Tip: Optische lezer op de Samsung Galaxy S4

Eén van de (vele) features van de Samsung Galaxy S4 die je misschien niet direct dagelijks gebruikt, maar die stiekem best wel aardig is, is de Optische lezer. Eerder kon je HIER al lezen hoe je hiermee visitekaartjes door middel van de camera van de Galaxy S4 direct kunt omzetten in een nieuwe contactpersoon. Maar de app is verbazingwekkend flexibel: hele pagina’s tekst laten zich ‘inscannen’, en bijvoorbeeld per email versturen.

samsung-galaxy-s4-optische-lezer-test

Een boek scannen met de Optische lezer? Laten we beginnen met één pagina…

Om de proef op de som te nemen, heb ik er maar even een boek bijgepakt – in het Nederlands – met een niet al te standaard en simpele tekst. Na het starten van de Optische lezer (uiteraard gewoon te vinden tussen je apps), kom je in een scherm dat lijkt op de camera app. Als je veel tekst wil inlezen, zorg dan dat de foto goed scherp is, voordat je op de Vastleggen toets tikt (1). Vervolgens krijg je een soort preview – zeg maar gewoon: de foto – van je tekst, inclusief een snelle indicatie van waar jouw Galaxy S4 allemaal tekst heeft gedetecteerd. Als je de indruk hebt dat dit allemaal wel klopt, tik je rechtsboven op het ‘T-symbool’ (2), om het daadwerkelijke inlezen te beginnen.

optische-lezer-galaxy-s4-hele-tekst-1

Nu moet je op de foto het gebied selecteren waarin de tekst zich bevindt die je daadwerkelijk ingelezen wilt hebben. Gebruik hiervoor het blauwe vierkant (3) – de blauwe punten hierop (bijv. 4) kun je gebruiken om het vierkant van grootte te veranderen. Als je het gebied hebt geselecteerd, tik je op Gereed (5). Afhankelijk van de hoeveelheid tekst zul je nu korter of iets langer moeten wachten, terwijl de tekst op de afbeelding wordt omgezet naar ‘echte’ tekst. De definitieve tekst kun je vervolgens via de gebruikelijke kanalen, zoals email, delen (6).

optische-lezer-galaxy-s4-hele-tekst-2

Natuurlijk hoef je niet persé iedere keer tekst in te lezen van een vers gemaakte foto. Als je in de Optische lezer je Menu toets aanraakt, kun je bijvoorbeeld een eerder gemaakte foto, of andere afbeelding, als bron gebruiken (7).

optische-lezer-galaxy-s4-hele-tekst-3Ik heb gemerkt dat de kwaliteit van de tekst die je uiteindelijk inleest sterk samenhangt met de scherpte van de foto die je gebruikt. Op de pagina die op de bovenstaande afbeelding te zien is, zijn uiteindelijk in de tekst slechts een paar kleine foutjes geslopen – een ‘e’ die een ‘c’ werd, en een vlekje dat opduikt als een komma.

Natuurlijk is het een heel karwei om op deze manier een heel boek van honderden pagina’s in te lezen – maar even een paar pagina’s fotograferen en als bewerkbare tekst naar iemand anders of jezelf mailen is zo gebeurd.

Zoals ik hierboven al schreef: dit is geen feature die de meeste mensen dagelijks kunnen of willen gebruiken. Maar het is niet zo moeilijk om situaties te bedenken waarin het wel degelijk erg handig kan zijn (ik kijk naar jullie, studenten of iedereen die zijn Galaxy S4 voor zakelijke doeleinden gebruikt). Overigens zijn hiervoor natuurlijk ook andere apps te vinden in de Play Store – sommige zelfs gratis – maar het is toch tof dat de S4 het gewoon standaard aan boord heeft.

Zou je deze mogelijkheid gebruiken? En zoja, waarvoor?

Reacties

 1. Jimmypluijm zegt:

  Ik krijg alleen maar rare tekens als tekst, staat geen 1 woord correct.

  • Richard zegt:

   Dit kan je krijgen als je bijvoorbeeld geschreven tekst probeert in te scannen, of een heel raar lettertype.
   Het kan ook aan de kwaliteit van de foto’s liggen.
   Ik zou de flitser sowieso aan doen en de resolutie in het cameramenu op zijn hoogst zetten.

 2. jeffrey zegt:

  Zo de menukaart van de chinees en griek zijn veilig vastgelegd:)

 3. jacques Haeren zegt:

  Bij mijn Samsung s4 werkt het perfect…….gr

Laat wat van je horen

*