De Samsung Galaxy S4: een andere benadering

Het is verleidelijk om de wildste technologische hoogstandjes te voorspellen als we nadenken over wat een toekomstig toptoestel als de Samsung Galaxy S4 allemaal te bieden kan hebben. En ook al is het niet noodzakelijk, tóch verwachten we stiekem wel het één en ander. De vraag is echter of ‘Citius, Altius, Fortius’ (‘Sneller, Hoger, Sterker’ – aldus het Olympische motto) wel een zinvolle benadering is van een smartphone anno 2013.

Wat betekent dit dan concreet voor de gebruiker? Wat ons betreft hoeft een Galaxy S4 niet enorm veel sneller te zijn dan de huidige Galaxy S3. Zelfs het scherm hoeft niet nóg scherper of groter. Wat wél leuk zou zijn is een smartphone zonder rand langs het scherm, zodat het mogelijk is om een Galaxy S4 te voorzien van een scherm even groot als dat van de S3, maar ingepakt in een toestel dat fysiek gezien gewoon kleiner is. Als de behuizing dan ook nog zó ontworpen is dat het toestel goed in de hand ligt zonder dat je voortdurend per ongeluk je vingers op het scherm legt, biedt dit een – wat ons betreft – indrukwekkende vooruitgang. En wie denkt dat dit laatste een beetje teveel als science fiction klinkt, moet niet vergeten dat Samsung achter de schermen al lang en breed knutselt aan een dergelijk toestel.

Hetzelfde – maar dan anders 😉 – geldt wat ons betreft voor energieverbruik. Het zou prima zijn als Samsung voor de Galaxy S4 een processor gebruikt die even snel is als de quad core chip van de Galaxy S3, maar die simpelweg de helft minder stroom verbruikt. Daarmee wordt het toestel dus niet sneller, maar het duurt wel een stuk langer voordat je hem weer aan de oplader moet hangen. Ook dit is natuurlijk geen abracadabra – een sprong naar een ARM Cortex A15 architectuur voor de processor zou dit al kunnen bewerkstelligen, zeker als Samsung vervolgens het lef heeft om de de kloksnelheid binnen de perken te houden (lees: deze hoeft echt niet te kunnen pieken op 2,0 GHz of iets dergelijks).

Natuurlijk ben je er niet met een zuinige processor. Als je écht een toestel wilt bouwen dat pakweg drie dagen meegaat op één acculading moet ook het scherm zuiniger zijn. Dus hier geldt voor ons wederom: het hoeft niet groter. Het hoeft ook niet scherper – 1080p full HD (de ‘volgende stap’) op een 4,8 inch scherm is toch min of meer zinloos. Bouw dan liever een 720p Amoled scherm dat de helft minder energie verbruikt. En inderdaad: dát is precies waar Samsung (onder andere) mee bezig is in haar ‘YOUM’ schermen. Oke, een energiebesparing van 50% is nogal wat, maar iedere stap in de goede richting is er één.

Deze schermen zijn tot nu toe met name bekend vanwege het feit dat ze flexibel zijn. Maar dát is op zich geen feature die een Galaxy S4 écht interessant zou maken voor de doorsnee consument (wel voor de die hard fanaten zoals wij, maar daar is de Galaxy S serie niet echt voor bedoeld). Wat wél interessant is – naast energieefficiëntie – is het feit dat ze dunner zijn, en minder breekbaar dan de huidige glazen schermen.

Het nu van ‘minder breekbaar’ is duidelijk: hoe groter smartphone schermen worden, hoe kwetsbaarder. Het zou fijn zijn als je je Galaxy S4 gewoon af en toe kon laten vallen zonder risico op barsten in je scherm.

Het nut van dunner is ook duidelijk, hoewel de Galaxy S4 van ons niet persé dunner hoeft te zijn dan bijvoorbeeld de Galaxy S3. Wel is het fijn als er meer ruimte is voor een grotere batterij, want… nouja, dat punt hebben we inmiddels al wel gemaakt.

De rode draad van het bovenstaande moge duidelijk zijn: de kans is aanwezig dat de Samsung Galaxy S4 geen enorme sprongen zal moeten maken op het gebied van snelheid en schermresolutie (om maar wat dingen te noemen). De nieuwe technologiën die Samsung in petto heeft bieden namelijk mogelijkheden om juist dat éne punt – de gebruikerservaring – aanzienlijk te verbeteren: een betere batterijduur, een handzamer toestel, minder risico op een barst in je scherm.

Natuurlijk zijn dit vrij willekeurige punten, maar wel punten waarvan we nu al weten dat ze volgend jaar haalbaar kunnen zijn. Wat Samsung zelf allemaal nog bedenkt kunnen we alleen maar raden – maar we laten ons dan ook graag verrassen!

Laat wat van je horen

*