Een 1080p Full HD scherm voor de Samsung Galaxy S4? Nee… of..?

Laten we  maar weer eens een ‘oud’ gerucht in een nieuw jasje steken: wordt de Samsung Galaxy S4 dan hét toestel waarmee Samsung de sprong naar een 1080p Full HD beeldscherm gaat wagen? We wegen een aantal voors en tegens af…

Begin dit jaar nog dook plotseling het gerucht op dat de Samsung Galaxy S3 voorzien zou zijn van een heus 1080p Full HD beeldscherm. Toen het toestel een  tijdje later daadwerkelijk werd onthuld bleek dit gerucht eerder een Full HD broodje aap te zijn geweest – de S3 doet het prima met een 720p beeldscherm. Maar wie nu roept dat waar rook ook vuur is heeft wel een beetje gelijk.

Inmiddels weten we wel dat Samsung de S3 graag had willen testen met een 1080p scherm. Echter, een dergelijk scherm bracht op dat moment nogal wat onoverkomelijke problemen met zich mee. Ten eerste is daar natuurlijk het energie verbruik, maar veel belangrijker – ten tweede – is dat de productie van een dergelijk scherm van het Amoled type – waar Samsung alle Galaxy S modellen mee uitrust – geen sinecure is. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan de productie van een Amoled scherm met zo’n hoge pixeldichtheid.

Wil je een 1080p Full HD Amoled scherm produceren met een diagonaal van 4,8 inch moet je een pixeldichtheid weten te realiseren van pakweg 450 pixels per inch. Met het huidige zogenaamde Fine Metal Mask (FMM) productieproces heeft Samsung tot nu toe een plafon bereikt rond de 350 pixels per inch. En dit alleen nog maar in laboratorium omstandigheden – dus nog zeker niet in grote aantallen te fabriceren. En de vraag is of het überhaupt haalbaar is om nog hogere pixeldichtheden te halen met een FMM proces.’

Om Amoled schermen écht zó scherp te krijgen dat een 1080p Full HD resolutie haalbaar wordt in een smartphone (lees: met een schermgrootte tot maximaal 5 inch) zal – zo beweren sommigen – vroeg of laat toch de stap genomen moeten worden van het FMM proces naar het zogeheten LITI proces – Laser Induced Thermal Imaging. Hiermee zijn in experimenten al pixeldichtheden tot 530 pixels per inch (pdf) behaald – met subpixels in een RGB configuratie nota bene (dus géén Pentile subpixel matrix).

De cruciale vraag hierbij blijft natuurlijk wanneer dergelijke – als science fiction klinkende – technologiën geschikt zijn voor het soort massaproductie dat Samsung nodig heeft om er haar meest populaire smartphone van te voorzien. Er is tenslotte een flink verschil tussen het maken van één waanzinnig scherm, en het produceren van tientallen miljoenen schermen op een betrouwbare, betaalbare, en kwalitatief hoogwaardige wijze.

Het is dus verleidelijk om te concluderen dat ook de Samsung Galaxy S4 nog géen 1080p Full HD beeldscherm zal hebben. Die kans achten wij dan ook vrij klein. En tóch zijn er een paar dingetjes die hoop bieden.

Zo schijnt Samsung een soort hybride productieproces te hebben ontwikkeld: rode en groene subpixels middels een LITI proces, en de blauwe subpixels middels een FMM proces. En van de recent uitgebrachte Galaxy Note 2 weten we dat deze beschikt over een soort RGB subpixel matrix met één grote blauwe subpixel, en kleinere groene en rode subpixels. Of dit scherm het resultaat is van een dergelijk hybride proces is onbekend – maar de nieuwe subpixel matrix van de Note 2 geeft aan dat er wel degelijk iets borrelt achter de schermen bij Samsung Mobile Display – de beeldscherm tak van de electronica gigant.

Hoe je het verder ook wendt of keert: inmiddels heeft HTC in Japan haar eerste échte 1080 Full HD smartphone gelanceerd, de J Butterfly. En het is natuurlijk een kwestie van aftellen tot dergelijke toestellen ook naar Europa gaan komen. HTC’s grote voordeel: het gebruik van LCD schermen, waarbij het bereiken van hogere pixeldichtheden nét even wat minder lastig is, dan bij Amoled schermen.

Laat wat van je horen

*