Top vijf features van de Samsung Galaxy S4

Propvol zit de Samsung Galaxy S4. Met grensverleggende hardware, mogelijkheden, snufjes, en functies. Maar wat zijn dan de vijf beste features van het toestel? Om een lang verhaal kort te maken:

 1. Het 5 inch Super Amoled full HD beeldscherm
 2. Air Gesture en Air View
 3. De 13 megapixel camera
 4. De batterij
 5. Het design (jazeker: goed ≠ mooi)

Wil je weten waarom ik denk dat deze vijf features de belangrijkste van de Galaxy S4 zijn? Lees dan verder!

(Voor de balans: zodra het toestel daadwerkelijk verkrijgbaar is, vind je hier op SamsungGalaxyS4.nl een uitgebreide review waarin uiteraard óók de mindere kanten van het toestel aan bod zullen komen 😉)

samsung galaxy s4 top features

Het grote full HD Super Amoled beeldscherm: contrastrijk en desgewenst toch natuurlijk (afb.: DigitalTrends.com)

1 – Het scherm

De Galaxy S4 is absoluut niet de enige smartphone op de markt met een 1080p full HD beeldscherm. De Sony Xperia Z heeft er een, de HTC One heeft er een, en het is een kwestie van tijd voordat er nog veel meer toestellen op de markt komen met zo’n ontzettend hoge schermresolutie (lees: scherper dan haarscherp beeld). Maar de S4 is de enige met een Amoled scherm. Wie bekend is met dit schermtype, weet hoe mooi het effect is dat het oneindig hoge contrast geeft. Zwart is niet – zoals je van normale schermen gewend bent – heel donker grijs, maar écht zwart. En zoals je hier onlangs al kon lezen, is Samsung er ook nog eens in geslaagd de kleurweergave van het scherm erg natuurlijk te maken (als je die schermmodus selecteert).

Door de ontzettend hoge resolutie in combinatie met alle voordelen van een Amoled scherm en de natuurlijke weergave, is de kans groot dat het scherm van de Galaxy S4 misschien wel de mooiste feature van het toestel is.

 

samsung-galaxy-s4-air-view

Air View: preview een email zonder deze daadwerkelijk te moeten openen

2 – Air Gesture en Air View

Van de vele nieuwe snufjes die Samsung in de Galaxy S4 heeft gebakken, zijn Air Gesture en Air View die met de meeste potentie. Air View is al bekend van de Galaxy Note 2, en werkt op de Galaxy S4 gewoon met je eigen vingers (dus zonder stylus). Dankzij deze feature kun je allerlei informatie inzien zonder daadwerkelijk iets te moeten selecteren. Zo kun je emails lezen zonder ze echt te selecteren, foto’s zoeken in een map zonder de hele map te openen, en informatie over contactpersonen snel bekijken zonder ze een voor een te moeten selecteren.

Air Gesture zorgt ervoor dat je veel handelingen kunt uitvoeren zonder daarbij het scherm aan te moeten raken. Door foto’s bladeren door je hand achteloos boven het scherm te bewegen is mogelijk. Maar ook kun je bijvoorbeeld je vinger op een website boven een optie of menu houden, net zoals je met je muis zou doen. Op die manier kun je menu’s of andere elementen makkelijk openen of bekijken zonder ze direct te selecteren.

Misschien lijken Air Gesture en Air View zo tof omdat ze een snufje science fiction toevoegen aan de inmiddels doodnormale touchscreen bediening. Maar door mijn ervaring met de Note 2 weet ik dat vergelijkbare functies ook écht een nieuwe dimensie toevoegen aan een interface. Op mijn Note 2 gebruik ik ze lang niet altijd, omdat ze alleen werken met de S Pen stylus, en die wil ik niet altijd tevoorschijn halen. Maar op de Galaxy S4 werken ze gewoon met je eigen vingers, waardoor je ze zonder extra moeite direct kunt gebruiken.

