Blinde cameravergelijking van 9 smartphones: Samsung Galaxy S4 blijkt het beste

Het scenario: men neme een iPhone 5, Nokia Lumia 920, Nokia 808 Pureview, HTC One, HTC Butterfly, Samsung Galaxy Note 2, Meizu MX2, Sony Xperia Z, en de Samsung Galaxy S4. Vervolgens maak je met álle toestellen foto’s onder verschillende omstandigheden. Die foto’s laat je dan weer beoordelen door duizenden bezoekers van je website – zonder dat deze bezoekers weten welke foto met welk toestel is gemaakt. Het resultaat is toch wel een beetje verrassend.

blinde-camera-vergelijking-galaxy-s4

Deze vergelijkende test werd uitgevoerd door de Russische website Mobile Review, met foto’s in vier categoriën: buiten met zonlicht, gemengd licht, binnen, en weinig licht. In drie van de vier categoriën kwam de Samsung Galaxy S4 als winnaar uit de bus, en in de vierde categorie als nummer twee.

Hieronder vind je per categorie telkens de drie ‘beste’ en ‘slechtste’ foto’s en detailweergaves, plus een diagram met de uitgebrachte stemmen. ‘Beste’ en ‘slechtste’ heb ik even tussen aanhalingstekens gezet, om redenen die je helemaal onderaan bij de conclusie vindt.

 

Buiten met zonlicht

De winnaars:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-zonlicht

De verliezers:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-zonlicht-slechtste

Camera nummer 7 is de Galaxy S4, nummer 1 is de iPhone 5, en nummer 2 is de HTC Butterfly. In deze categorie kreeg de Galaxy S4 37% van de stemmen, ruim tweeëneenhalf keer zoveel als de iPhone 5 die als tweede eindigde. De foto’s die als slechtste werden beoordeeld zijn die van de Meizu MX2 (nummertje 4), HTC One (3), en de Nokia 808 Pureview (5).

De resultaten (8023 stemmen):

blinde-camera-test-resultaten-zonlicht

Gemengd licht

De winnaars:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-gemengd

De verliezers:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-gemengd-verliezers

 

Foto nummer 7 is dus de Galaxy S4, nummer 5 de Nokia 808 Pureview en nummer 2 de HTC Butterfly. Nummer 6 is de Lumia 920, nummer 4 de Meizu MX2, en nummer 1 dus de iPhone 5.

De resultaten (5867 stemmen):

blinde-camera-test-resultaten-gemengd

 

Binnen

De winnaars:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-binnen

De verliezers:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-binnen-verliezers

De nummertjes: 7 is dus de Galaxy S4, 1 de iPhone 5, 4 de Meizu MX2, 6 de Lumia 920, 3 de HTC One en 2 de HTC Butterfly.

De resultaten (5477 stemmen):

blinde-camera-test-resultaten-binnen

 

Weinig licht

De winnaars:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-weinig-licht

De verliezers:

samsung-galaxy-s4-camera-blinde-vergelijking-weinig-licht-verliezers

Kort maar krachtig: 6 = Lumia 920, 7 = Galaxy S4, 5 = Nokia 808, 8 = Galaxy Note 2, 2 = HTC Butterfly en 9 = Sony Xperia Z.

De resultaten (5417 stemmen):

blinde-camera-test-resultaten-weinig-licht

Conclusie

De simpele conclusie: de Samsung Galaxy S4 heeft één van de beste smartphonecamera’s op de markt. De genuanceerde conclusie: de foto’s van de Galaxy S4 worden in ieder geval op het eerste gezicht het mooist gevonden door een brede massa consumenten. De winnaar wordt bepaald door een simpele stemming, niet door een vakjury, en er was geen ruimte voor nuancering bij de stemming. De enige vraag was: ‘welke foto vind je het mooist?’

Verder zijn de foto’s genomen in de ‘standaard’ modus, met alle instellingen zoveel mogelijk op ‘automatisch’ – de manier waarop de meeste mensen hun foto’s maken. Ik denk zelf dat de uitslagen anders waren geweest als er een groepje beroepsfotografen met verstand van instellingen en mogelijkheden was losgelaten op de toestellen. Zeker een toestel als Nokia’s 808 Pureview is dan tot veel betere kiekjes instaat.

