Oef: Samsung onthult Exynos 5 Octa processor met 8 kernen – voor de Galaxy S4? (update)

Een paar dagen terug kondigde Nvidia als eerste een quadcore processor aan gebaseerd op ARM’s Cortex A15 processorarchitectuur. Vandaag wordt Samsung lid van hetzelfde clubje met de aankondiging van de Exynos 5 Octa op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

samsung-galaxy-s4-big-little-octacore-processor

Het gaat hier zoals verwacht om een dubbele quadcore – ‘big.LITTLE‘ – configuratie waarbij vier Cortex A15 kernen zorgen voor pure rekenkracht, en vier Cortex A7 kernen taken kunnen uitvoeren op een energiezuinige wijze. Volgens Samsung zelf is het resultaat van dit alles een processor die tot 70% minder energie gebruikt dan haar eerdere dualcore Cortex A15 SoC, de Exynos 5 Dual.

Op dit moment ontbreken nog veel interessante details over de SoC (System-on-a-Chip), zoals de gebruikte grafische processor. Wel is bekend dat de Exynos 5 Octa gefabriceerd wordt op een 28nm proces, en dat de A15 kernen een maximale kloksnelheid hebben van 1,8 GHz, terwijl de A7 kernen begrensd zijn op 1,2 GHz.

Hoewel ik de eerste ben die zal zeggen dat benchmark tests weinig zeggen, omdat ze te theoretisch zijn en niets zeggen over de gebruikerservaring van een compleet toestel, sta ik nu toch echt te popelen om de eerste benchmark resultaten van de Exynos 5 Octa op te zien duiken.

Natuurlijk is dé grote vraag rond deze nieuwe processor: is dit de SoC die straks in de Samsung Galaxy S4 te vinden zal zijn? Niemand die het op dit moment nog weet, maar ik hoor links en rechts toch een hoop insiders fluisteren dat dat best wel eens het geval zou kunnen zijn.

Update:

Één van de insiders die al langer geleden liet weten dat de processor van de Samsung Galaxy S4 een quadcore Cortex A15 processor zal zijn, hint vanavond op het feit dat er schijnbaar nog één dergelijke processor in ontwikkeling is. Hij vermeldt echter niet bij welke fabrikant – alleen dat deze processor niet voor iedereen op de mobiele markt te koop zal zijn. Met andere woorden: ergens wordt een quadcore Cortex A15 SoC ontwikkelt voor gebruik in een eigen toestel. Dit kán bij Samsung zijn, maar net zo goed ergens anders.

In het eerste geval bestaat er nog de mogelijkheid dat de vandaag onthulde Exynos 5 Octa processor níet in de Galaxy S4 zal zitten. Het is wat lastiger voor te stellen waarom dit het geval zou zijn: een quadcore A15 SoC moet op één of andere manier in toom gehouden worden op het gebied van energieverbruik – de big.LITTLE configuratie van de Exynos 5 Octa lijkt me daar bijzonder geschikt voor. Maar het kan net zo goed om een variant op de Exynos 5 Octa zijn met, ik roep maar wat, een andere grafische processor. Of – zoals gezegd – om een SoC van een heel andere fabrikant.

Ow, en onze Twitteraccount won vanavond nog een t-shirt van ARM, de ontwerper van de Cortex processormodellen. Op te halen aan de registratiebalie van de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Dus… als jij in Las Vegas bent en een ARM t-shirt wilt, laat het even weten, want ik ga het niet redden de komende dagen 🙂

Screenshot_2013-01-09-21-35-04

(via 1, 2)

Reacties

  1. Heb je al iemand voor het t-shirt? Ik kan hem namelijk wel (laten) ophalen door een collega 🙂

  2. Ik sta echt te wachten op de aankondiging van de s4…..heb nu 2 jaar de s2 en mijn sus heeft iphone 4 en nu de iphone 5…..Ze blijf maar opscheppen….wil haar slaan met mijn galaxy s4….XD
    kan pas in april mijn abonnement verlengen….heb tevens ook gehoord dat KPN 4g netwerk is gaan bieden…..het komt allemaal langzamer hand.

Laat wat van je horen

*