Tip: check de camera resolutie op je nieuwe Samsung Galaxy S4

Inderdaad, de Samsung Galaxy S4 heeft een camera met een respectabele 13 megapixel resolutie. Maar… als je je toestel nieuw uit de doos haalt, staat hij daar niet op ingesteld.

Screenshot_2013-05-07-09-44-49

Bij sommige mensen staat de camera van de Galaxy S4 standaard ingesteld op een resolutie van 4128 x 2322 pixels, oftewel 9,6 megapixels. Bij mij stond ‘ie zelfs op een resolutie van 3264 x 1836 pixels, oftewel ‘maar’ 6 megapixels. De reden hiervoor is, dat het scherm van het toestel een 16:9 beeldverhouding heeft – dus foto’s worden het mooist weergegeven als ze ook met een 16:9 beeldverhouding gemaakt worden. Dus 6 of 9,6 megapixels, in dit geval.

Maar… wie gebruik wil maken van de volledige resolutie, moet dit dus even handmatig instellen. Tik hiervoor in de camera applicatie op het ‘tandwieltje’ (1), en kies deze – het tandwieltje – daarna nog een keer (2). Tik daarna op Fotogrootte (3), en kies de gewenste resolutie (4).

camera-resolutie-instellen-samsung-galaxy-s4

Overigens geeft de 9,6 megapixel resolutie even scherpe foto’s als de 13 megapixel instelling, alleen is de boven- en onderrand weggelaten, om de 16:9 breedbeeldverhouding te creëren. En mogelijk is ook niet voor iedereen de 13 megapixel instelling ideaal. Als je met name foto’s maakt om op je telefoon te bekijken, of op Facebook te plaatsen, is de 6 megapixel resolutie meer dan genoeg. Toch is het goed om te weten dat de camera van de Galaxy S4 standaard níet op 13 megapixel kiekjes staat ingesteld.

Reacties

 1. Nightfalls zegt:

  Ik dank jullie hartelijk voor al het nieuws en tips die jullie geven om beter met je s4 om te gaan.

 2. anton zegt:

  s voice lijkt veel dataverkeer te veroorzaken, klopt dat, en waarom is dat?

  • Marvin zegt:

   S Voice werkt voor zover ik weet (deels) via een externe server voor het omzetten van spraak en tekst en vice versa, dus vandaar het dataverkeer.

 3. Edje zegt:

  Elke keer als ik de camera gebruik, moet ik de instellingen zoals bijv. resolutie, flitser enz. opnieuw instellen.
  Als ik de telefoon uit, en weer opnieuw aanzet, staan alle instellingen weer op de standaard.
  Heeft iemand hier ook last van?
  Kan ik dit oplossen?

 4. Susanne zegt:

  mijn camera lijkt niet te werken zodra ik de flitser wil gebruiken. Hebben met mensen hier last van?

 5. Henk Scheerooren zegt:

  mooi! bedankt Marvin!
  Goed om te weten. Ik ontdekte dat er wel meer “goedbedoeld” uit stond. Ook de flitser.

  Alles weer geregeld bij deze.
  Dank Dank.

 6. melanie zegt:

  Mijn camera doet het niet krijg zwart beeld me camere doet het wel al maak je een foto van jezelf zeg maar heb hem al gerest alles

 7. Hallo,
  Zeer content met mijn S4 en de tips op deze site.
  Maar als ik lees dat de camera 13 megapixels heeft dan schrik ik even.
  ik kan mijn Fotogrootte alleen maar aanpassen naar max w2.0m 1920:1080 (16:9)
  hoe komt dat?

  Alavst bedankt voor je antwoord!

  • Marvin zegt:

   Klinkt alsof je de instellingen van de camera aan de voorkant voor je hebt, die gaat maar tot 2 megapixel. Het is de camera aan de achterkant die foto’s tot 13 megapixel kan maken.

 8. linsy zegt:

  Mijn telefoon loopt regelmatig vast. Doet dan niks meer. Moet dan batterij verwijderen om te resetten. Tevens doet mijn camera t vaak niet. Zwart beeld of hij geeft aan camerafout, waarna mijn toestel weer vast loopt.

