De processor van de Samsung Galaxy S4: Exynos 5440

We horen je denken: dat wísten we toch al? Maar wie goed op de cijfertjes van de nieuwe Exynos processor – die vermoedelijk straks in de Samsung Galaxy S4 te vinden zal zijn – let, ziet dat het hier om de 5440 gaat. Niet de 5450, waarvan we tot nu toe dachten dat het de naam zou zijn van de quad core ARM Cortex A15 processor die Samsung in 2013 zal lanceren.

Vandaag dook een bericht op dat ondersteuning voor de Exynos 5440 aan het Linux-Arm-Kernel project is toegevoegd. Dit is simpel gezegd de basissoftware waar bijvoorbeeld het Android besturingssysteem op draait in smartphones die gebaseerd zijn op ARM’s processorarchitectuur. De ondersteuning is toegevoegd door een ‘Senior Engineer’ van Samsung.

Oké, 10 punten minder dus voor Samsung’s nieuwe quad core A15 SoC (system-on-a-chip). Is dit toeval of wil dit iets zeggen? Mogelijk hangt de afwijkende ‘nummering’ samen met het verschil in fabricageproces – de Exynos 5250 is gefabriceerd middels een 32 nanometer proces, de Exynos 5440 waarschijnlijk op een 28 nanometer proces. Zo zagen we eerder al dat Samsung twee versies van de dual core Cortex A9 processor had: de Exynos 4210 en de 4212. De eerste was nog gebaseerd op een 45 nm proces, de tweede op 32 nm.

Het voordeel van een dergelijke verkleining: een lager energieverbruik en een hogere efficiëntie. En hoewel de stap van 32 naar 28 nm niet zo groot is, is iedere besparing mooi meegenomen.

Helaas blijkt uit de nieuwe informatie niet of het hier gaat om de nieuwe big.LITTLE technologiewaar we eerder al over schreven. Het opgedoken bericht zegt: ‘This patch adds support for EXYNOS5440 SoC which is including Cortex-A15 Quad cores.‘ Of hiermee de mogelijkheid open gelaten wordt dat er óók vier A7 kernen aanwezig zijn valt er niet direct uit op te maken.

Maar hoe we het ook wenden of keren: de kans is groot dat de Exynos 5440 in ieder geval de processor is die we straks in de Samsung Galaxy S4 tegenkomen – big.LITTLE of niet. Is de kans honderd procent? Uiteraard niet! Samsung zou Samsung niet zijn als er ergens in de pijpleiding niet nog wat verrassingen rond zouden zwerven.

Tot zover dit gemuggenzift over kleine details. Het wordt tijd voor geruchten die over minder pietluttige dingetjes gaan! Wie vertelt ons bijvoorbeeld of de behuizing van de Galaxy S4 wederom van polycarbonaat gemaakt zal zijn, of dat Samsung volgend jaar wel degelijk de stap gaat maken naar – we noemen maar iets – een body van aluminium?

(via)

Laat wat van je horen

*