Samsung Galaxy S3 versus Galaxy S4: wat zijn de verschillen? (‘wat zouden de verschillen kunnen zijn’)

Naar aanleiding van de vraag van Chloe lijkt het me een goed idee om de Samsung Galaxy S4 eens te vergelijken met de Galaxy S3. Dit is geen gemakkelijk karwei – het gebrek aan Galaxy S4 maakt de vergelijking een tikje hypothetisch. Maar toch denk ik dat we genoeg weten over het toestel om in ieder geval een ruwe vergelijking te schetsen.

samsung-galaxy-s4-versus-galaxy-s3-vergelijking

Vanwege géén Galaxy S4 hier dus alleen een afbeelding van de Galaxy S3

 

Allereerste zijn er natuurlijk de droge specificaties die als startpunt kunnen fungeren voor een vergelijking tussen de Galaxy S3 en de Galaxy S4. Helaas valt de meeste informatie die nu al bekend is over de S4 in deze categorie. Over hoe de Galaxy S4 écht is als je hem gebruikt, valt bij gebrek aan informatie nog niets te schrijven.

 

Beelscherm

In ieder geval beschikt de Galaxy S3 over een 4,8 inch Super Amoled beeldscherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels, en een pixeldichtheid van 306 pixels-per-inch. Het lijkt nagenoeg zeker dat de Galaxy S4 voorzien zal zijn van een 4,99 inch Super Amoled scherm met 1920 bij 1080 pixels, en een pixeldichtheid van 441 pixels per inch.

In normaal Nederlands wil dit zeggen dat het scherm van de Galaxy S4 iets groter zal zijn: de schermdiagonaal is een halve centimeter langer dan die van de S3. Door de flink hogere resolutie – en daardoor de hogere pixeldichtheid – zal het beeld in ieder geval een behoorlijk stuk scherper zijn. Overigens betekent het feit dat het scherm van de S4 iets groter is dan dat van de S3 níet dat het toestel ook groter zal zijn. Waarom ik dit denk lees je hier.

Wat het beeld van de S4 ook scherper zal maken – naast meer pixels – is het type Amoled scherm dat straks in de S4 te vinden zal zijn (als de geruchten kloppen). Waar het scherm van de S3 nog van het zogeheten ‘Pentile‘ type is, is het scherm van de Galaxy S4 voorzien van een nieuw type pixel, dat óók voor een scherper beeld zorgt. Al met al is het beeld van de Galaxy S4 – vermoedelijk – dus op twee manieren scherper dan het beeld van de S3.

 

Processor

Een ander belangrijk onderdeel van een smartphone is natuurlijk de processor. De Galaxy S3 is voorzien van een 1,4 GHz Exynos 4 Quad processor – een processor met vier Cortex A9 rekenkernen. Eveneens aanwezig is de quadcore ARM Mali 400 grafische processor. Volgens het geruchtencircuit komt de Galaxy S4 straks op de markt met een 1,8 GHz dubbele quadcore Exynos 5 Octa processor, die voorzien is van de PowerVR SGX544MP3 grafische processor.

Vertaling: De processor van de Galaxy S4 zal een flink stuk krachtiger zijn dan die van de S3. Hoeveel krachtiger is niet precies bekend. Ik heb er wel eens over gespeculeerd, en als de geschatte relatieve snelheden kloppen is de processor van de S4 op alle fronten minstens 80% sneller dan die van de S3.

 

Camera

Verder lijkt de Galaxy S4 over een 13 megapixel camera te gaan beschikken. De Galaxy S3 moet het doen met een acht megapixel camera – maar wel een hele goeie. Een verdere vergelijking hier is onzinnig totdat de eerste foto’s genomen met een S4 opduiken.

 

En verder…

Daarnaast zijn er nog een hoop geruchten over dingen die de Galaxy S4 zal hebben of kunnen, maar waar minder zekerheid over bestaat. Mogelijk krijgt de Galaxy S4 allerlei leuke nieuwe features die de S3 niet heeft (of pas later door een software update zal krijgen), waaronder nieuwe ‘eye tracking’ mogelijkheden. Daarnaast was er eerder het gerucht dat de Galaxy S4 misschien uitgerust is met een S Pen stylus (bekend van de Galaxy Note smartphone serie). En natuurlijk hoop ik dat de batterijduur van de Galaxy S4 weer een flinke verbetering zal zijn ten opzichte van de S3 (zoals de batterijduur van de S3 veel beter was dan die van de S2).

Standaard zal de Galaxy S4 met een nieuwere versie van het Android besturingssysteem in de winkels liggen, hoewel de S3 later ook een update zal krijgen naar dezelfde versie. Verder verwacht ik een nieuwe versie van Samsung’s eigen Nature UX interface – maar hierover is verder zó weinig bekend (op de eye tracking features na), dat ik er beter niks over schrijf. Over het design van het toestel idem dito.

 

Oftewel…

Afgaande op wat er nu min of meer bekend is, kan een vergelijking tussen de Galaxy S3 en de Galaxy S4 worden samengevat met:

‘De Galaxy S4 zal een stuk sneller zijn, en een iets groter, véél scherper beeldscherm hebben. De camera heeft een hogere resolutie, en beide toestellen zijn waarschijnlijk min of meer even groot.’

Natuurlijk zijn dit verre van álle verschillen. Pas als de Galaxy S4 écht onthuld is, valt er een echte, zinnige vergelijking te maken tussen beide toestellen. De kans is groot dat de verschillen verder gaan dan de hierboven genoemde.

Qua prijs zal de Galaxy S4 denk ik vergelijkbaar zijn met de S3 toen deze net op de markt kwam – denk aan een winkelprijs rond de 600 euro (maar pin me er niet op vast!)

Reacties

  1. Ik vind het een leuke analyse… gebaseerd op geruchten maar toch nuchter proberen te benaderen. Als ie uit is weten we het allemaal zeker.. tot die tijd…. lekker raden. Wel leuk toch!

Laat wat van je horen

*