Onder de loep: S Translator op de Samsung Galaxy S4

Het is een beetje een dilemma: ja, de S Translator functie van de Samsung Galaxy S4 is best wel indrukwekkend, maar nee, het toestel spreekt geen Nederlands. Natuurlijk is de complete interface van de Galaxy S4 zelf wél in het Nederlands, maar van de ongeveer tien talen die de S Translator applicatie kan vertalen is Nederlands er geen. Maar ik vind ‘m zo tof, dat ik ‘m hier toch onder de loep neem.

samsung-galaxy-s4-s-translator

In feite kun je S Translator op een aantal verschillende manieren gebruiken. Je kunt ‘m starten als een zelfstandige applicatie. Op deze manier kun je zinnen in een bekende of vreemde taal invoeren en laten vertalen naar een taal die je wel machtig bent. Maar natuurlijk kun je ook gewoon iets zeggen, waarna je Galaxy S4 dit omzet naar geschreven tekst, die dan weer vertaald wordt naar een andere taal van jouw keuze. En díe vertaling kun je dan weer laten voorlezen aan iemand anders – bijvoorbeeld aan die ene Portugees die je wilt vragen waar het toilet is, maar die helaas geen Engels spreekt. Op dezelfde manier kun je zijn antwoord dan ook weer terug vertalen.

samsung-galaxy-s4-s-translator-email

Tot zover allemaal leuk en aardig. Wat ik veel interessanter vind is de integratie van S Translate in andere applicaties zoals email. Schrijf je email in het Engels en binnen no time vertaalt het toestel ‘m naar het Japans. En vice versa, want het is natuurlijk wel handig dat je het ontvangen antwoord vervolgens ook kunt lezen.

Al met al vertaalt S Translate dus tussen tien talen heen en weer, zowel van gesproken tekst naar geschreven tekst, maar ook van geschreven tekst naar gesproken zinnen.

samsung-galaxy-s4-s-translator-talen

Wat ik er tot nu toe van gezien heb is best indrukwekkend. Vertaalapplicaties zijn er natuurlijk al langer, maar S Translator lijkt behoorlijk goed en vloeiend te werken. Het is waarschijnlijk geen functie die de meeste gebruikers in hun dagelijks leven constant zullen gebruiken, maar ik kan me menig situatie herinneren – op vakantie in Zuid-Europa, bijvoorbeeld, want Japan kom ik niet zo vaak – waarbij een Galaxy S4 met S Translator allerlei zaken een stuk minder ingewikkeld had gemaakt.

Overigens beschikt S Translate over een flinke voorraad uitdrukkingen en woorden die opgeslagen zijn op de S4 zelf. Je bent voor het standaard vertaalwerk dus niet afhankelijk van een internetverbinding.

(via 1, 2)

Reacties

 1. Rotterdam zegt:

  10 talen; dus geen Nederlands?

 2. Greywolf1980 zegt:

  Mmm.ik krijg telkens het bericht: ( account niet geautoriseerd ). Wat moet ik hier mee?

 3. Geachte heer.

  Ik vind het jammer Dat er geen Nederlandse vertaling mogelijk is.

  Komt dit nog of wat is de bedoeling.

  Mvg kelvin

Laat wat van je horen

*