Dit alles neemt niet weg dat de camera van de Galaxy S4 als totaalpakket – inclusief de software en de automatische instellingen – gewoon erg mooie plaatjes schiet.

Wil je alle foto’s op het gemak bekijken op het volledige formaat? Dat kan HIER.

(via 1, 2)

Reacties

 1. Willy Wonka zegt:

  Bij die foto’s in de garage zie je duidelijk dat de Galaxy S4 eigenlijk 1 vd slimste toestellen is. TL buizen geven een groene kleur licht. De Galaxy S4 probeert dit te corrigeren waardoor de muren niet groen maar wit zijn. Helaas wordt dit in de donkere kleuren en zwart tinten dan te rood door de correctie. Maar goed wat je zegt, als je de instellingen op manual zet kan je dit gewoon instellen. Overigens ben ik erg blij met de 13 MP in tegenstelling wat anderen zeggen is dit zeker wel belangrijk. Met een smartphone zoom ik nooit in omdat je alles digitaal vergroot. Ik neem altijd de foto’s uitgezoomd en omdat het nu 13 MP zijn kan je het achteraf in Photoshop bepaalde delen van de foto vergroten en croppen zonder dikke vierkante pixels te zien. Blij dat ik de Galaxy S4 heb gepreordered.

 2. 3. Samsung Galaxy S4 Leverbaar; De Samsung Galaxy S4 wordt op 26 april verwacht. Wij verwachten een groot deel van de pre-orders direct te kunnen uitleveren en de resterende klanten in de week erop. U ontvangt van ons een e-mail op het moment dat uw zending is verwerkt en wordt verzonden

 3. Hallo,
  Weet iemand waar je de SGS4 zonder abonnement kan preorderen zodat je hem op de releasedatim binnenkrijgt

  MVG

 4. Willy Wonka zegt:

  Studentmobiel man, ik heb een abonnement daar afgesloten met de Galaxy S4 Unbranded versie. Nog een weekje en dan kan ik hopelijk mijn HTC Sensation het raam uit gooien. Nooit geen HTC meer voor mij. Het was of de iPhone 5 of de Galaxy S4. Maar gezien de iPhone 5 inferieur is en niets innovatiefs meer heeft gedaan sinds mijn laatste iPhone (3GS), besloten om voor het 5″ full hd Gorilla glas 3 scherm te gaan, de 13 MP camera, dikke batterij, uit te breiden geheugen met extra 64GB + 50gb Dropbox etc etc.

  Plastic achterkant? Zie ik dadelijk niets van terug met deze epic case van Spigen. http://www.spigen.com/cell-phone/samsung/galaxy-s4-cases/galaxy-s4-case-neo-hybrid.html vervolgens ook de screenprotector besteld van Spigen die is vervaadigd uit glas ipv goedkoop plastic. Glas.t slim.

 5. Even een vraagje over de 50 gb dropbox. Krijg je die 50 gb zomaar cadeau bij je telefoon en is dit voor onbepaalde tijd?? Dat zou namelijk heel mooi zijn.

  • Willy Wonka zegt:

   Je krijgt het cadeau maar het is meer een 2 jarig abonnement wat je gratis krijgt. Na 2 jaar zal je ervoor moeten betalen.

 6. Mensen die de HTC One en de Nokia’s slecht beoordelen hebben helaas voor hen toch echt te weinig kennis van zaken om foto’s te beoordelen op kwaliteit aangezien deze 2 toestellen van allemaal toch echt de beste camera aan boord hebben en zeker niet de Samsung Galaxy S4. Die mag dan 13MP zijn maar dat zegt op zich geen drol….

  • michel zegt:

   hey (ikke)
   volgens mij ben jij gewoon een drol, die geen verstand heeft van zaken!!!
   dit zijn toch harde feiten, waar je niet onderuit kan gast. de s4 heeft gewoon de beste camera,
   of beter gezegd, is de beste telefoon op dit moment. groetjes

 7. Peter zegt:

  Ik vergelijk mijn S4 i.h.a. met mijn “echte” Canon camera. Dan zijn de resultaten wel minder en vooral de mogelijkheden en de resultaten onder lastige omstandigheden minder.

  Maar het simpele feit dat ik de camera van een mobiele telefoon serieus ga vergelijken met een echte camera zegt eigenlijk al genoeg. Voor een mobiele telefoon camera is dit gewoon heel erg goed!

Laat wat van je horen

*