 9. haai allemaal ik heb een probleem met mijn SamsungGalaxy s4
  ik had een app genaamt camera360, die liep vast
  en ik heb zodra die app meteen verwijdert,
  maar nu zecht mijn officele camera camera doet het niet .
  ik ben erg bang het is de telefoon van me moeder,
  als ze erachter komt heb ik een groot probleem
  ik heb camera360 ook uit mijn bestanden verwijdert

 10. beste
  ik heb deze middag een galaxi s4 gekocht
  het foto toestel trekt alleen maar foto.s alsof het met een warmte camera is
  ik heb gezocht bij instellingen maar hellaas niets gevonden om normale foto;s te trekken
  iemand hiervoor een oplossing
  groetjes en dank

 11. Hallo,

  ik heb een samsung galaxy s4 mini en mijn camera doet het niet meer. Als ik hem opstart geeft het aan dat het een camerafout is waarna ik hem vervolgens niet kan starten. Kunnen jullie mij helpen?

  Alvast bedankt!

  • Dit heb ik ook wel eens. Zodra ik opnieuw opstart doet ie het weer. Wel heb ik problemen via whatsapp. Namelijk foto’s verzenden, mijn s4 mini zegt: mislukt, te weinig geheugen. Terwijl ik erg weinig er op heb staan. Meerdere last van?

  • clemens zegt:

   ik heb ook een s4 en als ik een foto wil maken geeft die camerafout. Hoe kan dat dan gaat van zelf, hoe komt dat??

 12. Hallo,

  Wanneer ik bij die instellingen kom van mijn s4, kan ik hem max op 5megapixel instellen?

  iemand enig idee?

 13. Daniëla zegt:

  ik heb een vraagje..

  ik heb een samsung galaxy mega
  maar hij stelt me camera niet scherp met alles wat ik doe..

  weet jij misschien iets hoe ik dat kan oplossen?

 14. Hallo de camera van mijn telefoon doet het niet meer, heel soms gaat ie even aan maar word alles al snel paars en loopt ie vast. De camera aan de voorkant om een foto van jezelf te maken doet het wel. Ik heb m nog niet zo lang.

 15. Hallo mijn fotogalerij op de sanmsung s4 loopt vast en laadt niet meer de gemaakte foto’s. Vorige week een nieuwe accu gekregen want daar waren ook problemen mee. Hebben meer mensen last van een vast lopende foto galerij?

 16. Zodra ik mijn camera opstart krijg ik de melding: waarschuwing camera fout, en vervolgens word de camera afgesloten. Ik kan er helemaal niks meer mee.
  Wie heeft hier meer last van gehad? en wat is er aan te doen?

 17. Heb foto’s van mijn nieuwe Samsung S4 laten afdrukken. Van alle foto’s ontbraken de hoofden. Welke resolutie moet ik nemen om dit te voorkomen?

 18. Als ik een foto maak gaat die gelijk naar de galerij kan ik dat uitzetten zodat ik meerdere foto’s kan maken.

 19. Ik heb Samsung Galaxy Note 3 N9005 net nieuw 2 weken oud, samsung galaxy applicatie camera reageert niet, geen enkele besturing is mogelijk, afsluiten ook moeilijk ???

 20. Sonja zegt:

  Altijd Samsung mobieltjes gehad en had nu dus ook weer alle vertrouwen in de S4. Echter maak ik veel foto’s en merk dat de camera regelmatig niet goed scherpstelt (vakje blijf rood) en de foto’s niet scherp zijn en vaak onderbelicht. Word er beetje wanhopig van. Iemand nog tips; heb zo’n beetje alle instellingen bij de camera al aan en uit gehad maar niets helpt…..)-; Automatische nachtdetectie uit helpt niet; ook vreemd trouwens dat die dan weer niet in combinatie met anti trillen te gebruiken is???

 21. hallo,
  Mijn telefoon geeft ineens camerafout aan en als ik hem opnieuw opstart doet hij het nog niet. ik vind dit heel vreemd want hij is nog nooit gevallen en er is ervoor niks gebeurd waardoor dit kon komen. ik vind dit erg vervelend want kan nu helemaal geen foto’s meer maken.

  • Ik heb dat ook sinds vandaag met mijn S4, ik krijg alleen maar flikkerende rode lijnen in beeld te zien alsof er een contact binnen in de camera los is
   Ga maar een andere halen en deze gooi ik weg

Laat wat van je horen

*