Samsung Galaxy S4, of: de perfecte storm

Terwijl de dagen langzaam wegtikken in de aanloop naar de onthulling van de Samsung Galaxy S4, blijven de geruchten over het toestel maar binnenstromen. Over features van het toestel, over de processor, over het design, en zelfs over de bijbehorende cases. Samsung zelf voegt hier nog een snufje mediacampagne aan toe, en klaar is de hype. Tijd om een stapje terug te doen, en het circus van een afstandje gade te slaan.

samsung-galaxy-s4-perfecte-media-storm

Samsung Galaxy S4: de perfecte storm?

Wat met name opvalt aan de ‘storm’ rond de Galaxy S4, is de enorme hoeveelheid halve geruchten en het ontzettende gebrek aan échte informatie. Als er dan toch niks echt bekend is, waarom dan zoveel halve geruchten?

Jonathan Geller, de oprichter van de grote Amerikaanse tech website Boy Genius Report (tegenwoordig kortweg BGR genaamd), heeft ooit gezegd dat ongeveer 70% van de ‘geruchten’ uiteindelijk terug te traceren zijn naar de keukens van de fabrikant zelf. Een duidelijk voorbeeld van een dergelijk ‘gerucht’ was natuurlijk Eldar Murtazin’s bericht op Twitter waarin hij liet vallen dat de Galaxy S4 op 14 maart zal worden onthuld. Dit gebeurde aan de vooravond van de onthulling van HTC’s One smartphone, en diende natuurlijk als een geheugensteuntje aan de wereld dat er na de One nog iets anders op de agenda staat.

Maar je kunt je ook afvragen of een belangrijk deel van alle tegenstrijdige geruchten over de processor of het beeldscherm van de Galaxy S4 niet vroeg of laat uit de koker van Samsung zelf komen. Er is tenslotte geen betere manier om de aandacht vast te houden, dan flink wat informatie te verspreiden die vragen oproept en discussie uitlokt. Hoe meer vragen er nog ontbeantwoord zijn, hoe reikhalzender de liefhebbers uitkijken naar het moment waarop alle vragen beantwoord worden: de onthulling.

Het nieuws van gisteren, over Samsung’s nieuwe eye tracking features – notabene door SamsungGalaxyS4.nl al weken geleden wereldkundig gemaakt – waarover ‘toevallig’ door een anonieme Samsung medewerker werd verteld aan een reporter van de New York Times is nog zo’n schoolvoorbeeld van een netjes gepland ‘informatielek’.

Al met al moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben. Op allerlei manieren heeft Samsung er de laatste dagen, weken, en maanden voor gezorgd dat er over de hardware van de Galaxy S4 evenveel discussie als onduidelijkheid bestaat. En stukje bij beetje wordt steeds duidelijker dat het toestel over compleet nieuwe, originele features zal beschikken – zonder dat echt duidelijk is wat, en hoe het dan werkt. We weten heel veel kleine beetjes, maar eigenlijk nog niks over het totaalplaatje.

Er was een tijd dat PR niet de sterkste kant was van Aziatische technologiegiganten. Die tijd is definitief voorbij.

Begrijp me niet verkeerd: de hardware waarover gespeculeerd wordt is absoluut top notch, en de features waarover we telkens iets meer te weten komen idem dito. Maar de intelligente manier waarop Samsung met de media omgaat is inmiddels ook ongeëvenaard. Chapeau!

(o.a. via)

 

Reacties

 1. Yassin zegt:

  Ik denk dat samsung ons weer eens gaat verassen want ik zie samsung eigenlijk net als windows.
  windows 98 was slecht maar windows xp goed, windows vista was slecht maar windows 7 goed en dan heb je nog windows 8.

  En zo denk ik ook dat dit bij samsung gaat gebeuren.
  samsung galaxy s1 was slecht de s2 goed, de s3 was goed (maar niet revolutionair) en de s4 word denk ik ook goed (en revolutionair)
  (misschien is dit allemaal toeval maarja)

  • Niet lullig bedoeld maar:
   Windowd 98 was goed, windows milenium was slecht en windows xp was weer goed… ( het feit dat de meeste mensen nog nooit van windows milenium hebben gehoord bewijst wel hoe slecht het was…)

 2. Omnius zegt:

  Ze hebben op dit gebied duidelijk geleerd van de ultra masters op dit gebied Apple. Vroeger was “de mainstream media” altijd hongerig om elk apple gerucht te publiceren maar nu zie ik dat ze met de S4 hetzelfde doen.

Laat wat van je horen

*