De toon is gezet: de vermoedelijke Samsung Galaxy S4 versus de HTC One

Jaja, het nieuwe smartphone seizoen is nu definitief van start met de onthulling van HTC’s One. Nu is het wachten tot Samsung de Galaxy S4 onthult – en tot die tijd doen we gewoon nog een speculatieve vergelijking. Omdat de we natuurlijk de Galaxy S4 nog niet kennen, is het onderstaande meer een verkenning: wat moet de Galaxy S4 meebrengen om Samsung’s status als absolute Android smartphone koning veilig te stellen?

htc-one-versus-samsung-galaxy-s4

Indruk van de HTC One

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik vind HTC’s One een mooi toestel. Alles ziet er ontzettend gelikt uit, en wat er tot nu toe bekend is over de prestaties van de hardware is indrukwekkend. Om maar te zwijgen over het 4,7 inch beeldscherm met zijn resolutie van 1080 bij 1920 pixels. Ook het feit dat HTC stereo luidsprekers in het toestel heeft gebakken – aan de voorkant nog wel – spreekt aan: het is bijna een raadsel waarom een mono speaker aan de achterkant tot nu toe als een adequate oplossing gold. Video kijken en gamen vráágt toch eigenlijk gewoon fatsoenlijk stereo geluid? Alleen voor het luisteren van muziek blijft een goede koptelefoon natuurlijk de beste manier.

 

Processor

Maargoed, over de droge specificaties kan ik kort op zijn: de quadcore Qualcomm Snapdragon 600 processor van de One is bloedjesnel. De Galaxy S4 komt straks óf met dezelfde processor, of met een chip uit Samsung’s eigen Exynos serie. Een blik op de prestaties van vorige Exynos processoren laat zien dat deze de laatste jaren nooit onder hebben gedaan voor vergelijkbare processoren van concurrenten als Qualcomm of Nvidia.

htc-one-zwart-2

 

Beeldscherm

Op schermgebied hebben beide toestellen hun sterke punten. HTC’s One heeft een wat kleiner scherm – 4,7 inch – en dus een hogere pixeldichtheid. De Galaxy S4 zal een iets groter scherm hebben – 4,99 inch – en een iets lagere pixeldichtheid. De vraag is natuurlijk of je dit soort verschillen überhaupt nog kunt zien (zonder vergrootglas). Daarnaast komt de S4 mogelijk met een Amoled scherm, dat een beduidend beter contrast biedt dan de LCD schermen van HTC – óf, zoals sommige geruchten suggereren óók met een LCD scherm.

 

Camera

Wat betreft de kwaliteit van de camera heb ik mijn twijfels of HTC wel een goede keuze heeft gemaakt. De One beschikt over een vier megapixel camera, met grotere pixels dan we tot nu toe gewend waren in een smartphone. Het voordeel hiervan is dat de foto’s minder beeldruis bevatten, en – in theorie – ook bij minder licht goed zijn. HTC heeft helemaal gelijk met de stelling dat méér megapixels niet leiden tot betere foto’s – maar een vier megapixel resolutie is wel héél laag. Inzoomen op je foto is er niet meer bij. Dit neemt niet weg dat HTC’s optische beeldstabilisatie een erg goede zet is, die als het goed is tot scherpe foto’s leidt.

Over de camera van de Galaxy S4 weten we nog maar weinig – het gerucht gaat dat het een 13 megapixel camera wordt. Als dit klopt deelt Samsung dus HTC’s nieuwe camera filosofie (nog) niet. Maar vergeet niet dat Samsung met de Galaxy S3 één van de allerbeste smartphonecamera’s van 2012 op de markt bracht – op de meeste vlakken beter dan de camera’s in HTC’s One X en One S. Dus ondanks alle ophef over HTC’s nieuwe cameratechnologie en de bijbehorende marketingtaal (Ultrapixels!) moet ik nog zien of de camera in de One wel kan opboksen tegen het niveau dat Samsung kan brengen.

htc-one-specificaties-uitgelekt

 

Software

Beide toestellen vergelijken op softwaregebied is lastig. De HTC One heeft een vernieuwde Sense interface die er strak uitziet, terwijl we over de software van de Galaxy S4 nog niet veel weten. Ik heb niet veel echt unieke features kunnen ontdekken op de One – tenminste, niet van het kaliber dat Samsung mogelijk in de S4 stopt (denk aan dingen als Eye Pause en Eye Scroll, of de uitgebreide ‘gesture interface‘ die we mogelijk in het toestel gaan zien). Maar eigenlijk is er gewoon te weinig bekend over de software op de S4 om iets zinnigs te schrijven.

