Beeldscherm Samsung Galaxy S4 met ‘diamanten pixels’

Nee, geen échte diamanten natuurlijk. Gelukkig maar, anders zou de Galaxy S4 veel te duur worden. Maar naar het schijnt gebruikt Samsung – om een 1080p full HD resolutie mogelijk te maken op een 4,99 inch Amoled scherm – een geheel nieuwe productietechniek, én type pixel.

samsung-galaxy-s4-diamant-pixel

Toen de eerste geruchten opdoken over een 1080p beeldscherm voor de Galaxy S4 waren er twijfels. Twijfels, of het technisch wel haalbaar zou zijn om een Amoled beeldscherm te fabriceren met de pixeldichtheid die nodig is om zo’n hoge resolutie op zo’n klein schermpje te proppen. Destijds schreef ik hier al dat een 1080p Amoled scherm waarschijnlijk alleen haalbaar is als Samsung haar productiemethode radicaal ‘upgrade’ – naar een zogenaamd LITI (Laser-Induced Thermal Imaging) proces. Dit is een flinke stap voorbij het ‘oude’ (FFM – Fine Metal Mask) proces waarmee de huidige Amoled schermen gemaakt worden.

De details van al deze processen zijn niet zo interessant. Wat telt is, dat Samsung precies dít gedaan schijnt te hebben, om het recent getoonde Super Amoled Full HD scherm te kunnen fabriceren. Een dikke ‘hoera!’ voor Samsung dus.

Met deze nieuwe productiemethode worden, als we ‘bronnen binnen de industrie’1 mogen geloven, nieuwe soorten pixels mogelijk. Zeshoekige pixels, en diamantvormige pixels, bijvoorbeeld. Van dit laatste type wordt gefluisterd dat deze te vinden zijn in het scherm van de Samsung Galaxy S4. Niet alleen zijn deze pixels dus veel kleiner dan de traditionele Amoled pixels, maar door de meerhoekige vorm zou het beeld ook nog eens een flink stuk scherper zijn.

Wat mij betreft klinkt dit allemaal prima: hogere resoluties en een nóg scherper beeld. En of de pixels, om dat te bereiken, de vorm moeten hebben van een diamant of van, laat ik zeggen, een ananas, is me eigenlijk om het even. Maar ik snap dat marketingafdelingen hun vingers aflikken bij het idee 😉

1 een lekker vage term die gebruikt wordt om te zeggen: ‘ik zeg niet wie, maar vertrouw me toch maar’

(via)

Laat wat van je horen

*