 

samsung-galaxy-s4-camera

3 – De camera

De dertien megapixel camera van de Samsung Galaxy S4 maakt een flinke sprong in resolutie ten opzichte van de (overigens uitstekende) acht megapixel camera van de Galaxy S3. Het wachten is op dit moment nog steeds op testfoto’s en video’s die gemaakt zijn met de definitieve versie van de Galaxy S4 – de versie die zometeen in de winkels ligt. Het materiaal dat tot nu toe opgedoken is, is – voor zover bekend – gemaakt met testtoestellen, waarvan de software nog niet 100% representatief is. Desalniettemin is het allemaal erg veelbelovend: belichting is goed, foto’s zijn ontzettend scherp, en de autofocus en geluidskwaliteit (bij het opnemen van video) lijken die van andere toestellen met enige afstand te overtreffen.

 

samsung-galaxy-s4-batterijduur-gsmarena

De Galaxy S4 scoort op GSMArena.com een ‘Endurance Rating’ van 63 uur. Ter vergelijking: de Note 2 scoort 69 uur, de iPhone 5 51 uur, en de Galaxy S3 43.

4 – De batterij 

De grote ‘angst’ bij een smartphone met een groot, scherp scherm en een dergelijke, krachtige processor, is natuurlijk dat de batterij in no time leeg is. Daarom is de S4 voorzien van een flinke batterij – 2600 mAh capaciteit – en de nodige optimalisaties. Uit de eerste tests blijkt dat een volle batterij in de Galaxy S4 het bijna net zo lang volhoudt als die van de Galaxy Note 2. De Galaxy S3 deed het op dit gebied niet slecht, maar de batterijduur van de Note 2 is een klasse apart. Echter, de Note 2 is dan ook een joekel van een smartphone, met plaats voor een enorme batterij. Dat Samsung de batterijduur van de Note 2 weet te benaderen in een toestel ter grootte van de Galaxy S3 belooft veel goeds.

 

samsung-galaxy-s4-vergelijking-grootte-galaxy-s3-htc-one-scherm

Design: méér scherm in een even grote body (vlnr.: de Galaxy S3, de Galaxy S4, de HTC One)

5 – Het design

Jawel, je leest het goed: ik denk dat het design van de Galaxy S4 misschien wel één van de beste features van het toestel is. Niet de mooiste, dat moge duidelijk zijn. Maar ik ben dan ook niet iemand die naar zijn smartphone kijkt, terwijl deze op tafel niets ligt te doen. Het feit dat Samsung een vijf inch scherm en zo’n grote batterij in een toestel heeft weten te proppen dat zelfs een fractie kleiner is dan de Galaxy S3 is een designtechnisch hoogstandje.

Zoals je hier al kon zien, biedt de Galaxy S4 in verhouding tot andere smartphones het grootste scherm in verhouding tot de grootte van het toestel – iets dat ook op foto’s opvalt. En omdat dit scherm ook al één van de beste features van de Galaxy S4 is (puntje één, weet je nog?), is het een goed idee om er voor te zorgen dat deze álle aandacht trekt. Alles wat je met je smartphone doet speelt zich tenslotte op het scherm af (oké, behalve bellen, ironisch genoeg :)).

Tel daarbij nog op dat de Galaxy S4 over een slot beschikt voor een extra geheugenkaart, en de mogelijkheid biedt om de batterij te verwisselen – erg handig voor wie een paar dagen in het bos gaat kamperen, of als de capaciteit van de batterij na een jaar of twee gebruik af begint te nemen (zoals bij iedere smartphonebatterij gebeurt) – en je begrijpt dat een goed design van méér afhangt dan alleen het uiterlijk.

 

En de rest dan?

Het is misschien wat opvallend dat de vijf beste features van de Galaxy S4, op Air View en Air Gesture na, gevormd worden door ‘normale’ componenten: scherm, camera, batterij, design. In dit lijstje ontbreken dus veel van de nieuwe, unieke features waar de S4 óók over beschikt, zoals Smart Pause en Smart Scroll, S Health, S Translator, Story Album, etc. etc. etc. Aan de ene kant denk ik dat veel van deze features zich nog in de praktijk moeten bewijzen. Anderzijds is het belangrijk om door de bomen toch het bos in het oog te houden. Onder de lange lijst met features, snufjes en functies gaat namelijk gewoon een ontzettend goede smartphone verborgen.