 

Geluid

Ik kan me zomaar voorstellen dat geluid misschien wel hét gebied zal blijken te zijn waar HTC een flinke slag slaat met de One. Stereo speakers op een smartphone zijn gewoon tof, wat mij betreft. Het kán natuurlijk dat Samsung de S4 ook voorziet van stereo geluid – op hun tablets is dit inmiddels de standaard – maar zeker is dit allerminst. Daarnaast heeft de One natuurlijk HTC’s Beats Audio technologie. Ikzelf ben daar geen fan van, maar ik ken een hoop mensen die dat wel zijn.

htc-one-2

 

Batterij

Helaas heb ik nog geen goede tests gezien van de batterijduur van de One. De 2300 mAh batterij van het toestel is ruim, maar niet opvallend groot. Volgens geruchten komt de Galaxy S4 met een 2600 mAh batterij, maar hoe de gebruiksduur in de praktijk uitpakt laat zich moeilijk voorspellen. Wel heeft Samsung een wat betere trackrecord wat betreft batterijduur in hun topmodellen, los van het feit dat de batterijen van Samsung’s Galaxy toestellen tot nu toe altijd verwisselbaar waren – in tegenstelling tot die van HTC.

 

En dus…

Ik zal niks zeggen over welk toestel volgens mij beter is/wordt – we moeten afwachten tot Samsung de Galaxy S4 onthult om écht zinnige dingen te kunnen typen. Wel denk ik dat HTC een paar sterke zetten doet met de stereo luidsprekers, de optische beeldstabilisatie van de camera, en het design van de One. Om kwalitatief te concurreren met de One zal Samsung…

 • de grotere batterij van de S4 moeten omzetten in een langere gebruiksduur
 • een camera moeten leveren die consistent is met de stijgende lijn die  de Galaxy S3 ingezet heeft
 • nieuwe software features moeten leveren, zoals we inmiddels van de Koreanen gewend zijn

Qua beeldscherm zullen beide toestellen aan elkaar gewaagd zijn. Vindt je een scherm met een waanzinnig contrast en heldere kleuren mooi? Dan zal het scherm van de S4 – mits het een Amoled wordt – jouw ding zijn. Ben je gesteld op een natuurlijker kleurweergave? Dan zit je goed met de HTC One, en mogelijk ook met de Galaxy S4 als deze ook met een LCD display komt.

Hoewel uiterlijk een kwestie van smaak is, moet ik nog zien of Samsung zo’n strak design zal afleveren als HTC met de One heeft gedaan. Iets zegt mij dat Samsung ook met de Galaxy S4 trouw zal blijven aan haar tried and tested design- en materiaalkeuzes. Daar is wat mij betreft niets mis mee – maar smaken verschillen.

De onthulling van de Samsung Galaxy S4 wordt op 14 of 15 maart verwacht – de HTC One kun je nu al bij verschillende winkels reserveren (zie HIER).

PS: ik ben me ervan bewust dat de meeste insiders voorspellen dat de Galaxy S4 per definitie een groter verkoopsucces zal zijn dan de HTC One. Maar ik vind ook dat je als consument niet je keuze daardoor moet laten beïnvloeden 😉

Reacties

 1. The One zegt:

  Mee eens laat je niet beïnvloeden door de manipulatieve marketing en reclame van samsung
  Htc One is over en duidelijk de betere van deze twee
  Samsung galaxy s4 vs Htc One = Is Meer iets als Daihatsu Vs Bmw
  Als je dat zelf niet in ziet kan je beter helemaal geen Phone kopen
  Komt nog bij dat ze ook nog eens hetzelfde kosten.

  • Thomas zegt:

   ….met de wetenschap van nu, moet ik wel lachen om je vergelijking Daihatsu vs BMW
   Hoewel de HTC-One zeker een fraai toestel is, is de S4 (andermaal) de betere gebleken.

   Geef je geen ruk om de camera kwaliteiten en het niet verwisselbaar zijn van de accu, of de door metalen achterkant slechtere ontvangst, en dat een toestel met groter AMOLED scherm, betere camera, verwisselbare accu en beter ontvangst ongeacht hoe je hem beetpakt net zo duur is, besteed dan je centen aan de HTC-One.

   Wil je wat meer voor hetzelfde geld, gaat het toch de S4 worden, wanneer de keuze tussen die twee toestellen is.

Laat wat van je horen

*