Onder de loep: Multiwindow op de Samsung Galaxy S4

Na de Galaxy Note 2, en recent de Galaxy S3, heeft Samsung uiteraard ook de Galaxy S4 voorzien van de zogeheten Multiwindow feature. Multiwindow maakt échte multitasking op je smartphone mogelijk: je kunt namelijk twee apps tegelijkertijd weergeven op je beeldscherm – en gebruiken, natuurlijk. Tijd voor een paar tips!

Screenshot_2013-05-16-10-43-38

De werkbalk instellen

Als eerste moet je – als dat nog niet het geval is – de Multiwindow werkbalk activeren. Dit doe je door de Multiwindow sneltoets in te schakelen – je sneltoetsen vind je door het notificatiescherm met twee vingers tevoorschijn te ‘vegen’. Als je de feature eenmaal hebt geactiveerd kun je de werkbalk laten verdwijnen – of juist weergeven – door de Terug toets wat langer aan te raken. De werkbalk wordt weergeven door een ‘lipje’: raak deze aan en de hele balk verschijnt in beeld – raak het lipje nog eens aan om hem weer te verbergen.

samsung-galaxy-s4-multiwindow-werkbalk-instellen

Maar er kan meer: als de werkbalk verborgen is, kun je – als je je vinger wat langer op het lipje legt – het lipje zelf verschuiven naar een plaats waar je hem het liefste hebt (1). Als je je vinger op het lipje legt, terwijl de balk in beeld is, kun je de hele werkbalk verplaatsen naar de andere kant van het scherm (2).

Multiwindow gebruiken

Het gebruiken van de feature is simpel: start een app die compatible is met Multiwindow (bijvoorbeeld de browser, email, Gmail, Facebook, Youtube, etc.), en breng daarna de werkbalk in beeld door het lipje aan te raken. Kies een andere app, en sleep deze naar de onderste of bovenste beeldhelft (of link of rechts, als je je Galaxy S4 op zijn kant houdt).

multiwindow-samsung-galaxy-s4

De scheidingsbalk tussen de weergegeven apps kun je vervolgens verschuiven om de apps de gewenste grootte te geven (3). Door een keer op deze scheidingsbalk te tikken, komen er in het actieve venster nog drie mogelijkheden in beeld: de vensters verwisselen (4), het actieve venster maximaliseren (5), en het actieve venster sluiten (6).

Screenshot_2013-05-16-11-57-54

Wat te doen met Multiwindow?

Niet alle applicaties zijn Multiwindow-compatible – je kunt dus helaas niet compleet willekeurig verschillende apps tegelijk gebruiken (tenzij je je telefoon root, maar dat is een ander verhaal). Toch zijn er genoeg nuttige toepassingen te bedenken, zoals teksten van webpagina’s direct naar een email copy-pasten, of chatten via Google Talk, terwijl je video kijkt.

Mijn meestgebruikte toepassingen zijn misschien iets minder voor de hand liggend. Bijvoorbeeld muziek luisteren op YouTube, terwijl ik andere dingen doe. Normaal gesproken houdt de YouTube app namelijk op met afspelen als je ‘m wegklikt – maar dankzij Multiwindow kun je gewoon browsen, terwijl de muziek verder speelt. Of soms wil je een YouTube video kijken op hoge resolutie, terwijl je internetverbinding niet zo snel is. Je kunt dan de YouTube app alvast een stuk video laten bufferen, terwijl je nog even rondsurft (of iets anders doet).

Uiteraard zijn er nog heel veel andere handige toepassingen denkbaar. Schroom niet, en deel hieronder jouw eigen tips voor het gebruik van Multiwindow. Bijvoorbaat dank!

Reacties

 1. Bunyamin zegt:

  Is het ook moegelijk om multi window zelf te bewerken door zelf gekozen apps ?? het lukt mij namelij niet om bijvoorbeeld whatsapp toe te voegen.

  Kan iemand mij helpen ?

  • Marvin zegt:

   Nee, het werkt niet met iedere app – mogelijk worden er in de toekomst wel steeds meer apps compatible met Multiwindow…

 2. Richard zegt:

  Hopelijk wordt WhatsApp ook multi-window compatible. Verder zou het ook handig zijn dat als je je typt het toetsenbord niet de hele andere applicatie in beslag neemt.
  (Ik typ dit nu op mijn Samsung Galaxy S4 met multi-window terwijl ik muziek via YouTube luister.)

 3. Dexter zegt:

  WhatsApp zet zichzelf inderdaad al in de lijst. Hopelijk gebeurt dit ook snel met Firefox, m.i. de meest veelzijdige browser voor je Android telefoon. Of is er al een manier om dit te doen – zonder te rooten?

 4. linda zegt:

  Mijn multi window is steeds geheel van mijn scherm verdwenen. Dan is ie niet meer te benaderen. Wanneer ik dan het scherm boven weer aan en uit vink komt ie weer te voorschijn. Is dit te verhelpen??

 5. Klopt het dat de muziek niet compatible is met de multi window feature?

  Ps. Goeie site dit , heel wat tips vanaf gehaald 🙂

 6. Beste ,

  mooie tips. Ik heb echter een ander probleem. Youtube films bufferen veels te langzaam. is daar ook een oplossing voor?

  alvast dank

 7. Ricodol74 zegt:

  Moet eerlijk zeggen dat deze multi window vrij irritant is, want bij het minste of geringste dat je een andere app of je iets aan het typen ben springt ie open omdat je vinger net te dicht bij komt.
  ik heb hem derhalve dus meteen gedeactiveerd

 8. stoffer zegt:

  Waarom kan dit niet op een s4 mini? Teminste mij lukt het niet!
  Help me pleaseee het lijkt me echt handig

 9. Yannick zegt:

  Andere apps zijn deels wel mogelijk. Zo kun je bijvoorbeele WhatsApp starten en vervolgens via Multiwindow Chrome starten. Een van de twee schermen is dus wel variabel voor veel apps.

 10. Esther zegt:

  ik had het multivenster onderin staan. nu staat hij aan de zijkant en krijg hem met geen mogelijkheid meer onderin. iemand tips?

 11. Ik kan multi window niet actieveren kan iemand me daar mee helpen??

Laat wat van je horen

*