Details van de Exynos 5 Octa processor van de Galaxy S4: 1,7 GHz, PowerVR SGX544MP3 GPU

Sinds de onthulling van Samsung’s nieuwe Exynos 5 Octa processor met acht rekenkernen – die naar alle waarschijnlijkheid het kloppend hart van de Galaxy S4 zal vormen – circuleerden er al allerlei vermoedens over de System-on-a-Chip (SoC). Bijvoorbeeld over de kloksnelheid en over de grafische processor. Prettig genoeg voor iedereen die reikhalzend uitkijkt naar de Galaxy S4 – ondergetekende onverrassend incluis – is er nu meer bekend over deze  beestachtige processor.

PQ2Vl

 

Kloksnelheid

Zoals al bekend was beschikt de Exynos 5 Octa dus over acht rekenkernen: één cluster van vier van het supersnelle Cortex A15 type, en één cluster van vier van het energiezuinige Cortex A7 type. Zoals blijkt uit een opgedoken presentatie over de SoC heeft de Cortex A15 cluster een maximale klokfrequentie van 1,7 GHz, terwijl de zuinige A7 cluster begrensd is op 1,0 GHz.

Zodra de zuinige cluster op 95% van het maximale vermogen draait, schakelt de SoC automatisch over naar de krachtige A15 cluster, en wanneer deze laatste minder dan 70% belast wordt op een kloksnelheid van 800 MHz (mobiele processoren hebben een variabele kloksnelheid die zich aanpast aan de gevraagde inspanning) schakelt alles weer terug naar de energiebesparende stand.

Saillant detail is dat het erop lijkt dat – in tegenstelling tot eerdere berichten – het wel degelijk kan gebeuren dat álle acht rekenkernen tegelijkertijd in actie komen, al naar gelang het soort werkzaamheden dat er verricht moeten worden.

Dit alles is allemaal leuk en aardig, maar volgens Samsung zelf zorgt dit systeem – inmiddels bekend onder de naam big.LITTLE – voor een fikse energiebesparing.

XylGD

 

Energie

Zoals ik hier al vaker schreef, is energie één van de sleutelthema’s die op dit moment de ontwikkeling van mobiele technologie domineert. Het is niet moeilijk om smartphones en tablets steeds krachtiger te maken, maar bijna niemand wil rondlopen met 75 kilometer verlengsnoer. En dus moet alles zuinig genoeg zijn om door een compacte batterij van energie te worden voorzien.

Door de manier waarop het uitvoeren van taken wordt verdeeld over de krachtige en de zuinige custers, beweert Samsung een verrassend grote energiebesparing te hebben gerealiseerd.

De bovenstaande slide is niet superscherp op de gevoelige plaat vastgelegd, maar over de hele linie lijkt de Exynos 5 Octa SoC maar ongeveer 30% van de energie te gebruiken die een ‘normale’ quadcore Cortex A15 SoC zou wegslurpen. En dit, zonder noemenswaardig aan rekenkracht in te boeten.

ZLXXl

 

Grafisch

Gisteren meldde ik al dat mensen van de website Anandtech het vermoeden hadden dat de Exynos 5 Octa uitgerust is met een PowerVR SGX grafische processor, en niet een Mali GPU die Samsung in de Galaxy S2 en S3 had gebruikt. Dit vermoeden bevestigen zijn vandaag. De grafische processor van de Galaxy S4 is naar alle waarschijnlijkheid een PowerVR SGX544MP3 – een grafische processor met drie rekenkernen.

Hiermee keert Samsung een klein beetje terug naar haar ‘roots’: de allereerste Galaxy S was ook al voorzien van een PowerVR CPU, maar dan het – inmiddels natuurlijk verouderde – SGX540 model.

De SGX544MP3 staat qua power een beetje tussen de SGX543 (bekend van Apple’s iPhone 5) en de SGX554 (bekend van de vierde generatie iPad) in. Hierdoor is een platte krachtenvergelijking mogelijk tussen de GPU die in de Galaxy S4 zal zitten met die van de huidige iPhone 5.

Bij een gelijke kloksnelheid en een gelijk aantal rekenkernen is de SGX544 vergelijkbaar met de SGX543, behalve op een aantal specifieke gebieden waar de 544 een flink wat peper in de derrière heeft gekregen ten opzicht van de 543. Echter, de SGX544MP3 in de Galaxy S4 heeft waarschijnlijk een kloksnelheid van 533 MHz, tegenover 266 MHz in de iPhone 5.

De Galaxy S4 heeft dus mogelijk twee keer het grafisch vermogen van de iPhone 5 – of meer. Natuurlijk moeten er ook een flinke stapel meer beeldpunten mee worden aangestuurd (1080p Full HD scherm, weet je nog?) dus dat vermogen is meer dan welkom.

Dit neemt niet weg dat de Galaxy S4 een ontzettende krachtpatser zal zijn, op het ordinaire af bijna. De Galaxy S3 zal in ieder geval een slomme rakker lijken naast de Galaxy S4 (en het stomme is: de Galaxy S3 is natuurlijk allesbehalve sloom!).

samsung-galaxy-s4-cpu-gpu-snelheid

 

En dus?

Nadat fabrikanten als Nvidia en Qualcomm hun nieuwe generatie mobiele processoren onthulde op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, waren er genoeg geluiden te horen die twijfel zaaiden over Samsung’s vermogen om op korte termijn een pasklaar antwoord te lanceren. Deze twijfels worden wat mij betreft – zo lijkt het althans – zonder pardon ver weg geblazen door de Exynos 5 Octa. En straks door de Samsung Galaxy S4.

Had ik al eens geschreven dat ik niet kan wachten om dat toestel – gelijk een ware nerd – te testen? Ja? Boeien.

Ik kán niet wachten!

PS: jaja, binnenkort is het weer tijd voor nieuws dat ook interessant is voor de minder-geobsedeerden onder ons. Stay tuned…

(via 1, 2, 3, 4)

Reacties

  1. VBezoeker zegt:

    Dit is vast opvallend nieuws. 😉 Vandaar die baby, toch Marvin? 😛

Laat wat van je horen

*