Komt er wel een Samsung Galaxy S4?

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, zo’n Samsung Galaxy S4 nieuws blog, maar hoe weten wij zo zeker dat er wel een vierde toestel in de populaire Galaxy S serie komt? Kort maar krachtig: dat weten we helemaal niet. Maar geen enkel verhaal is zo simpel, dus laten we een paar voors en tegens op een rijtje zetten.

Eigenlijk is het een kwestie van aftellen tot een produkt serie ophoudt te bestaan: vroeg of laat veranderen markten zodanig dat eens-succesvolle produkten in vergetelheid raken, vervangen door nieuwe varianten waarvan het op dát moment maar moeilijk is voor te stellen dat ook deze ooit weer verleden tijd zullen zijn. Sterker nog: het is eigenlijk al lang duidelijk dat Samsung op lange termijn liever niet afhankelijk is van Google en haar Android besturingssysteem.

Één aanwijzing daarvoor is de Samsung Ativ S, een Windows Phone toestel dat een belangrijke rol moet gaan spelen in Microsoft’s mobiele ecosysteem. De Ativ S geeft een duidelijk signaal dat Samsung probeert haar smartphone succes in de toekomst te baseren op meer dan één pilaar.

Een tweede aanwijzing is het feit dat Samsung al een tijd lang vlijtig knutselt aan het besturingssysteem dat in eerste instantie uit de koker van The Linux Foundation en Intel komt, maar momenteel onder de hoede van Samsung bezig is te rijpen: Tizen. De eerste toestellen met Tizen worden begin volgend jaar verwacht.  Mogelijk is Tizen voor Samsung op langere termijn hét paard om op te wedden, en haar afhankelijkheid van externe software ontwikkelaars – Google, Microsoft – te verkleinen.

Als derde zijn daar natuurlijk de rechtszaken rondom Samsung, Android, en Apple. Mochten deze inderdaad ontaarden in een soort Mutual Assured Destruction (MAD, ja), is een frisse start – bijvoorbeeld met Tizen – onvermijdelijk. De vraag is… wanneer?

Er zijn dus heel wat redenen om te twijfelen of het ooit nog wel tot een Samsung Galaxy S4 gaat komen. En tóch denken wij dat deze er wel komt. En wel om de volgende redenen.

Ten eerste gaat het nog wel even duren voordat een alternatief voor de op Android gebaseerde Galaxy S serie even succesvol is. Android groeide explosief, maar zelfs als Windows Phone en/of Tizen even snel gaan groeien duurt het nog minstens een jaar of twee voordat een dergelijk nieuw ‘ecosysteem’ groot genoeg is om de Galaxy serie te doen vergeten.

De zelfde traagheid geldt voor de juridische perikelen die we hierboven noemden. De juridische strijd rond Android wordt geleverd door bedrijven die zó ontzettend groot zijn, en een enorm lange adem hebben, dat de bovengenoemde ‘Destruction’ nog jaren op zich kan laten wachten – als deze er natuurlijk al komt. Het is veel realistischer om ervanuit te gaan dat alle belanghebbenden  lang voor dat punt tot overeenkomsten komen waardoor het eindresultaat veel milder uit pakt.

Als derde argument voor de komst van de Galaxy S4, en voor ons de meest overtuigende, is tevens de simpelste. Van de eerste Galaxy S werden er uiteindelijk zo’n 20 miljoen verkocht in ruim twee jaar. De Galaxy S2 ging al bijna 30 miljoen keer over de toonbank in ruim één jaar tijd, en van de Galaxy S3 verwachten analisten dat er wel eens meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht kunnen worden in een jaar. Een dergelijke groei betekent voor een fabrikant maar één ding: je moet wel knettergek zijn als je géén volgende generatie van de succesvolle produktlijn in de markt zet. De naamsbekendheid en reputatie van de serie garanderen bijna dat een volgend toestel het minstens net zo goed doet als de vorige versie.

Met name vanwege dit laatste argument gaan wij er vanuit dat er wel degelijk een Galaxy S4 zal komen. Op de langere termijn is deze vraag moeilijkere te beantwoorden: of de serie ook nog aan een S5, S6, etc. toekomt is lastiger te voorspellen. Maar voorlopig houden we ons daar nog niet mee bezig.

Het wachten is nu op een ‘officiële’ bevestiging van het voortbestaan van de Galaxy S serie…

Laat wat van je horen

*