PowerVR grafische processor in de Samsung Galaxy S4 bevestigd

Oké, er is op de valreep – nog maar twee dagen voor de onthulling van de Samsung Galaxy S4 – vast nog wel plaats voor één nerdy, technisch stukje nieuws (ook al lijkt de hele wereld nu meer in de ‘hoe ziet ‘ie er dan uit’-fase te zijn beland). Maar wie geïnteresseerd is in de technische details, is mogelijk blij met de bevestiging die Imagination Technologies gaf dat Samsung’s Exynos 5 Octa processor inderdaad voorzien is van de PowerVR SGX544 grafische processor.

samsung-galaxy-s4-exynos-5-octa-gpu-powervr (1)

Tot nu toe waren Samsung’s topmodel Galaxy smartphone altijd voorzien van grafische processoren uit de koker van ARM. Zo vinden we ARM’s Mali 400 GPU in zowel de Galaxy S2 als de Galaxy S3. Lang leek het dus ook logisch dat de Galaxy S4 voorzien zou zijn van – bijvoorbeeld – de Mali T-604 of een krachtiger chip. Totdat kort na de Consumer Electronics Show in Las Vegas – januari j.l. – bleek dat dit mogelijk niet het geval is.

En nu, kort voor de onthulling van de Galaxy S4 dus, blijkt uit informatie die afkomstig is van Imagination Technologies – de maker van de PowerVR GPU’s – dat de Exynos 5 Octa inderdaad beschikt over de PowerVR SGX544 grafische processor.

Dus. Wéér een stukje bevestiging voor het antwoord op een vraag die tot nu toe slechts een gerucht leek. Of nouja, op één detail na: het lijkt misschien 98% zeker dat de Galaxy S4 voorzien zal zijn van de Exynos 5 Octa processor – die overige 2% laten nog wat ruimte voor twijfel.  Maar zelfs Eldar Murtazin, die onlangs nog de datum van de onthulling van de S4 correct voorspelde, laat doorschemeren dat de ‘internationale’ versie van de S4 – de GT-I9500 – inderdaad is uitgerust met de inmiddels befaamde ‘octacore’ processor, dus die 2% twijfel laat ik eigenlijk alleen voor de vorm nog open.

Wat betreft de prestaties van de PowerVR SGX544 hoef je je verder geen illusies te maken: als de kloksnelheid van de GPU in de Galaxy S4 inderdaad is zoals verwacht, dan is het een beest van een grafische processor die sneller is dan iedere andere smartphone die nu verkrijgbaar is, of de komende tijd zal zijn.

(via)

Reacties

 1. oscar gutierrez zegt:

  Ik heb vandaag op facebook gezien dat morgen om 00.00 s’nachts de livestream is (Nederlandse tijd)
  En jij zij om 01.00 s’nachts. dus ik weet nu niet meer wat het is.
  Maar als ik moest kiezen zou ik al om 00.00 uur op YouTube gaan kijken (of ergens anders)
  En ik heb me ingeschreven voor een herinnering 😛
  Je weet maar nooit wat je allemaal aan je kop hebt dat je het vergeet 😛

  • Marvin zegt:

   Ah! Het is inderdaad om middernacht – ik had over het hoofd gezien dat de Amerikaanse zomertijd afgelopen weekend al in ging 🙂

   • Bedankt, ik zal het onthouden en opschrijven.
    En ik kom er misschien laat mee maar ik zag een heel stuk in de krant staan dat de S4 inderdaad met een eye scrol ding werkt. Dat je met je ogen een bladzijde verder kan gaan enzo. Maar dan moet je je ogen heel geconcentreerd houden en stel je wil dan naar de tv kijken dan denkik dat je dan een bladzijde verder gaat ofzo. Ik zal het morgen avond zien.

    P.s. hoelang ga je Door met posten van deze artikels?
    En ga je ook een blog maken over de note 3.
    Ik zag vandaag het 1e artikel dat ik had gezien. Ze wouden er een LCD scherm in zetten wat de Note 8.0 ook heeft. Verder weet ik niet veel.
    Maar suc6 verder

Laat wat van je horen

*