Keyboard tips voor de Samsung Galaxy S4

Hoewel het toetsenbord op het scherm van de Samsung Galaxy S4 op zich prima werkt, zijn er wat kleine dingetjes die je kunt doen om hem nog fijner te maken.

keyboard-galaxy-s4

Het makkelijkst is het, om – als je je toetsenbord in beeld hebt, bijvoorbeeld in de email of SMS app – op het tandwieltje linksonderin te tikken (1). De meeste mensen zijn wel bekend met de mogelijkheid om hun teksten al vegend in te voeren – vroeger heette dat Swype, nu gewoon Doorlopende invoer (2). Je hoeft dan niet iedere letter apart in te voeren, maar kunt gewoon woorden maken door je vinger van letter naar letter te vegen. Deze functie stond – meen ik mij te herinneren – standaard al aangevinkt toen ik mijn Galaxy S4 in gebruik nam.

galaxy-s4-keyboard-optiesWie géén fan is van dit systeem heeft een leuke andere optie, namelijk Cursorbesturing (3). Als je deze aanvinkt, kun je de cursor in je tekst heen en weer sturen door je vinger over het toetsenbord heen en weer te vegen – soms is dat best wel handig. Helaas maar logischerwijs kunnen Doorlopende invoer en Cursorbesturing niet tegelijk worden gebruikt.

Overigens zul je misschien wel gemerkt hebben dat er één belangrijk leesteken niet standaard te vinden is op het toetsenbord. De punt is wel aanwezig, maar wie graag ook een komma – of een ander teken – direct wil kunnen typen, kan het tandwielsymbool vervangen door een leesteken (of en andere functie).

Leg hiervoor je vinger iets langer op het tandwieltje, en er verschijnen een aantal opties in beeld (4): kies je nu bijvoorbeeld voor een komma, dan zal de toets die eerst het tandwieltje was, nu een komma worden. En ook dan blijft het mogelijk de toets iets langer aan te raken, om hetzelfde menuutje op te roepen.

komma-toetsenbord-samsung-galaxy-s4

Overigens kom je in dit laatste menuutje nog een andere, best wel heel erg toffe optie tegen: het invoeren en automatisch herkennen van tekst via de camera (het middelste icoontje in de onderste rij). Maar deze mogelijkheid is zó geinig, dat ik daar binnenkort een apart stukje aan wijd.

Reacties

 1. R.Brouwers zegt:

  Wederom een goeie tip, bedankt.

 2. Ergerde me aan die onhandige plek voor de komma, maar da’s nu opgelost. Supertip!

 3. Sorane zegt:

  Superhandig deze site. Thanx wederom voor de tip!

 4. john995 zegt:

  Ik werk liefste met ander toetsen bord gebruik al lange tijd ook op anderre toestel BB oftewel big buttons keybord.

 5. kees vann schaik zegt:

  ik weer een goede tip

 6. Mario Govaert zegt:

  Ik heb al van alles geprobeerd met het volgende,via mijn mobiel speel ik nogal regelmatig op voetbalwedstrijden,meer bepaald op mobile bet365 com,maar van zodra ik een bedrag wil inzetten krijg ik enkel een numeriek klavier te zien waar géén andere symbolen op te vinden zijn en daar erger ik mij nu wel aan,als ik links naast de menuknop wat langer op de knop duw krijg ik wel het toetsenbord te zien maar dit is dan om de titelbalk te wijzigen want van zodra ik terug een bedrag wil intikken krijg ik weer alleen maar het numeriek klavier zonder symbolen te zien,hopelijk kan iemand mij helpen

 7. Evelien zegt:

  Ik ben mijn numerieke toetsenbord ‘kwijt’ Kan alleen nog maar cijfers en tekens invoeren. Wie kan mij helpen?

 8. Weet er iemand hier hoe je het klavier omzet naar azerty… standaard staat het in qwerty, maar ik zou dus liever azerty willen. Heb me al rotgezocht maar zonder succes….HELP!

  • pietje puk zegt:

   ga naar mijn apparaat , taal en invoer en zet de taal op Nederlands Belgie…..dat had ik per ongeluk gedaan en mijn telefoon stons op Azerty wat ik niet wilde en ik kon het ook niet vinden hoe het terug te zetten maar zag dit dus: mijn telefoon stond op Nederldns (Belgie)

 9. Hoe krijg ik een copy-right tekentje?
  met mijn S2 was het gewoon op SYM drukken en ik had hem, maar kan hem nu werkelijk nergens vinden…

 10. Evelien, gewoon op het 123/abc tekentje tikken tot je je letters terug hebt.

  Qua interpunctie is het toetsenbord van de S4 echt een achteruitgang t.o.v. de S3 mini.
  Die heb ik prive en dan kan ik de punt, komma, vraagteken én uitroepteken gewoon swypen. Nu moet je voor 2 van de 4 de toets vasthouden, op het teken tikken en weer terug tikken op de tekst voor je verder kan.
  Erg irritant, zo kun je niet snel een tekst tikken, voorzien van de juiste interpunctie. Ik snap niet waarom dat er uit is gehaald, dat was toch een prima functie? Of weet iemand of je dat toetsenbord ook in kan stellen, zoals op de S3?

