De nieuwe features van de Samsung Galaxy S4 op een rijtje (voor zover bekend)

Ieder jaar doen de jongens en meisjes van Samsung weer hun uiterste best om nieuwe features te verzinnen voor hun volgende Galaxy topmodel. En voor de Galaxy S4 is het niet anders. Sterker nog: inmiddels zijn er al een aantal bekend. Tijd dus, om ze op een rijtje te zetten.

samsung-galaxy-s4-nieuws-features

Voor de duidelijkheid: het gaat hier over features die te maken hebben met het gebruik van de Galaxy S4 – niet over de technische specificaties van de telefoon.

 

Smart Scroll

Over de nieuwe Smart Scroll functie, die voorheen onder de naam Eye Scroll door het leven ging, is al het een en ander bekend. Hoe het allemaal precies werkt, laat Samsung ongetwijfeld tijdens de onthulling van de Galaxy S4 zien, maar het komt erop neer dat je teksten – webpagina’s, emails, etc. – niet meer handigmatig hoeft te scrollen. De Galaxy S4 herkent zelf wanneer het tijd is om de tekst die je aan het lezen bent te verschuiven, zodat je zonder onderbrekingen verder kunt lezen.

 

Smart Pause

Smart Pause heette in een eerder stadium Eye Pause, en doet wat de naam laat vermoeden: als je een video aan het kijken bent, maar om één of andere reden je blik van het scherm afwendt pauzeert de video vanzelf.

 

Air Gesture

Of deze nieuwe, op gebaren gebaseerde interface daadwerkelijk Air Gesture gaat heten, in nog niet bekend. In ieder geval heeft Samsung deze benaming vast laten leggen, en de bijbehorende patenten laten zien dat dit de naam is waaronder de ‘Floating Touch’-achtige interface ontwikkeld is. Air Gesture is te vergelijken met Air View, zoals gebruikers van de Galaxy Note 2 het kennen – maar dan zonder S Pen stylus. Dit betekent bijvoorbeeld: previews van mappen en emailberichten zien door je vinger er boven te houden, maar zonder ze daadwerkelijk met een schermaanraking te selecteren.

 

Samsung Orb

Orb is in feite Samsung’s eigen versie van een camera feature die onder Android 4.2 bekend staat als Photosphere. Het is een soort 360-graden versie van de bekende panorama modus waar veel smartphones tegenwoordig mee zijn uitgerust. Of Orb direct vanaf de lancering van de Galaxy S4 op het toestel aanwezig zal zijn is nog niet bekend – mogelijk komt deze feature wat later in de vorm van een update.

 

Verbeterde S Voice

Jaja, ik weet het: S Voice is natuurlijk allesbehalve een nieuwe feature voor de Galaxy S4. Máárrr… als de geruchten kloppen is Samsung’s stembesturingsfunctie voor de Galaxy S4 veel verbeterd ten opzicht van eerdere versie. Mogelijk zelfs tot het punt dat S Voice zowaar handig en bruikbaar wordt (en niet alleen een leuke gimmick, zoals bijvoorbeeld op de Galaxy S3). Of ‘ie nu dan ook Nederlands verstaat is natuurlijk nog maar de vraag. Maar benieuwd ben ik wel.

 

PayWave

Mogelijk zal de S4 Samsung’s eerste smartphone worden, waarop PayWave – een app die in samenwerking met Visa is ontwikkeld – tot de standaard uitrusting behoort. Dankzij de NFC (‘Near Field Communication’) chip die we ook al kennen van toestellen als de Galaxy S3, en PayWave moet betalen met je mobiele telefoon makkelijker worden. En omdat Visa medeontwikkelaar van deze technologie is, heb ik zowaar de hoop dat er straks winkels zullen zijn waar je het kunt gebruiken. Of deze winkels zich ook in Nederland zullen bevinden is natuurlijk een tweede.

 

Draadloos opladen

Eigenlijk hoort deze niet in dit rijtje thuis, maar omdat er al zoveel over geschreven is noem ik het toch maar even. Je kunt straks je Galaxy S4 draadloos opladen, maar alleen als je daarvoor de benodigde accessoires (laadstation en speciale achterklep) aanschaft. Standaard zal het toestel het dus niet kunnen (en daarom hoort deze feature ook niet echt in dit rijtje thuis), maar wie het graag wil heeft straks de mogelijkheid.

 

En verder…

Ik denk – wéét – dat het lijstje hierboven alles behalve compleet is. Dit zijn slechts de features die tot nu toe zijn ‘uitgelekt’. De kans is groot dat Samsung in de nacht van 14 op 15 maart tijdens de presentatie van de Galaxy S4 nog veel meer nieuwe mogelijkheden uit haar spreekwoordelijke hoge hoed tovert.

 

Laat wat van je horen

*