Onder de loep: het 1080p full HD Super Amoled scherm van de Samsung Galaxy S4 (+Adapt Display)

De laatste maanden is er heel wat af geroddeld over het schermtype dat Samsung voor de Galaxy S4 zou gebruiken. Tenslotte is de Galaxy S serie synoniem met Samsung’s befaamde Amoled schermen, maar het was nog maar de vraag of het mogelijk is om een dergelijk scherm te maken met een ultrahoge 1080p full HD resolutie. Nu is duidelijk: ja, dat kan. En hoe!

Galaxy S4 Full HD Super Amoled

Even in het kort: een Amoled scherm – of: Active Matrix Organic Light Emitting Diode – is een scherm waarbij de beeldpunten zélf licht geven. In een ‘gewoon’ LCD scherm moeten de pixels door een externe lichtbron verlicht worden om ze zichtbaar te maken. Het nadeel van zo’n LCD scherm is dus dat je altijd licht geeft, ook al wordt er een compleet zwart beeld getoond. Bij een Amoled scherm is dit niet zo: zwart is zwart en geeft simpelweg géén licht. Iedereen die eerder een smartphone met Amoled scherm had weet dat dit een erg mooi effect geeft.

Amoled schermen geven dan ook een extreem contrastrijk beeld, en de kleuren zijn fel. Voor veel toepassing is dit fantastisch, maar in sommige gevallen is juist een minder fel en verzadigd beeld beter. Daarom heeft Samsung de Galaxy S4 voorzien van een nieuwe technologie, genaamd Adapt Display. Hiermee kan de weergave op het scherm op heel veel verschillende manieren worden aangepast.

samsung-galaxy-s4-full-hd-amoled-adapt-display

Je kunt ervoor kiezen dat de Galaxy S4 de kleurweergave automatisch aanpast aan wat je met het toestel aan het doen bent, bijvoorbeeld fel en verzadigd in de interface, natuurlijker als je foto’s en video’s kijkt, en met een goede witweergave als je een eBook leest. Natuurlijk kun je vanalles ook handmatig instellen, zodat je precies díe weergave in kunt stellen die je zelf het prettigst vind.

De dagen dat Amoled schermen met name bekend stonden om hun mooie, maar onnatuurlijke kleuren lijken hiermee geteld – tenminste op papier. In ieder geval schijnt Ray Soneira – baas van de schermcalibratie deskundigen van DisplayMate – enthousiast te zijn.

(via)

Laat wat van je horen

*