Eerste device met quadcore Cortex A15 processor onthuld (en het is niet de Samsung Galaxy S4)

Volgens zo’n beetje alle wetten van de logica (én de consensus in het geruchtencircuit) zal de Samsung Galaxy S4 voorzien zijn van een heuse quadcore processor gebaseerd op ARM’s Cortex A15 processorarchitectuur. Over de snelheid van een dergelijke processor valt genoeg te speculeren, maar zeker is dat Samsung níet de eerste fabrikant is die met een dergelijke processor uit de kast komt.

nvidia-tegra-4-quadcore-soc-cortex-a15

Vanaf morgen barst in Las Vegas de Consumer Electronics Show los, en Nvidia heeft vol ongeduld nú al haar eigen portable game console Shield onthuld. De Shield is voorzien van Nvidia’s eigen Tegra 4 SoC, de opvolger van de quadcore Tegra 3 die we afgelopen jaar tegenkwamen in smartphones als de HTC One X (al dan niet de ‘Plus’ variant) en LG’s Optimus 4X HD.

Deze Tegra 4 processor is – inderdaad – voorzien van vier echte Cortex A15 rekenkernen. Aan snelheid zal het deze processor dus allerminst ontbreken. Helemaal indrukwekkend is Nvidia’s PR praatje over de grafische processor van de Tegra 4 met 72 (geen typefout) rekenkernen. Ter vergelijking, de Samsung Galaxy S3 doet het met ‘maar’ vier grafische cores.

Natuurlijk laten kun je hier niet simpelweg getalletjes vergelijken, want vier Nvidia GeForce kernen zijn niet gelijk aan vier Mali kernen van Samsung’s Exynos serie. Maar desalniettemin: petje af voor de mannen en vrouwen van het Amerikaanse bedrijf – de Tegra 4 is ongetwijfeld een beest.

Dus, Samsung, voel je vooral niet onder druk gezet hoor, maar ik verwacht toch minstens gelijkwaardig vuurwerk in de Galaxy S4. En eerlijk is eerlijk: dat is wel aan Samsung toevertrouwd. Samsung’s Exynos processoren rennen al jaren rondjes rond de SoC’s van Nvidia van dezelfde technologische generatie. Dat is misschien wat overdreven, maar dat de Exynos SoC’s tot nu toe allesbehalve onderdoen voor de Tegra serie is een feit (zie bijvoorbeeld deze vergelijkingen door de ‘nerds’ van Anandtech).

(via)

Reacties

  1. Dappie man zegt:

    Ik ben echt reuze benieuwd hoe dat hij het gaat doen.
    Zodra hij er is ga ik hem gelijk halen. Het moet wel een beest van een processor zijn hoor met zulke specificatie’s.
    Ik wacht met spanning af..

Laat wat van je horen

*