Zoals hierboven al genoemd: zodra de Galaxy S4 verschijnt, vind je hier natuurlijk een uitgebreide review van het toestel – met daarin alle plussen en minnen.

Waar verwacht jij het meest van, of welke feature vind jij het meest interessant aan de Samsung Galaxy S4? Of juist totaal niet? Laat het hieronder weten!

Reacties

 1. Willy Wonka zegt:

  Het scherm uiteraard en de 2gb ram geheugen in combinatie met de snelle processor heeft me een Galaxy S4 doen bestellen. Wel een lastige keuze wat betreft de kleur. Uiteindelijk gekozen voor zwart omdat bij wit het polycarbinaat patroon niet zo duidelijk is en wit wellicht erg goedkoop lijkt in combinatie met de rest van het ‘plastic’.

 2. ik heb hem ook besteld het lijkt me een geweldig toestel maar een s pen er in had wel leuk geweest zal blij zijn als ik hem heb

 3. Marlinda zegt:

  Waar hebben jullie heb gekocht en hoeveel betalen jullie er voor in de maand?

  • Hoi Marlinda,
   Ik heb hem besteld bij Coolblue. Goede ervaringen met die zaak. Ik betaal in combinatie met een 1500MB internet en 300 min. smartmix van Tele2 € 38.00 per maand.
   Groetjes
   Ria

   • Hallo MArlinda,

    Ik heb het toestel ook via Coolblue los gekocht, 735, incl Screenprotector & Lederen beschermhoes.

    Gr.

    Julio

 4. Dexter zegt:

  Ik vind mijn Note 2 in titanium grijs echt heel mooi qua vormgeving, en dat geldt ook voor mijn nieuwe S4 – al is het patroon m.n. op de achterkant wel even wennen. De grijze Note is wat ingetogener, en dat is van nature meer mijn ding, maar de meer uitbundige S4 heeft mijn hart al aardig gewonnen. Vooral de meer rechthoekige vorm t.o.v. de S3 vind ik mooier, en het alu randje maakt het helemaal af. Top!

  Overigens vind ik de HTC One waarvan menigeen zegt dat het zo’n “hoogwaardig design” heeft zwaar tegenvallen. Ik heb twee toestellen in handen gehad, bij een was de kier tussen achterkant en frame zo ongeveer 2 millimeter, bij de andere was dit minder, maar bij beide toestellen was het aluminium scherp en onafgewerkt. Niet fijn om vast te houden, terwijl de S4 heerlijk in de hand ligt. Dat is óók design!

  Bovendien – en dit mag ook wel eens een keer gezegd worden – zitten we m.i. veel te veel vast aan ouderwetse begrippen bij de beoordeling van ‘hoogwaardige’ en ‘goedkope’ materialen. Kunststof wordt gezien als ‘goedkoop’ (plastic is haast synoniem voor minderwaardig) terwijl glas en aluminium als ‘hoogwaardige’ materialen worden gezien. Colablikjes anyone? Chique hoor…

  Het is maar net welke betekenis je er zelf aan hecht. Ik denk dat we met z’n allen even de gedachtenomslag moeten maken dat moderne materialen vooral op functionaliteit beoordeeld moeten worden. Het “flimsy” deksel van de Note 2 is al ontelbare malen losgetrokken en weer vastgeklikt – ik wissel steeds de lege batterij voor een volle i.p.v. met draadjes te dealen – en het zit nog steeds net zo stevig als in het begin. (Het ‘stevige’ deksel van de HTC Sensation kraakte al na twee maanden).

  Dus, zoals de auteur al aangeeft, het design van Samsung is veel beter dan menigeen beseft. Zeker waar het toestellen als de Note 2 en S4 betreft. Wij moeten het simpelweg leren waarderen, en niet blijven hangen in het verleden…

Laat wat van je horen

*