Daar gaan we dan: big.LITTLE processor met acht kernen (in de Samsung Galaxy S4?)

Nou vooruit dan – hoewel we eigenlijk dachten dat de volgende generatie smartphones, zoals de Samsung Galaxy S4, niet over nóg meer processorkernen zal beschikken is er één stukje processortechnologie die de laatste tijd steeds vaker opduikt: ARM’s nieuwe big.LITTLE technologie. En inderdaad, dit is een processor met mogelijk acht – ácht! – rekenkernen. Wie nu denkt dat dit allemaal nogal absurd is en de spuigaten uit loopt, kan beter toch even verder lezen.

Het idee achter de big.LITTLE technologie is een combinatie van twee verschillende processor types: ARM Cortex A15, die ontworpen is om indrukwekkende prestaties te leveren, en de Cortex A7 architectuur die energiezuinigheid als motto heeft. Een big.LITTLE processor kan dus schakelen tussen – simpel gezegd – twee modus operandi: eentje die zuinig is, en eentje die de muren omver blaast.

Dat de Samsung Galaxy S4 over een quad core Cortex A15 processor lijkt te gaan beschikken is inmiddels geen nieuws meer. Maar een terechte ‘zorg’ bij de toepassing van een dergelijke krachtige processor is natuurlijk het energiegebruik. We willen allemaal een smartphone die snel is en zo soepel als boter te bedienen is – ook als deze voorzien is van een 1080p Full HD scherm. Maar het wordt langzamerhand ook tijd dat smartphones op hun sloffen meer dan een dag gebruikt kunnen worden voordat ze aan de oplader moeten.

big.LITTLE biedt mogelijk de oplossing voor bieden wensen, doordat een toestel dat ervan voorzien is naadloos kan schakelen tussen krachtig en zuinig. De normale bezigheden (bellen, emailen, in standby staan) kunnen dan prima uitgevoerd worden in de  langzamere maar zeer efficiënte modus. En als je wilde dingen gaat doen met de interface, of vette games wilt spelen kan de cavalerie in de vorm van de Cortex A15 kernen ingezet worden.

Maar… waarom is er aanleiding te denken dat deze processor mogelijk al volgend jaar in de Samsung Galaxy S4 te vinden is? Ten eerste omdat Samsung de eerste fabrikant is die een big.LITTLE processor zal gebruiken in een smartphone. Om precies te zijn in een ‘4+4’ configuratie: vier Cortex A7 kernen en vier Cortex A15 kernen.

En ten tweede omdat onze favoriete insider Mr. Hasabnis via Twitter laat weten dat de ‘Quad Eagle’ processor – a.k.a. Exynos 5450 a.k.a. Exynos 5 Quad – die Samsung volgend jaar zal gaan gebruiken eigenlijk een big.LITTLE processor is.

Hoe verleidelijk het ook is, een Samsung big.LITTLE processor zal strikt genomen géén ‘octocore’ processor zijn. Er zijn tenslotte ten alle tijden maximaal vier rekenkernen actief. Correcter is het dus om een dergelijke processor ‘dubbele quad core’ te noemen, of iets in die geest.

Of het bovenstaande écht betekent dat dít dat processor van de Galax S4 zal worden is, ondanks onze vermoedens – of moeten we zeggen: wishful thinking – allesbehalve zeker. Hoewel we ons wel kunnen voorstellen dat big.LITTLE dé manier is om de energieproblemen die een quad core A15 processor met zich meebrengt op te lossen.

Het worden in ieder geval spannende tijden voor de echte gadget freak: mogelijk zien we begin 2013 al Samsung’s nieuwe 1080p Full HD Amoled schermen, en het is niet ondenkbaar dat we nog voor de onthulling van de Galaxy S4 meer gaan horen van Samsung’s implementatie van de big.LITTLE technologie in haar Exynos processor serie.

(o.a. via)

 

 

 

Laat wat van je horen

*