Europese Samsung Galaxy S4 met Exynos 5 Octa, Amerikaanse met Qualcomm processor (maar géén Smart Scroll?)

Soms is het hele Samsung Galaxy S4 roddelcircuit gewoon grappig. Hoe simpel iets ook lijkt, je kunt erop rekenen dat een flink rookgordijn van tegenstrijdige geruchten vragen oproept. Vragen waarvan het antwoord eigenlijk de hele tijd al logisch was. Zo meldt Bloomberg dat de Galaxy S4 in de Verenigde Staten uitgerust zal zijn met Qualcomm’s Snapdragon 600 processor, terwijl de internationale versie – die we normaal gesproken op de Europese markten tegenkomen – voorzien is van Samsung’s eigen Exynos 5 Octa chip.

samsung-galaxy-s4-internationaal-exynos-5-octa-vs-snapdragon-600

Deze informatie brengt – eindelijk, zo lijkt het – duidelijkheid in de ‘welke processor heeft de Galaxy S4’-kwestie. Al maanden lang wisselen geruchten over de verschillende processoren elkaar met de regelmaat van de klok af. De ene week leek het de Snapdragon processor te worden, de andere week de Exynos 5 Octa.

Het grappige is natuurlijk dat de nu genoemde situatie in feite ontzettend logisch is – zó logisch dat ik het een tijd geleden al vermoedde. Zo verscheen de Galaxy S3 in Europa met een Exynos processor, terwijl de Amerikaanse variant het moest doen met – jawel – een chip van Qualcomm. Deze keuze heeft alles te maken met het feit dat de Snapdragon chip beter samenwerkt met Amerikaanse 4G/LTE mobiele netwerken.

Naast de informatie over welke Galaxy S4 variant welke processor krijgt, weet Bloomberg ook nog te melden dat de veel besproken Smart Scroll feature mogelijk helemaal niet in het toestel aanwezig zal zijn. Tenminste, niet direct bij de lancering. Eventueel brengt een latere update deze slimme eye tracking functie alsnog naar de S4.

(via)

 

Reacties

 1. Nieuws over de pre order is ook al bekend en dat betekend dat in Amerika de pre order vanaf 29 maart zal beginnen.. Dat brengt mij bij een vraag voor jou Marvin! Hou je ons ook op de hoogte van de winkels die de GSIV aanbieden? Media Markt, T-Mobile enz..

 2. Roelof zegt:

  Nu het dan toch zeer waarachijnlijk de exynos octa processor wordt, welke chip is beter dan? Deze of de snapdragon 800..? En wat zijn de verschillen marvin?

  • Marvin zegt:

   Welke beter is, is lastig te zeggen bij gebrek aan echte concrete data voor de Exynos 5 Octa. In de basis is het verschil tussen de Exynos en Snapdragon processoren de architectuur. De Exynos 5 Octa is gebaseerd op ARM’s Cortex A15 architectuur (+vier A7 kernen die minder snel maar zuiniger zijn). De Qualcomm Snapdragon chips hebben hun eigen architectuur (‘Krait 300’), en is dus niet direct vergelijkbaar. De Snapdragon 800 wordt het trouwens waarschijnlijk ook in de Amerikaanse versie niet, maar de 600 – die ook in de HTC One te vinden is.

   De algemene verwachting is, dat de Exynos 5 Octa nog een stapje sneller is dan de Snapdragon processoren, omdat de Cortex A15 bloedsnel is, maar ook vanwege de PowerVR SGX544MP3 grafische processor die op zijn beurt waarschijnlijk weer sneller is dan de Adreno 320 van de Snapdragon 600. De enige vraag is, of de Exynos 5 Octa net zo zuinig met energie om kan gaan als de Snapdragon 600… en daar gaan we binnenkort hopelijk achter komen 🙂

Laat wat van je horen

*