Een rondje reviews van de Samsung Galaxy S4

Kijk, zo gaat dat. Op de valreep – vlak voor de officiële release van de Samsung Galaxy S4 – schieten de reviews als paddestoelen uit de grond. Om je een hoop leeswerk te besparen, vat ik de belangrijkste conclusies van de invloedrijkste reviews samen.

samsung-galaxy-s4-theverge-2

(afb.: The Verge)

 

De samenvattingen samengevat

Hieronder vind je de individuele conclusies van de reviews van Engadget, The Verge, AndroidAuthority, en Anandtech. Als je zelfs deze op één hoop gooit, komt er een soort niet-zo-verrassende conclusie naar voren. De Samsung Galaxy S4 lijdt aan hetzelfde fenomeen waar ook nieuwe iPhone modellen mee kampen: de kritiek dat het toestel niet mindblowing genoeg is. En dit dan bijvoorkeur gevolgd door ‘oké, de camera is ontzettend goed, het scherm heel erg mooi, de hardware bloedsnel, en de batterijduur top’. Grappig, hoe dat werkt eigenlijk.

Voor de rest wordt uit de genoemde reviews duidelijk dat design níet het onderdeel is waarop de Galaxy S4 uitblinkt. Het toestel is duidelijk niet gemaakt om mooi te zijn. Maar op alle andere vlakken – scherm, camera, batterij, processor – is de S4 altijd beter dan, of tenminste even goed als de concurrentie.

De enorme stapel features van de Galaxy S4 blijkt ook een polariserende werking te hebben: óf je vindt het geweldig dat je zoveel mogelijkheden hebt, of je vindt het simpelweg teveel van het goede. Duidelijk is dat lang niet alle mogelijkheden superhandig zijn – een aantal zul je waarschijnlijk nooit gebruiken. Of dit erg is, valt moeilijk te zeggen. Je hóeft ze tenslotte niet te gebruiken. De meeste extra features zijn standaard uitgeschakeld, en zolang je ze niet met opzet inschakelt, zullen ze je als gebruiker ook niet in de weg zitten. Zo was dit al op de Galaxy S3 en op de Note 2, en zo is het ook nu weer met de Galaxy S4.

Ook zónder het inschakelen van alle denkbare mogelijkheden van de S4 blijft een toestel over dat niet moeder’s mooiste is, maar wel over een batterijduur, camera, beeldscherm, en processor beschikt die de concurrentie op de meeste fronten achter zit laat. Best wel voorspelbaar, eigenlijk.

samsung-galaxy-s4-engadget

(afb.: Engadget)

 

Engadget

Net als de meeste andere reviews, maakt Engadget veelvuldig de vergelijking met de HTC One. Dat dit laatste toestel mooier wordt gevonden, neemt niet weg dat in de review blijkt dat de Galaxy S4 sneller is, een scherm heeft dat minstens net zo goed is, en langer doet met een acculading. Op veel fronten is de 13 megapixel camera van de S4 beter dan de vier megapixel – ‘Ultrapixel’ – camera van de One. Alleen bij weinig licht maakt de One iets helderder foto’s.

The phone itself is the best Samsung handset we’ve used to date, and it’ll definitely give the One a run for its money”  (Engadget)

samsung-galaxy-s4-theverge

(afb.: The Verge)

 

The Verge

The Verge vat haar eigen review puntsgewijs als volgt samen: aan de pluskant zijn er de snelle en krachtigde hardware, excellente camera, prachtig scherm en veel handige features. Aan de minkant: het minder prettige design, de hoeveelheid features die overweldigend kan zijn, en af en toe een onverwachte dip in de prestaties (waarschijnlijk omdat het om de Amerikaanse T-Mobile toestelversie gaat). Een beetje paradoxale review, zo lijkt het. Maar het scherm krijgt 10 uit 10 punten, terwijl de batterij er volgens The Verge voor zorgt dat je je – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de HTC One of de iPhone 5 – nooit hoeft af te vragen of je nog wel alles kunt doen wat je wilt. Of dit opweegt tegen het minder mooie design, is verder een persoonlijke kwestie.

“It has a stellar camera and solid battery life, blistering performance and an impressively useful complement of software features” (The Verge)

samsung-galaxy-s4-androidauth

(afb.: AndroidAuthority)

 

AndroidAuthority

AndroidAuthority (AA) struikelt niet over het design van de Galaxy S4, en vindt juist dat het toestel prima aanvoelt. Ook de enorme hoeveelheid features lijkt voor AA geen enkel probleem te zijn, maar juist een interessant punt van het toestel – maar dat ligt natuurlijk ook een beetje aan de aard van de website die de review schrijft. Verder schaart ook deze review zich bij de brede consensus: ja, het scherm is erg mooi, ja, de hardware is krachtig, en ja, de camera is top. Als iedereen het hier zo over eens is, zal er wel een kern van waarheid in zitten.

