Nieuwe – of oude? – informatie over de Samsung Galaxy S4 duikt op

Een Italiaanse site heeft een document opgeduikeld van een firma met de naam Mirae Asset Securities, met daarin – naast een hoop vrolijke tabellen en grafiekjes – een overzicht van Samsung’s belangrijkste smartphones. Natuurlijk ontbreek de aankomende Samsung Galaxy S4 niet in dit rijtje. Maar interessant wordt het pas bij de geleverde opsomming van technische specificaties.

samsung-galaxy-s4-info

 

Naast een aantal open deuren – gegevens die al lang min of meer vaststaan – zoals het 1080p full HD beeldscherm, is er één echt opvallende stukje informatie. Volgens Mirae zal de Galaxy S4 voorzien zijn van een Exynos 5440 processor. Dit is níet de inmiddels befaamde Exynos 5 Octa, die voorzien is van de productcode 5410. De suggestie lijkt dan ook, dat de Galaxy S4 níet over de Exynos 5 Octa processor zal beschikken. Tijd om er eens wat dieper in te duiken…

 

Exynos 5440: een oude bekende

Helemaal uit het niets komt de Exynos 5440 niet vallen, natuurlijk. Al eind november dook deze processor op in een Linux Kernel patch, zonder verdere informatie behalve het feit dat deze SoC voorzien is van vier stuks Cortex A15 rekenkernen. Dit laatste laat zich overigens ook afleiden uit de ‘nummering’: de ‘5’ van Exynos 5440 staat voor de Exynos generatie die gebaseerd is op de Cortex A15 architectuur, en de eerste ‘4’ geeft het aantal rekenkernen aan.

 

De bron

In het opgedoken document geeft Mirae bij iedere statistiek duidelijk de bron aan. De bron van de hierboven getoonde telefoontabel is 삼성전자, 미래에셋증권 리서치센터 – oftewel: Bedrijfsinformatie, Mirae Asset Research Center. Mirae’s bron is… Mirae. Oké.

 

Dus: wel of geen Exynos 5 Octa processor voor de Galaxy S4?

Ik weet het niet. Misschien beschikt Mirae over een analist die de informatie al vóor de Consumer Electronics Show – waarop Samsung de Exynos 5 Octa presenteerde – bij elkaar googlede, want inderdaad, vóór de CES was de consensus dat de S4 voorzien zou zijn van de Exynos 5440 SoC. Of misschien weet Mirae écht iets dat verder niemand weet.

Zelf vind het getoonde toesteloverzicht zó globaal, dat het op mij overkomt alsof de informatie gewoon een beetje bijelkaar gezocht is. Het document is sowieso geen analyse van de nieuwste mobiele technologie, maar van markten, koersen, en allerhande financiële aspecten van de mobiele markt.

Natuurlijk hoop ik wel degelijk dat de Samsung Galaxy S4 mét Exynos 5 Octa komt. Maar ook een Exynos 5440 is een quadcore Cortex A15 processor, die dus qua snelheid gelijkwaardig is aan de 5 Octa. En ik ga er voor het gemak toch vanuit dat Samsung genoeg over het energieverbruik heeft nagedacht om een weloverwogen beslissing te nemen – Octa of géén Octa, big.LITTLE of geen big.LITTLE.

We gaan het zien, zoveel staat vast!

(via 1, 2)

Reacties

 1. VBezoeker zegt:

  Als ik het goed heb gelezen betekent dat die informatie in de colom niet waar is. Oftewel misschien.

  Maar ik zie veel nieuws over dat de SGS4 toch misschien over die Exynos 5 octa gaat beschikken?
  De kwestie licht dus gewoon bij het afwachten, ofniet Marvin? 😀

  Daarnaast nog ff een vraagje, als de SGS4 al in maart/april komt, hoeveel gaat het kosten?
  En, ga je hem dan meteen halen? 😉
  Je laat hem dan wel zien op jou website, a.u.b!! 😛

  • Het is moeilijk in te schatten of de informatie die is opgedoken heel serieus moet worden genomen inderdaad. Hoeveel hij gaat kosten weet ik natuurlijk ook nog niet, maar ik gok op een adviesprijs rond de 700 euro, met een winkelprijs rond de 600. En ja, ik heb er eentje zodra hij leverbaar is, en die zal ook hier te zien zijn dan, dat lijkt me duidelijk 🙂

Laat wat van je horen

*