te gaan verkopen).

PS: het onderschrift van de afbeelding bij de Galaxy S3 is niet correct: het toestel heeft een HD Super Amoled scherm, zonder de ‘+’.

 

Reacties

 1. laurens zegt:

  waarom nou nog een tft scherm sony?
  die dingen had je toch voor de lcd?
  En ipv lcd is er inderdaad nu toch ook gewoon led?
  En wat is OLED nou weer?
  Gaat me allemaal een beetje te snel

 2. Sigrid zegt:

  Neemt een lcd scherm dan meer batterij dan een amoled, of juist andersom?

  • Marvin zegt:

   Hangt er vanaf wat je erop weergeeft. Als je een beeld met veel wit weergeeft, is LCD zuiniger, als je een donkerder beeld toont is Amoled zuiniger.

Laat wat van je horen

*