Mogelijk nieuwe update service Samsung vanaf de Galaxy S4

Tot een paar jaar geleden werden Samsung smartphones geupdate via het Kies programma. Gelukkig kregen de Koreanen door dat Kies niet altijd de handigste manier hiervoor is, en dus werden nieuwe toestellen voorzien van de mogelijk een OTA (over-the-air) update uit te voeren. Het toestel laat dan door een notificatie weten dat een nieuwe update klaar is om geïnstalleerd te worden. En nu lijkt het erop dat Samsung vanaf de Galaxy S4 met nieuwe een update service wil gaan experimenteren.

galaxy-note-2-android-412-update-nederland

Een melding op de Galaxy Note 2 dat een update OTA gedownload is en geïnstalleerd kan worden

 

De exacte details van dit nieuwe systeem ontgaan mij op dit moment eigenlijk nog een beetje. Duidelijk is dat het nieuwe systeem updates zal gaan aanbieden op basis van het IMEI nummer van een telefoon. Dit is een soort uniek identificatie nummer, waaraan onder andere te herkennen is voor welk land een toestel bestemd is, en om welke toestelvariant het precies gaat. Tot nu toe werden updates beschikbaar op basis van de reeds aanwezig software op het toestel.

Praktisch gezien heeft dit een aantal gevolgen. Ten eerste krijgt Samsung een directer inzicht in hoeveel toestellen er in welk land verkocht zijn. Daarnaast kunnen updates écht per land beschikbaar worden besteld, en niet per firmwaretype.

Een direct gevolg hiervan is het indammen van de zogenaamde ‘grijze import’ van toestellen. Op dit moment komt het geregeld voor dat winkels zelf importeren uit andere landen, waardoor een klant – meestal zonder het te weten – een toestel heeft dat in feite niet voor de Nederlandse markt bestemd was – en dus updates op tijdstippen krijgt die niet overeenkomen met de rest van de toestellen in een land.

Al met al lijkt Samsung meer grip te willen krijgen op welke toestellen in welk land verkocht worden, en dus ook op het complexe proces waarmee toestellen in verschillende markten een update krijgen.

Zoals gezegd, is het mij niet erg duidelijk waar dit precies goed voor is, en wat de gevolgen – positief of negatief – voor de gebruiker zullen zijn. Het indammen van grijze import kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben, al naar gelang de gebruiker ervan op de hoogte is, en of dit een significante invloed op de toestelprijs heeft. Mogelijk kan een toestel niet meer buiten het land van oorsprong geupdate worden, hoewel ik me dit niet goed kan voorstellen. Er zijn genoeg mensen die verhuizen, op vakantie gaan, of gewoon niet kunnen wachten tot een toestel in eigen land te koop is.

Het is zelfs niet eens duidelijk of en wanneer Samsung dit nieuwe systeem wil gaan invoeren, en de kans is groot dat het eerst getest wordt in een afzonderlijk land. Ik verwacht dan ook dat de Galaxy S4 hier gewoon via de vertrouwde kanalen – Kies en OTA – te updaten zal zijn. En hoewel Kies inderdaad geen toonbeeld van gebruiksvriendelijkheid is, moet ik zeggen dat ik de OTA procedure zoals gebruikt in o.a. de Galaxy S3 en de Note 2 eigenlijk wel heel prima vind.

(via)

 

Laat wat van je horen

*