De Samsung Galaxy S4 en de zin en onzin van flexibele schermen

Keer op keer duiken er her en der geruchten op dat Samsung de Galaxy S4 mogelijk zal voorzien van een flexibel beeldscherm, al dan niet ondersteunt door een spectaculaire afbeelding van een sci-fi-achtig apparaat met – inderdaad – een gebogen scherm.

Nee, nee, nee. Zó gaat de Samsung Galaxy S4 er toch echt niet uit zien.

Maar laten we duidelijk zijn: zo gaat de Samsung Galaxy S4 er toch echt niet uitzien. En waarom zou Samsung ook? Haar ‘normale’ smartphones – zoals de huidige Galaxy S3 – zijn uitermate populair. En tenslotte heeft Samsung haar flexibele scherm technologie ontwikkeld voor heel andere doeleinden, zoals het inbouwen van schermtechnologie in objecten die zich er traditioneel helemaal niet voor lenen (lees: paraplu’s, ramen, etc. etc.).

Waarom is het gerucht dat flexibele displays ook in de nieuwe generatie high end smartphones komen keer op keer zo hardnekkig? Ook rond de Galaxy S3 deden vergelijkbare geruchten de ronde, evenals voor de onthulling van de Galaxy Note 2. Natuurlijk is er wel degelijk een verklaring voor.

De zogeheten ‘Youm’ schermen – Samsung’s merknaam voor de flexibele Amoled produktlijn – heeft namelijk nog één of twee grote voordelen: ze zijn dunner, en nagenoeg onbreekbaar door het weglaten van de glaslaag. En dít zijn wel degelijk voordelige eigenschappen waardoor het denkbaar is dat de Galaxy S4 een Youm scherm bevat.

Dus: nee, de Galaxy S4 zal niet beschikken over een flexibel display – maar mogelijk wel profiteren van bepaalde eigenschappen van dergelijke beeldschermen. Het toestel zal gewoon ‘plat’ zijn, en niet buigbaar. Echter, de kans dat het scherm – en dus het toestel – dunner is, én een stuk sterker is wel groot. Tenminste, als de Koreanen erin slagen om de Youm schermen in 2013 echt in grote aantallen te produceren. En daar lijkt het inmiddels wel op.

(via 12)

Reacties

  1. Franka Brands zegt:

    Smartphone’s met een flexibel display? Waarom zou dat interessant zijn? Geeft toch niet perse meerwaarde? Grappig ok, maar niet nodig.

Laat wat van je horen

*