Na-de-update-tip: permissies beheren op je Samsung Galaxy S4

Ingebakken in Android versie 4.3 – de versie waarover de meeste Samsung Galaxy S4 gebruikers sinds vorige week kunnen beschikken – zit een handige tool waarmee je per app de permissies kunt beheren. Met andere woorden: welke app welke handelingen kan uitvoeren op jou telefoon, en tot welke data een app toegang heeft.

samsung-galaxy-s4-app-ops-permissies-managen

Een kleine valkuil bij deze feature, met de naam App ops, is dat hij niet standaard zichtbaar is op je telefoon. Gelukkig is er een kleine applicatie te vinden in de Play Store, die App ops wél zichtbaar maakt: Permission Manager. Installeer deze, en je vindt in je overzicht met apps een icoontje met het label Manage permissions.

samsung-galaxy-s4-app-ops-permissies-managen-2

Als je daarop tikt, kun je per app, dienst, of welke toepassing dan ook instellen welke dingen deze wel en niet mag doen of uitlezen. Veel gebruikers vinde het – wat mij betreft terecht – fijn om deze zaken in eigen hand te hebben.

Bedenk wel dat App ops een feature is, die nog niet officieel toegankelijk is voor het grote publiek. Dat betekent dat nog niet alles even gelikt werkt, en de integratie in het hele systeem is nog wat mager. Zo kun je dingen wel uitzetten, maar krijg je vervolgens geen duidelijke melding dat een bepaalde functionaliteit door jou is uitgeschakeld – het werkt dan simpelweg niet.

Ook werkt App ops op basis van gedetecteerde functies – en niet zozeer op basis van wat een app in feite allemaal kan doen. Je kunt dus voor het overgrote deel alleen gebruikte – en dus gedetecteerde – permissies beheren.

Toch is App ops – en Permissions Manager, om deze toegankelijk te maken – een goede stap op weg naar méér controle over je eigen telefoon, en ook in dit stadium valt er een hoop te beheren.

Je vindt Permissions Manager in de Play Store HIER.

(via, en dank aan Hellkeeper voor de tip!)

Reacties

 1. Handig!!!!! Die knox melding wordt hopelijk gemaakt in update?

 2. “mijn samsung s4 is niet compatibel met dit soort apps”
  Waarom ?

 3. Super tip!!!

 4. J. Kramer zegt:

  Sinds de update van afgelopen 11 november (Android 4.3), krijg ik steeds beveiligingswaarschuwingen over apps. Probeer daar meer info over te vinden, maar wil gewoon weten wat het is en hoe ik dat weg krijg.

 5. elmina al shamany zegt:

  Nog even een tip.
  In eerste instantie lijkt het alsof de app je maar 5 apps laat beheren, en je de full version moet aanschaffen voor de volledige lijst met apps. Maar zodra je op 1 van de beschikbare apps klikt en dan op manage klikt, zie je de complete lijst van alle applicaties + waarvoor ze gebruikt worden en kun je zo 1 voor 1 de permissions aan en afvinken

 6. adafn zegt:

  Ik had app ops al op mijn galaxy 3 en daar werkte het ook perfect. Nu een galaxy s4 en de backup van de s3 gezet op mijn s4 en had ik daar ook gelijk app ops.

Laat wat van je horen

*