We’d go out on a limb to say that the Galaxy S4 has the best handling of all the 5-inch smartphones we’ve reviewed.” (AndroidAuthority)

samsung-galaxy-s4-detail-anand

(afb.: Anandtech)

 

Anandtech

Zoals je mag verwachten van een ietwat nerdy site als Anandtech duikt hun review wat meer in de diepte – meer tabellen, meer grafiekjes, meer getallen. Dit levert aan het einde van de (lange) rit misschien wel de interessantste conclusie op – juist in het licht van het feit dat bijna iedereen de Galaxy S4 probeert te vergelijken met de HTC One. Beide toestellen zijn ontzettend goed – en ontzettend anders, en hebben dus elk hun eigen voor- en nadelen. Welke er beter is hangt uiteindelijk compleet van je persoonlijke smaak af. Vind je een LCD scherm mooier, of een Super Amoled scherm? Maak je liever foto’s in het donker, of overdag? Wil je een subtielere interface, of eentje met heel veel mogelijkheden en opties? Wil je een mooi toestel, of wil je een praktisch toestel waar je ook SD geheugen in kunt stoppen of de batterij van kunt vervangen? Anandtech geeft geen antwoorden, maar is blij dat je als consument de keuze hebt.

“HTC and Samsung take very different approaches to nearly every aspect of their flagship smartphones. Whether it’s display (LCD vs. Super AMOLED), camera (low light vs. well lit performance), or software (subtle Sense 5 or feature filled TouchWiz), you couldn’t pick two more different players in the Android space.” (Anandtech)

 

Als ‘bonus’ vind je hieronder nog AndroidAuthority’s review video. Ben je benieuwd wat de Samsung Galaxy S4 kost? Check dan onze prijsvergelijking HIER!

Reacties

 1. misschien iets nieuws wat ik zo gehoord heb over de s4
  dat de verkoop datum op 1 mei zal zijn en niet de 27 ste van april aangezien samsung de eerste s4 aan prins willem alexsander wil uitbrengen en dan pas aan de particulieren
  dat is wat ik zo gehoord heb en daarbij die gene die hem eerder uitbrengt een boete riskeert
  dit heb ik van Belcompany gehoord maar weet niet of dit zeker is
  Mvg Eelco

 2. Lijkt me een nep verhaal. Was gewoon een smoes omdat ze niet wisten wanneer telefoon komt?

 3. Hallo Marvin,
  Ik wist niet waar ik mijn vraag kon posten dus doe ik het gewoon hier.
  Ik wil heel graag de S4 kopen en wacht er al op sinds het nog een gerucht was.
  Maar nu weet ik of ik moet wachten tot de Exynos in NL of Duitsland komt of moet ik gewoon de Qualcom versie kopen? Is er veel verschil? Heeft het zin om te wachten, zoja heb je enig idee wanneer de Exynos versie op de markt komt.

  • Er zit bijna geen verschil voor de snapdragon of de exynos. Het is wel bekend dat de exynos iets sneller is volgens de benchmarks maar dat maakt opzich niet veel uit want je mobiel kan toch niet sneller werken dan jij wilt. Allebij de chips zijn ook 4G ready wat eerst het gerucht was dat alleen de snapdragon dat was. Maar dat is allemaal niet waar. Het verschil is persoonlijk niet zo groot tenzij je toch echt zelf zegt van hij moet de allersnelste zijn, dan moet je gaan voor de exynos.

   • Bedankt voor je reactie.
    Maar hoe zit het dan met de grafische chip, qua gaming. Is het verschil van Adreno en de PowerVR ook zo dat je het met de blote oog niet merkt.

 4. Jammer van het een beetje saaie design,had gehoopt dat het vernieuwender zou zijn dan de S3,niet precies hetzelfde als de S3,wat nu jammer genoeg wel het geval is.
  Ook het plastic begint een beetje saai en achterhaald te worden,maar gezien mijn ervaringen met de S2,die ook van plastic is,is het wel oersterk.
  Dus tja,of we zo moeten klagen over de plastic feel en look?
  Ik had gewoon gehoopt dat Samsung eens iets nieuws zou proberen,dus op dat punt ben ik wel teleurgesteld ja.

 5. Op de vierde foto van dit artikel zie ik een foto dat de batterij eruit licht. Maar ik zie ook de speaker met “2” uitgangen ofziets. De speaker lijkt ook groter of zie ik dat verkeerd?? Kan je later als je de S4 hebt ook wen test doen voor het geluid. Daar ben ik ook benieuwd naar en dat komt bijna niet naar voren.

  Mvg Oscar

  • Marvin zegt:

   Het klopt inderdaad dat de speaker van de Galaxy S4 een stuk groter is dan die van de S3 en de Note 2. Hij schijnt ook een stuk harder te kunnen – maar ik neem het zeker mee in onze eigen bespreking!

 6. Wen moet een zijn. Sorry

Laat wat van je horen

*