 11. niet te vreden met het nieuwe toetsenbord. wil graag de oude weer terug. dus als iemand weet hoe dan hoor ik dat graag. tip voor damsung is om het oude toetsenbord er weer bij te doen

 12. Ik ben sinds vandaag op mijn Galaxy S4 ineens mijn swype-functie kwijt, tegelijkertijd werk ook de auto-aanvulling niet meer..
  Iemand ervaring hiermee?

 13. Marcel zegt:

  Ben sinds de update van gisteren ook de swype-functie en automatische woordherkenning kwijt.
  De gezochte woorden worden nog wel blauw weergegeven maar als je op de spatiebalk drukt worden deze niet automatisch gekozen zoals voorheen.
  Iemand suggesties??

 14. frea zegt:

  Ik wil ook heel graag een ander toetsen bord. Als ik bij ‘Taal en invoer’ op ‘geavanceerd’ druk en dan op ‘Thema’s’ lijkt het of je uit een hele rij toetsenborden kunt kiezen. Ik selecteer er één en tik op toepassen. Maar nee, ik blijf dit vervelende toetsenbord houden. Wie weet hoe je een ander toetsenbord kunt installeren?

 15. Monica zegt:

  Blij dat ik als nieuwe eigenaar van een s4 en alleen ervaring hebbend met blackberry, de moeite heb genomen de tips door te nemen. Ergerde me bijzonder aan het ontbreken van de komma op het toetsenbord. Is nu opgelost!

 16. nathalie zegt:

  ik gebruik altijd swype maar nu geeft hij geen automatische spaties meer.weet iemand hoe ik dit aan kan zetten?

  • Heb hetzelfde probleem. Denk bij de laatste updaten erin geslopen
   hoop ook op een snelle oplossing.

   • Hebben jullie de oplossing al?

    • ondervond net zelfde probleem dat plotseling alle woorden aan elkaar geschreven worden. oplossing ook gevonden klik op tandwieltje
     scroll naar beneden naar “smart typing” en vink aan “auto spacing” kennelijk is het door een update uitgezet? overigens is mijn telefoon engelstalig dus weet niet hoe de opties in het NL heten. in ieder geval weer opgelost zo!

    • Had altijd mijn komma naast de spatiebalk staan. Die ben ik inderdaad ineens kwijt. Heel erg vervelend!!
     Rare is dat het werkt zolang je er niets aan wijzigt, klik je erop om ander teken te selecteren kan je niet meer terug.

 17. Bij het vasthouden van de toets links naast de spatiebalk van mijn mini S4 zijn de punt, het vraagteken en nog wat andere tekens en iconen verdwenen in het keuzeschermpje dat verschijnt. Dit schermpje bevat nog maar drie iconen, een smiley, mijn klembord en het tandwiel. Hoe krijg ik het oorspronkelijke scherm met het totale aanbod aan tekens en iconen weer terug?

 18. Gijs Peters zegt:

  Elke keer als ik met mijn Samsung S5. (had ik ook met eerdere toestellen) aan het typen ben, dan klik ik perongeluk op de punt i.p.v. de spatie. Dan wordt de tekst blauw alsof ik een link naar een website plaats. Heel erg irritant vooral tijdens korte berichtjes in de whatsapp. Dit wil ik graag uitzetten maar kan nergens vinden waar dit moet. Iemand tips?? Alvast bedankt

 19. Sebastiaan zegt:

  Hallo,
  Sinds kort ben ik de optie kwijt om een vraagteken symbol in te stellen links naast het toetsenbord. Ik heb nu alleen de mogelijkheid 3 dingen, instellingen, plakbord, en een smiley.

  Kan iemand mij vertellen hoe ik dit weer terug krijg?

  • Dit zou ik ook heel graag willen weten, maar dan voor de komma, die zat bij mij altijd links naast spatiebalk maar sinds vandaag kan ik die optie niet meer kiezen. Vorige week wel een update gedaan, maar daarna nog wel gewoon een komma op die plek gehad.

   Wie weet de oplossing? Dank!!

 20. Bij de S4 had je bij het typen van berichten boven je qwerty een balk met cijfers staan….nu bij de S5 mini niet meer. Weet iemand hoe je dat er op kunt zetten? Qua afmeting is de mini maar heel iets kleiner dan de S4, lijkt me daar biet aan te kunnen liggen…..

 21. Als ik een emotion wil verzenden via mijn toetsenbord dan converteert mijn toestel mijn sms meteen naar een mms bericht en wil dat niet. Mijn dochter heeft ook een s4 en dat toestel doet het niet? Kan mij iemand helpen hoe ik dat moet afzetten?

 22. waarom is het toetsenbord nu kleiner heel irritant ik heb s5 heeft iemand een tip voor mij?

 23. Ruud Fred zegt:

  Op mijn Samsung S4 ben ik de [return] toets kwijt en die is vervangen door de [verzenden] toets.
  Het toetsenbord heeft totaal 5 rijen met teken, de 1e met cijfers, de laatste met de [spatiebalk] en rechts daarvan de [?.] toets en daarnaast dus de [verzenden] toets..

  Hoe krijg de [return]toets weer terug om in het tekstvak weer een nieuwe regel te beginnen???

 24. Lianne zegt:

  De optie qwerty ontbreekt, de enige optie is azerty. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen? Ik wil graag terug naar qwerty.

 25. Sinds de update naar Android 7 is de komma weer verdwenen uit het menuutje. Wie weet hoe ik hem daar weer terug kan krijgen?

 26. Ik heb een ander toetsenbord waar ik niet mee kan werken

Laat wat van je horen

*