De Samsung Galaxy S4 en de zachte waren: Android en TouchWiz

Lang vóór een smartphone zoals de Samsung Galaxy S4 op de markt komt doen vele geruchten de ronde. De meesten gaan over liefst zo spectaculair mogelijke hardware features: razendsnelle processoren, beeldschermen met een ultra hoge resolutie, en nóg betere camera’s dan voorheen. Maar laten we niet vergeten dat de gebruikerservaring van een toestel met name bepaald wordt door de zachte waren: de software dus. In het geval van de Galaxy S4 hebben we het dan over het Android besturingssysteem en Samsung’s eigen TouchWiz interface.

 

samsung-galaxy-s4-android-5-key-lime-pie

 

Android

Android is in korte tijd veruit het meest verkochte besturingssysteem voor mobiele telefoons geworden, met een marktaandeel van rond de 70%. Het is dan ook een besturinggsysteem dat zich in een razend tempo ontwikkelt. De vraag is dus waar Android staat als straks de Galaxy S4 ten tonele verschijnt: Android 4.2, of Android 5.0 (vermoedelijke koosnaam: Key Lime Pie)?

Deze laatste zal waarschijnlijk half mei worden gelanceerd door Google. Sommige analisten speculeren dus dat de Galaxy S4 wat later op de markt komt om Android 5.0 vanaf het begin op het toestel te kunnen leveren. Dit laatste lijkt ons wat overdreven: Samsung zal vermoedelijk niet snel van hun vaste jaarlijkse releaseschema afwijken om gezellig een paar weken op Google te gaan zitten wachten.

Het meest logische scenario is dus wat ons betreft dat de Galaxy S4 in eerste instantie met Android 4.2 op de markt zal verschijnen, en dan in de loop van de zomer een update krijgt naar Android 5.0 – ongeveer zoals dat ook ging met de Galaxy S3 en de update naar Android 4.1, maar dan wat sneller (o.a. omdat de introductie van Android 5.0 ook eerder plaatsvindt dan die van Android 4.1).

 

samsung-galaxy-s4-touchwiz-nature-ux

 

TouchWiz

Voor wie het misschien wat gek klinkt – een topmodel smartphone die na enkele maanden al voorzien wordt van een volledig nieuwe versie van het besturingssysteem – is het aardig om te bedenken dat Samsung heel veel moeite stopt in haar eigen gebruikersinterface. TouchWiz, sinds de Galaxy S3 Nature UX genaamd, is gegroeid van een dun laagje over Android naar een uitgebreide interface met een hoop features die Android zelf niet biedt. Een sprong van Android 4.2 naar 5.0 zal dus voor de gebruikerservaring niet zoveel uitmaken – hooguit krijgt de S4 er nog wat leuke extra’s bij, of draait alles weer wat soepeler en efficiënter.

Maar… hoe zal TouchWiz er op de Galaxy S4 dan uitzien? Hier is nog verbluffend weinig (lees: niks) over bekend. Sinds Nature UX versie heeft Samsung in ieder geval een duidelijke koers ingeslagen, en het is nog maar de vraag of de Galaxy S4 daar veel van af zal wijken. Wij verwachten dat er nog wat meer nieuwe slimmigheidjes uit de koker van Samsung zullen rollen, of dat een aantal ervan – Direct Call, Smart Stay, etc. – verbeterd zullen zijn.

Wat we ons ook kunnen voorstellen, is dat Samsung in de toekomst meer nadruk zal gaan leggen op de integratie van haar eigen diensten, zoals de Samsung Apps markt, een flink verbeterde Music Hub, en haar eigen clouddienst S Cloud. Hiermee kan Samsung haar Galaxy smartphone serie meer en meer ‘ver-Samsungen’, en de afhankelijkheid van Google en consorten verminderen.

Natuurlijk kunnen we ernaast zitten, zeker wat betreft dit laatste (en nee, we gaan dan daarvoor géén pet opeten). Maar het zou wel een logische ontwikkeling zijn – in ieder geval voor Samsung. Tenslotte is het commerciële succes van Android in sterke mate te danken aan het commerciële succes van haar Galaxy smartphones. Samsung is niet één van vele spelers op de Android markt – Samsung ís in grote mate de Android markt.

 

En dus… de gebruiker!

Wat dit alles voor de gebruiker betekent is niet makkelijk te voorspellen. Mogelijk kunnen verschillende diensten en features nog beter geïntegreerd worden tot een volledig drempelloze gebruikerservaring dankzij een grotere nadruk op Samsung’s eigen diensten. En als dit alles dankzij Android 5.0 dan ook nog eens zo soepel als boter draait, op een manier die een stuk efficiënter met rekenkracht en batterij omspringt, kunnen wij niet wachten om er mee te spelen.

Nouja, we moeten wel. Wachten. Nog minstens een maand of vijf. Zucht…

Laat wat van je horen

*